Trebuie să știți că atât în România cât și în străinătate există comunități locale și naționale de fotografi de nuntă. Oameni care se cunosc între ei, care sunt prieteni și care discută într-un cadru oficial sau mai puțin oficial despre cum funcționează această breaslă și despre cum ar trebui să se raporteze la clienți. De multe ori am participat la discuții în care colegii fotografi erau frustrați pentru că ai lor clienți (adică viitori miri) nu știu cum să îi abordeze când solicită o ofertă pentru fotografia de nuntă. De aceea m-am decis să scriu acest articol și să filmez un podcast în care să explic cât mai bine tot acest proces. Trebuie să vă spun încă de la început că tot ce este scris în acest articol reprezintă părerea mea pesonală și chiar dacă pare un proces lung, greoi și complex are sanșe de 100% să funcționeze. De-a lungul celor 10 ani de experiență am întâlnit sute de cupluri care erau foarte nehotărâți și ne-a fost foarte greu (uneori imposibil) să ajungem la o concluzie (adică să se concretizeze o colaborare).

Înainte de a discuta despre alegerea fotografului, trebuie să stabilim câteva detalii despre ce înseamnă un profesionist în acest domeniu. La noi în țară și nu numai, fotografia a devenit un sport național și asta se datorează în principal a două procese:
1. Aparatura foto a devenit accesibilă pentru oricine, iar dacă vrei să înveți autodidact cum să faci fotografii reușite și cum să le prelucrezi, găsești o mulțime de materiale pe internet.
2. Trăim vremuri dificile din punct de vedere financiar, iar pentru mulți, fotografia de eveniment este o sursă suplimentară de venit.

De aceea, trebuie să facem o diferențiere între fotografii amatori și cei profesioniști. Un fotograf profesionist își dedică întreg timpul lui acestui domeniu. Adică are ca job full time meseria de fotograf. Chiar dacă mai are încă o sursă de venit secundară, va încerca să fie cât mai bun și va dori să își trateze cât mai bine clienții. De aceea, un profesionist va avea cunoștințe avansate despre tehnica și tehnologia fotografică, va investi în cea mai bună aparatură și desigur, își va dezvolta constant talentul prin educarea viziunii, a ochiului și a principiilor filosofice după care se ghidează când fotografiază. Totul pentru a avea clienți de calitate, care să îl plătească la adevărata lui valoare.

Am structurat o listă de 10 pași pe care trebui să îi urmați dacă doriți să găsiți fotograful potrivit pentru nunta voastră:

1. Etapa preliminară: Cum vă imaginați nunta voastră? (24 de luni înainte de nuntă)

Înainte de a vă gândi ce fotograf să alegeți pentru nuntă, trebuie să puneți la punct cât mai multe detalii despre eveniment. Fiecare fotograf dorește să își cunoască clineții și să știe ce fel de nunți va fotografia, de aceea în momentul în care îl contactați trebuie să îi oferiți cât mai multe detalii despre voi și despre nuntă. Începând de la dată, localitate, biserică și restaurant, până la detalii legate de tematică, de stil, de coloristică, de muzică s.a.m.d. De asemenea este important să îi spuneți câteva cuvinte despre voi pentru a-și face o primă impresie (de cât timp sunteți împreună, cum v-ați cunoscut, ce hobby-uri aveți, etc.). Acest lucru îl ajută să își facă o idee și eventual să vă recomande din oferta lui un anumit pachet sau anumite servicii de care ați putea avea nevoie.

2.  Ce așteptări aveți de la fotograf și de la fotografiile voastre de nuntă? (22-24 de luni înainte de nuntă)

Fiecare dintre noi suntem diferiți și vedem fotografia (care este foarte subiectivă) din propria perspectivă. După ce ați stabilit detaliile legate de nuntă (cel puțin ideologic, nu neaparat să fie bătut în cuie) trebuie să vă gândiți și să faceți o listă cu ce fotografii v-ar plăcea să aveți de la nuntă. Adică să vă imaginați că vă uitați la fotografiile de nuntă cu voi și să scrieți pe hârtie cum le vedeți. Listă poate fi foarte diversă, însă e bine să punctați lucruri precum: ședința foto (natură sau urban, interior sau exterior, lumină naturală sau lumină controlată), fotojurnalism sau regie (să fie pus accentul pe instantaneu sau să fie lumea aranjată frumos la poze), să fie sau nu pus accentul pe detalii (îmbrăcăminte, accesorii, decor, etc) s.a.m.d. După ce întocmiți această listă cu ce v-ar plăcea puteți trece la pasul următor.

3. Realizați o listă online cu portofoliile a 20-30 de fotografi (20-22 de luni înainte de nuntă)

Dacă nu aveți tangență cu domeniul vizual este destul de greu să știți ceea ce vă place și ce nu. De aceea eu vă recomand să faceți o listă cât mai mare cu potențiali fotografi pe care i-ați dori la nuntă. Este suficient să dați “Like” la paginile lor de facebook, “Follow” la profilele lor de instagram sau să salvați link-urile site-urilor lor. Probabil că vă întrebați “Unde putem să-i găsim pe acești fotografi?”. Dacă veți da un search pe google.ro cu aceste cuvinte “fotograf nuntă Cluj” s-ar putea să nu găsiți ceea ce căutați, de aceea cel mai bine e să mergeți pe site-urile și publicațiile de specialitate. Fie că alegeți de pe site-urile comunităților internaționale (Fearless, MyWed, WedAward, etc) fie din Romania (Fotografi-Cameramani, WedMag, WedMe, PlanMe, etc), lista voastră trebuie să conțină fotografi a căror portofoliu se pliază pe dorințele și așteptările voastre! Când vizionați site-ul sau pagina de Facebook a unui fotograf, înainte de a-l trece pe listă urmăriți dacă este consecvent (dacă postează constant, dacă își menține stilul sau dacă se observă o evoluție) și citiți review-urile, testimonialele sau comentariile de la fotografii. Vă va ajuta să știți dacă întradevăr este profesionist sau se bazează foarte mult pe noroc (miri frumoși, lumină bună, locații cu poteniția fotografic). De asemenea trebuie să vedeți dacă are o descriere cât mai complexă și dacă postează fotografii cu el/ea. Cei care “se feresc să își arate fața” de obicei nu sunt cei mai de încredere oameni. Dacă introduceți în listă și fotografi pe baza recomandărilor prietenilor voștri, aveți grijă că s-ar putea ca pentru voi să nu fie în regulă. Fiind totul subiectiv, nu putem spune că ce e bun pentru prieteni, e bun și pentru voi.

4. Urmăriți fotografii din listă cel puțin 8 luni calendaristice (14-22 de luni înainte de nuntă)

Acesta este unul dintre cei mai importanți pași peste care sar 90% dintre viitori miri. Nu este suficient să vedeți un portofoliu bun cu 2 ani înainte de nuntă și să fiți siguri că veți primi un produs la fel de calitativ și voi. Sunt mulți fotografi în ascensiune care se străduiesc să facă o treaba din ce în ce mai bună, în schimb sunt alții care încet-încet vor să renunțe la fotografia de nuntă, așa că în timp entuziasmul lor scade și o să aveți o surpriză neplăcută când o să vă vedeți fotografiile voastre de nuntă. Eu vă recomand să începeți să urmăriți fotografii din luna aprilie sau mai, până maxim ianuarie sau fabruarie anul următor. De ce? Pentru că acoperiți un întreg sezon de nunți și puteți vedea fotografii postate din ziua nunții, un mic preview după două-trei săptămâni și desigur selecții complete (fotografii din toate momentele nunții).

Aici este momentul în care trebuie să faceți “curat” în lista voastră și să eliminați fotografii care nu îndeplinesc următoarele criterii:
a) postează (pe site sau Facebook) 3-4-5 evenimente maxim din tot senzonul. Acesta este un lucru destul de dubios pentru că poate nu are clienți (ceea ce trebuie să vă ridice un semn de întrebare), poate nu toate nunțile sunt la același nivel din punct de vedere al fotografiilor realizate de el sau poate este pe cale să renunțe la fotografie și nu este interesat să mai contracteze alte evenimente;
b) nu există consecvență și consistență în fotografiile realizate de el. Adică fiecare nuntă poate este fotografiată în alt stil, poate de la un eveniment postează 5 imagini iar de la altul 50 sau poate unele fotografii sunt foarte bune și altele foarte slabe din punct de vedere al calității lor;
c) dacă nu vedeți nimic pe pagina lui sau pe site decât începând de prin luna august, sunt șanse foarte mari ca acel fotograf să dea imaginile prelucrate după 6-7-8 luni de la nuntă. Și acum vă spun sincer, din culisele fotografiei de nuntă, nimeni nu face minuni la prelucrare, iar în cel mai rău caz (poate doar când ai multe evenimente) termini de prelucrat imaginile după maxim o lună. Deci s-ar putea ca acel fotograf să fie un leneș caruia nu prea pasă că mirii sunt nerăbdători. La urma urmei, nu puteți solicita fotografii după 2-3 zile, dar 6 luni este totuși exagerat.

5. Rescrieți lista și îi contactați pe cei care au rămas pentru a verifica disponibilitatea (12-14 luni înainte de nuntă)

După ce lista voastră a ajuns la jumătate poate (deci 10-15 fotografi) e timpul să le scrieți un e-mail (și vă recomand să nu le scrieți pe rețelele sociale pentru că o discuție pe email e mai profi și poate fi folosită ca și dovadă în caz de orice) în care să le solicitați serviciile și să verificați disponibilitatea lor. Prin acest email voi aveți primul contact cu fotograful. Încercați să fiți cât mai expliciți, cât mai politicoși, să dați cât mai multe detalii (exact ce am scris mai sus) și să solicitați o întâlnire. Sub nici o formă să nu cereți listă de prețuri, cel mult un catalog cu servicii. De ce? Pentru că nu este suficient ca fotograful să fie bun și să vă placă din punct de vedere al meseriei, ci trebuie să fie un om care vă înțelege, care vă apreciază și pentru care voi aveți simpatie. În câteva cuvinte: trebuie să existe chimie între voi și el/ea. Și cum în orice business de bani se discută ultima dată, aveți răbdare să-l cunoașteți, să vedeți dacă este un om pe placul vostru și desigur dacă și lui îi place de voi. Dacă întrebați de bani încă de la început, există șanse mari ca acel email să fie ignorat de către fotograf. Țineți minte că un fotograf profesionist nu este un muritor de foame care ar face orice pentru banii voștri, ci poate să vă ignore sau să vă refuze prin clasicul: “Îmi pare rău, data solicitată este ocupată!”

6. Stabiliți întâlniri cu toți cei care sunt disponibili pentru data nunții voastre (12-14 de luni înainte de nuntă)

E posibil care după ce ați verificat disponibilitatea, lista voastră să aibă sub 10 fotografi. Acum este momentul să vă întâlniți cu toți. Chiar dacă sunt din aceeași localitate cu voi sau din orașe diferite, mergeți și vă întâlniți cu ei. Știu că asta e o cheltuială în plus, dar cum ar fi să vă vedeți fotograful pentru prima dată doar în ziua nunții? Nu-i așa că ar fi ciudat să zâmbiți în fața camerei unui om complet străin? Trebuie să îl cunoașteți personal, să vedeți cum arată, cum vorbește, cum se comportă, cum se îmbracă, ce fel de om e și dacă îi plac oamenii. Încercați să aflați cât mai multe lucruri despre el, despre cum lucrează (care este procesul, cât durează), ce pretenții are de la voi, dacă are o echipă care vine cu el la nuntă sau orice alte detalii care vă interesează. La întâlnirea face-to-face puteți discuta și de prețuri. Nu încercați să impuneți voi un preț (adică un buget pe care vi-l premiteți) pentru că asta veți hotărî voi după, ci ascultați cum mare atenție care este oferta lui. Dacă doriți să negociați, nu o faceți niciodată la pachetul de bază, ci doar dacă luați mai multe servicii suplimentare. La final cereți fotografului un timp în care să vă gândiți și să îi dați un raspuns fie că este pozitiv sau negativ. Există posibilitatea ca până luați voi o decizie fotograful să contracteze alt eveniment. Discutați cu el dacă este de acord să rezerve provizoriu data pentru voi timp de câteva zile. Dacă el merge pe principiul “primul venit-primul servit” nu vă supărați pe el și cel mai important, nu îi dați un review negativ, chiar dacă ați bătut zeci de kilometrii ca să vă întâlniți cu el.

7. Analizați oferta fiecăruia și citiți cu atenție toate clauzele din drafturile de contract (12 luni înainte de nuntă)

Având ofertele în față puteți să vă faceți singuri un pachet în funcție de ce aveți nevoie pentru nuntă și să calculați care este prețul total pentru fiecare fotograf. Cereți draft-ul de contract și citiți cu atenție fiecare clauză. Este important ca să fie scris tot ce ați discutat verbal cu fotograful. Dacă o sa vedeți un contract succint care are clauze foarte vagi, există posibilitatea ca acel fotograf să vă fi spus o poveste frumoasă, însă să nu facă tot ce a promis. Dacă nu este scris în contract, nu aveți cui vă plânge pentru rezultatul final. Deci verificați dacă sunt stipulate următoarele: rezervarea zilei respective doar pentru voi, prezența unei anumite persoane, orarul, prețul (cu tranșele aferente), costurile suplimentare, obligațiile voastre și ale lui, termenele de predare, garanțiile, condițiile de reziliere și nu în ultimul rând, o anexă în care să fie scrise toate serviciile din ofertă pe care le contractați.

În acest moment puteți să restrângeți lista voastră de fotografi, eliminându-i pe cei care au un contract “subțire” și care depășesc cu mult bugetul vostru.

8. Faceți o analiză finală și alegeți fotograful (12 luni înainte de nuntă)

Probabil că ați rămas la 2-3-4 fotografi din care trebuie să alegeți și vă spun sincer, acum este cea mai grea decizie pentru că toți cei care au ramas îndeplinesc condițiile de mai sus. Deci, acum alegeți cu sufletul: care fotograf vă place cel mai mult, atât ca om, cât și ca artist. Dacă este greu, atunci mergeți pe varianta pragmatică: cel mai bun raport servicii/preț.

Julius Paul Fotograf nunta Cluj Bistrita Timisoara Bucuresti Oradea foto-video

9. Semnați contractul (12 luni înainte de nuntă)

După ce ați ales “câștigătorul”, rămâne doar să semnați contractul, să achitați un avans de maxim 30% și să stabiliți care este procesul până la nuntă. Trebuie doar să vă aigurați ca acest contract este exact cel pe care l-ați primit în draft, că datele voastre sunt corecte, iar datele lui de firmă există și nu are probleme cu ANAF-ul.

10. Consultați-vă constant cu fotograful și stabiliți ultimele detalii împreună cu el (1-12 luni înainte de nuntă)

Este bine ca atunci când sunteți în pană de idei sau nu vă puteți hotărî asupra unor aspecte legate de nuntă (flori, decor, prăjituri, costum, etc.) să cereți părerea fotografului. El este în general cel mai avizat că să vă dea o părere obiectivă, dar cum simț artistic și fotogenic. Vă recomand, dacă aveți posibilitatea să realizați o ședință foto Save the Date. Vă va ajuta să vă acomodați unii cu alții și veți avea și fotografii drăguțe cu voi pe care să le împărtășiți în mediul online cu prietenii. Cu minim 7 zile înainte de marele eveniment, stabiliți cu fotograful ultimele detalii despre nuntă, programul exact precum și lucrurile pe care vreți ca el să pună accentul.

Acestea fiind spuse cred că v-ați putut face o părere despre cum trebuie să alegeți fotograful. Dacă aveți idei suplimentare sau ați aplicat alte strategii, scrieți părerea voastă în comentarii! 😊