Probabil că și voi v-ați întrebat care este diferența dintre o poză și o fotografie. Deseori folosim cuvântul “poză” referindu-ne la o imagine realizată cu aparatul foto din comoditatea de a nu pronunța un cuvânt mai lung cum este “fotografie”.

Unii fotografi s-ar putea simți ofensați când oamenii folosesc termenul general “poze” pentru a defeni munca acestora. Adevărul este că limba română este într-o continuă schimbare, iar unii termeni considerați ca fiind folosiți greșit să devină o normalitate, iar Academia Română să-i introducă în DEX în noua formă sau cu noul sens.

Dar hai să vedem de unde a pornit toată povestea asta. În ultimii 10 ani fotografia (ca formă de transmitere a informațiilor) a prins mari proporții atât în țară cât și în străinătate și asta este rezultatul în principal a două fenomene: evoluția internetului și implicit a device-urilor mobile cât și a apariției aparatelor de fotografiat performante pentru larg consum. Astfel a fotografia cu telefonul și a posta acele imagini pe internet a devenit o normalitate, o parte din viața noastră de zi cu zi, iar cumpărarea unui aparat de fotografiat DSLR sau mirrorless este la îndemâna oricui. Plus că materialele pentru a studia fotografia (tehnic, compozițional, cromatic, etc) se află la tot pasul pe internet. De aceea asistăm la un adevărat fenomen în jurul fotografiei.

Telefoanele mobile moderne pot realiza fotografii calitative din punct de vedere tehnic, iar cu puțină pricepere din partea celui care fotografiază, se pot ușor confunda cu cele realizate cu un DSLR/mirrorless. De aici a venit și ideea de separare a celor două procese și s-au căutat termeni care să definească produsul finit.

Mulți spun că o poză este o imagine banală realizată cu orice fel de cameră foto de către oricine, iar o fotografie este o imagine realizată de o cameră foto profesională, de către un fotograf profesionist. Aici putem discuta foarte mult despre ce înseamnă o cameră foto profesională și ce înseamnă un fotograf profesionist, dar nu acesta este scopul articolului.

Și totuși care este diferența dintre “poză” și “fotografie”?

Fotografie
Conform Dicționarului explicativ al limbii române din 2009 fotografie se referă la o imagine pozitivă a unei ființe, a unui obiect, a unui peisaj etc. fixată pe hârtie fotografică și obținută prin fotografiere. O definiție mai complexă gășim în Dicționarul de neologisme din 1986 care spune că fotografia este arta și tehnica de a fixa pe o suprafață sensibilă la acțiunea luminii, cu ajutorul unei lentile convergente, o imagine produsă într-o cameră obscură, care apoi se poate reproduce prin copierea clișeului negativ pe care a fost imprimată. Dacă mergem puțin în trecut și analizăm etimologia cuvântului fotografie, aflăm că provine din limba gracă și se traduce: a scrie cu lumină. Desigur în vorbirea curentă “fotografie” are trei semnificații: tehnica care poate crea imagini sub acțiunea luminii, imagina finală obținută prin această tehnică și ramură a artei grafice care folosește această tehnică.

Poză
Tot conform Dicționarului explicativ al limbii române din 2009 poză se referă la a lua o anumită atitudine spre a servi de model unui pictor sau unui sculptor sau spre a fi fotografiat.

Dacă ar fi să vorbim corect conform acestor reguli am spune că fotograful fotografiază, iar modelul care este fotografiat, pozează.

Însă după cum spuneam mai devreme, acești doi termeni sunt foarte des confundați în vorbirea curentă, astfel încât Academia Română a introdus în 2002 în Dicționarul de sinonime o legătură directă între “poză” și “fotografie”. Astfel “poză” este sinonim cum “poziție”, “fotografie” și “reproducere”. Practic cuvântul “poză” nu și-a pierdut sensul inițial, ci a preluat și defeniția cuvântului “fotografie”.

Deci, putem spune că POZĂ și FOTOGRAFIE fac referire la același lucru.

În concluzie, putem folosi pe oricare dintre cei doi termeni când ne referim la o imagine rezultată în urma procesului tehnic (digital și analogic) de a fotografia.