Tariful fotografilor de nuntă este o discuție veche de când e lumea și pământul. Chiar și azi stârnește controverse și discuții aprinse. Toată problema pornește de la faptul că în acest domeniu nu există o autoritate publică care să reglementeze piața. Practic, fiecare fotograf este un prestator de servicii care are dreptul să ceară oricât dorește. De la zero până la câteva mii de lei, piața oferă servicii pentru toate buzunarele. Este evident faptul că multă lume angajează fotografi doar pentru că așa e obiceiul sau pentru că așa trebuie, însă nu le pasă aproape deloc de rezultatul final. Acest gen de clienți este exact nișa de care are nevoie categoria de fotografi amatori care merg la nunți doar pentru un venit suplimentar. Cei care doresc o amintire frumoasă de la marele eveniment, într-un stil anume, cu o viziune clară și imagini de calitate, vor acorda mai multă atenție când studiază portofoliul unui fotograf și desigur vor fi dispuși să plătească mai mult.
Categoriile de fotografi de nuntă din România:
- Fotografii amatori (aprox. 70% din piață) – Preț sub 400 Euro:
Aceștia sunt genul de fotografi care ori sunt la început de drum și lucrează ieftin pentru a-și face publicitate, ori sunt fotografi cu ani de experiență în spate cărora le convine nivelul și se mulțumesc cu banii pe care îi câștigă. În ambele cazuri, sunt oameni cu investiție mică în tehnologie și în educația lor (cunoștințele pe care le au despre fotografie) și se adresează mirilor cu bugete limitate sau cărora nu le prea pasă de fotografiile de la nuntă. De obicei cei începători sunt tineri de sub 20 de ani care descoperă încet-încet cu ce se mănâncă fotografia, iar cei care lucrează de mult timp, au și un job full time în alt domeniu (fotografia fiind văzută ca “ceva pe lângă serviciu”). Sau mai există fotografi care au o firmă mai mare, cu mai multe servicii în domeniul nunților, care oferă pachete complete la prețuri destul de mici; - Fotografii profesioniști – nivel mediu (aprox. 25% din piață) – Preț începând de la 400 Euro până la 900 Euro:
Acești oameni sunt în general fotografi în plină ascensiune, care de la un an la altul evoluează atât ca tehnologie cât și ca și cunoștințe. Investesc constant în afacerea lor. Cei mai tineri (plus-minus 25 de ani) își dedică timpul fotografiei, pe lângă facultate sau alte studii, iar cei mai în vârstă (plus-minus 35 ani), dacă s-au sedimentat la acest nivel, mai au o sursă secundară de venit. Pentru mulți, este o categorie de tranzit spre nivelul premium. Genul lor de clienți sunt mirii care vor fotografii de calitate, într-o anumită manieră (nu neaparat un stil unic, inconfundabil), dar care nu acordă un buget foarte mare acestui serviciu. - Fotografii profesioniști – premium (aprox. 5% din piață) – Preț începând de la 1000 Euro:
Aici lucrurile se complică puțin deoarece la nivel de calitate tehnică a imaginii și la nivel de investiție, ei nu diferă foarte mult față de majoritatea fotografilor din categoria a doua. Principalele motive pentru care ei sunt pe o traptă superioară este că stilul lor și maniera de a surprinde cadrele este aproape unică. Adică sunt fotografi care “vânează” foarte bine subiectele (reacții, zâmbete, lacrimi), alții care controlează excelent lumina artificală (iluminare creativă cu flash-uri) sau alții care realizează o adevărată regie a cadrelor atât pe teren cât și la post-procesare (Manipulare Photoshop la nivel avansat). Desigur, la aceste aspecte se adaugă și nivelul superior de storytelling (a spune o poveste). Fiecare cadru are legătură cu cel dinaintea lui prin anumite elemente (manieră cinematografică). Prețul lor poate să ajungă și la 2500-3000 de euro în funcție de cât de populari sunt, de câte premii au câștigat sau dacă au un stil cu adevărat reconoscibil. Ei se adresează mirilor care pun accentul foarte mult pe amintirea lor de la nuntă. Nu este de ajuns un bun fotojurnalist pentru a documenta nunta, ci stilul fotografului trebuie să includă elemente care să ducă banalul la nivel de artă.
Aceste categorii sunt destul de generale, însă cu siguranță există și multe excepții. Sunt fotografi foarte talentați în prima categorie, dar încă nu au notorietate, așa că lucrează ieftin. Sunt fotografi de nivel mediu care sunt superiori prin stilul lor multor fotografi premium, însă nu fac parte din comunități de fotografi pentru a fi recunoscuți. Și da, există și fotografi premium care nu își justifică prețul. Asta doar pentru că scot 2-3 imagini de concurs de la o nuntă, iar în rest fotografiile lor sunt banale. Sau se bucură de notorietate în cercuri de oameni cu situație financiară foarte bună și pot cere preț mare chiar dacă nu reflectă neapărat nivelul lor.
Care sunt costurile minime ale unui fotograf:
O să excludem categoria fotografilor amatori pentru că nu este relevantă pentru acest articol. O să discutăm doar despre fotografii profesioniști care livrează de la o nuntă un material de calitate atât tehnic cât și conceptual.
Am făcut o listă care conține cheltuielile MINIME ale unui fotograf de nuntă pentru a-și putea face treaba responsabil:
*** Toate aceste cifre sunt estimative și servesc drept exemplu, deci diferă foarte mult de la caz la caz.***
- Investiția în aparatură:
– o cameră foto DX premium sau un body FX entry-level: 7000 de lei;
– două obiective, unul pentru cadre generale și unul pentru portrete (ex: 24-70mm sau 35mm și 85mm sau 135mm): 10.000 de lei;
– un flash: 500 de lei;
– 4 carduri și 4 acumulatori: 1500 de lei;
– o imprimantă: 500 de lei;
– un computer performant (laptop sau desktop): 6000 de lei;
– diverse accesorii (geantă, trepied, huse, strap etc.): 2000 de lei; - Investiția în software:
– software de prelucrare (Lightroom și Photoshop): 1300 de lei / an;
– un site web de prezentare – 1500 lei;
– găzduire Cloud pentru livrarea fotografiilor: 400 de lei/an;
– găzduire web: 200 de lei/an; - Investiția în educația lui:
– cursuri de fotografie, workshop-uri, seminarii, tutoriale, cărți: 2000 de lei/an; - Consumabile:
– DVD-uri, stick-uri USB, cartușe imprimantă, hârtie foto etc: estimativ 2000 de lei/an; - Taxe și impozite:
– taxe pentru calitatea de membru în asociațiile de fotografi de nuntă: 1500 de lei/an;
– taxe de promovare online și offline (facebook, google AdWords, SEO, târguri de nunți): 5000 de lei/an;
– taxe la stat pentru firmă (PFA sau SRL): relativ;
Dacă tragem linie și facem un total, ajungem la concluzia că un fotograf de nuntă are o investiție minimă (fără să calculăm impozitul) de: 29.000 lei în aparatură și site web, 1.700 de lei pe an pentru software, 2.000 de lei pe an pentru educație, 15.000 de lei pentru promovare și 3.500 de lei pentru consumabile și taxe (fără impozit). Dacă mergem pe principiul că tot la trei ani trebuie să reinvestești în aparatură nouă (pentru că uzură fizică/morală și evoluție), cheltuiala fotografului în tot acest timp este de: 65.600 de lei, deci aprox. 21.866 de lei pe an.
Cum își calculează un fotograf tariful pentru evenimente:
Un bun gospodar (pentru că a fi fotograf nu ești tocmai un om de afaceri) va urmări ca investiția lui să-i aducă un profit cel puțin egal cu investiția. Dacă are noroc și treaba merge bine, va câștiga ceva mai mult. Deci profitul lui minim trebuie să fie de 21.866 de lei pe an (exact cât investiția). Încasările lui totale trebuie să fie de 43.732 pe an pentru a-și amortiza investiția, pentru a-și acoperi cheltuielile și pentru a-și susține existența.
Într-un an un fotograf are în medie 15 nunți, 10 ședințe foto (individuale, de cuplu, Save The Date, After Wedding), 8 botezuri, 8 majorate și alte job-uri mărute pe care nu le punem la socoteală. Având în vedere că vorbim de un fotograf de nuntă, 66% din totalul încasărilor trebuie să provină din nunți, iar 34% din celalalte evenimente/ședințe foto.
Și atunci prețul pentru evenimente se caculează după tabelul următor:Deci un fotograf de nuntă responsabil, dacă luăm în calcul și variațiile, are un tarif minim, doar pentru prestație cuprins între 400 și 500 de euro!
Dacă vorbim de un pachet de nuntă, la acest preț (care este de pornire) se adaugă ședințele foto Save The Date sau After Wedding, albumele pentru miri și părinți/nași, printuri s.a.m.d. În general, pentru tot ce este nevoie la o nuntă se ajunge la aprox. 800-900 de euro.
Vi se pare mult? Hai să vedem ce salariu are un fotograf pe lună.
Dacă mergem pe cazul mai sus descris, fără a mai avea nici o sursă de venit suplimentară, totalul profitului pe care un fotograf îl face într-un an este de 21.866 de lei, deci salariul lui va fi de 1822 de lei, din care va trebui să plătească și taxe la stat. După atâta bătaie de cap cu investiție, cu educație, cu promovare, cu acte, cu muncă pe teren și la birou, un fotograf câștigă salariul minim pe economie.
Din ce motive unii fotografi au tarife mai mari?
Sunt foarte mulți factori care influențează tariful pentru nuntă a unui fotograf. Ce am descris mai sus, este o situație simplă care reprezintă un tarif minim. Dar motivele pentru care unii fotografi sunt mai scumpi sau foarte scumpi sunt următoarele:
- Au o investiție în tehnologie mai mare:
Atunci când investiția crește, automat și calitatea imaginii este mai bună, creativitatea poate atinge noi orizonturi și riscul de a rata cadre pline de emoții este mai mic. De obicei un fotograf profesionist are o investiție cuprinsă între 20.000 și 30.000 de euro. - Investesc mai mult în educația lor:
Fotografii care au studii superioare în artele vizuale, care merg la conferințe și workshop-uri în străinătate, care citesc cărți și reviste de specialitate și care petrec sute de ore pe internet pentru inspirație, au o viziune diferită în fotografie față de marea masă. Astfel tariful lor va crește pentru că fotografiile lor sunt mai creative. - Au o echipă în spate:
Un fotograf profesionist va avea tot timpul o echipă în spate. Fie că este vorba de un asistent sau de al doilea fotograf, acești oameni îl ajută pe parcursul evenimentului. Asistentul se va ocupa de pregătirea echipamentelor și controlul luminilor artificiale, iar al doilea fotograf va realiza fotografiile clasice pentru a ca artistul să aibă mai mult timp la dispoziție pentru a putea fi creativ. Unii fotografi care sunt foarte solicitați, lucrează cu editori pentru a livra fotografiile în cel mai scurt timp. Toți acești oameni lucrează pe bani. - Investesc mai mult în promovare:
Niciodată nu poți spune că ai investit suficient în reclamă. De aceea participarea la mai multe târguri de nunți sau contribuția pentru asociațiile internaționale de fotografi, reprezintă o cheltuială destul de mare. - Au un stil unic:
Asta spune tot. Când ceea ce faci tu este unic, poți să îți crești considerabil prețul. Se vor găsi miri care să aprecieze munca acelui fotograf. - Dețin premii importante:
Nu este un secret faptul că mulți fotografi participă la concursuri cu fotografiile realizate de ei la nunțile clienților lor. Când câștigă un premiu este un motiv de mândrie și de împăcare sufletească. Acel fotograf nu este apreciat doar de mirii lui ci și de colegii de breaslă. Când un fotograf are multe premii, automat și valoarea lui crește, deci și prețul. - Susțin cursuri sau workshop-uri de fotografie:
Deseori fotografii amatori sau cei în ascensiune, doresc să învețe de la alți fotografi mult mai buni decât ei și solicită workshop-uri. Dacă un fotograf susține astfel de cursuri este evident că se situează pe o traptă superioară, lucru care se reflectă și în preț. - Sunt celebri:
Celebritatea a ridicat mereu nivelul de aroganță al unui om. Când un fotograf este cunoscut la scară largă, dorește să se detașeze și prin preț. - Sunt cunoscuți și contractați pe plan internațional:
Fotografii care sunt contractați la nunți în străinătate unde puterea de cumpărare este mult mai mare, au un preț mai ridicat. Pentru că nu poate merge în Germania, spre exemplu, la o nuntă și să primească 3000 de euro, iar acasă să ia doar 600 de euro. În plus, va avea și un portofoliu diferit pentru că “se schimbă” peisajul pe care îl fotografiază, deci se diferențiază de fotografii din țară. - Se învârt în cercuri de oameni cu mulți bani:
Știți cu toții cum stă treaba la acest capitol! 🙂
Concluzie
Sper că prin acest articol i-am ajutat pe colegii fotografi la început de drum să aibă o imagine mai clară despre cum trebuie pusă problema din punct de vedere financiar în fotografia de nuntă. Chiar dacă sunt mulți fotografi foarte ieftini sau foarte scumpi, îmi doresc ca viitori miri să înțeleagă faptul că un fotograf de nuntă nu poate oferi calitate tehnică și viziune artistică la un cost mic. Alegerea aparține fiecăruia, dar un pachet complet de fotografie de nuntă (serviciu, sedințe extra și albume tiparite) trebuie să fie în jurul sumei de 1000 de euro pentru a exista calitate de toate felurile.