DJI Osmo Pocket este un gadget care cu siguranță ar trebui să primească un premiu pentru inovație. Și asta pentru că este o soluție viabilă pentru creatorii de conținut care se plimbă foarte mult și nu doresc să ducă o mulțime de echipamente cu ei. Pentru mine, faptul că are un gimbal care stabilizează destul de bine imaginea este cel mai mare plus. Am testat în trecut mirrorless cu IBIS, camere de acțiune, smartphone plus gimbal, însă toate aceste soluții sunt destul de greoaie și nu tot timpul sunt cele mai comode. De aceea DJI Osmo Pocket, o jucărie care încape în buzunar și care e gata de acțiune în câteva secunde, e cea mai bună variantă pentru filme de familie, de concediu și de vlog pe teren.

Prima impresie  

Primul șoc a fost dimensiunea redusă, iar la greutatea de doar 116g chiar o face o cameră video de luat în considerare când vrei să mergi într-un trip. Materialele sunt de foarte bună calitate, la fel ca și celelalte produse de la DJI, dimensiunea camerei de pe gimbal este similară cu cea de pe drone, iar faptul ca are un mic ecran cu touchscreen de pe care poți seta multe funcții, este mai mult decât perfect. Din păcate vine la pachet cu puține accesorii: cablu de încărcare, husă de transport și adaptoare pentru telefon (Lightning și USB-C).

Funcția video 

Pentru o cameră atât de mică faptul că filmează 4k la 60fps este un lucru genial. Multe din camerele de top folosite în videografie nu pot face acest lucru. De aceea chiar dacă filmezi Full HD sau 4k, ai o definiție destul de bună a imaginii, iar spre surprinderea mea, DR este destul de bun pentru a aplica LUT-uri sau a ajusta expunerea în post. La lumină slabă nu este extraordinară, dar se descurcă cu brio fiind peste concurenta GOPRO Hero 7.

Autofocus

În lumină bună AF funcționează destul de bine. Are și Face Detection și Tracking pe subiect, însă dacă te apropii foarte mult de un obiect, focalizarea este greoaie sau chiar imposibilă. La lumină slabă pierde des autofocusul, iar atunci când ai o sursă de lumină mai puternică, fuge spre ea.

Sistem de stabilizare

La acest capitol nu am obiecții. Gimbalul funcționează foarte bine, se poate regla pe trei moduri diferite: Tilt-Lock, Follow, FPV. Toate aceste setări se pot face de pe micul ecran. Se poate vedea în video.

Unghiul de cuprindere

Față de camerele clasice, unghiul de cuprindere e ceva mai mic. Într-un fel e bun acest lucru pentru că poți face compoziții mai cinematice, dar în același timp este enervant când dorești să îți faci un selfie cu mai mulți prieteni. Pentru asta ai nevoie de un selfie stick, iar cei de la DJI au creat unul special pentru Osmo Pocket.

Fotografii

Nu prea m-a interesat acest aspect, dar la cei 12Mpx (destul de puțin având în vedere ce pot smartphone-urile să facă) imaginea arată bine. Nu e ceva extraordinar, dar nici de refuzat. Eu personal prefer să fac fotografii cu telefonul pentru că le pot prelucra imediat.

DJI Mimo

Este aplicația oficială cu care poți extinde funcțiile acestei camere. Doar atașezi telefonul și instant se deschide aplicația de unde poți face setări manuale, poți vedea imaginea mai bine, ai un mic joystick pe ecran pentru gimbal și poți face chiar și montaje.

Bateria

Ține aproximativ două ore dacă filmezi Full HD. În 4k ține aproximativ o oră. Eu zic că este suficient dacă dorești să faci video-uri scurte. Pentru vlog mai lung s-ar putea să ai nevoie de o baterie externă.

Accesorii suplimentare

La acest capitol, DJI s-a gândit la toate. Poți atașa o husă subacvatică, un selfie stick, un inel pentru gimbal (un fel de joystick), un stand cu wireless pentru a controla camera de la distanță, un adaptor cu jack pentru microfon extern, filtre ND, o husă cu funcția de încărcare și un suport cu ventuză. Din păcate toate aceste accesorii sunt destul de scumpe…

VLOG

Pentru vloggeri este o cameră foartă bună, mai ales pentru deplasări. Sunetul se aude decent, dar cu siguranță un microfon extern sau o lavalieră este bine venită. Atâta vreme cât lumina este bună se pot crea video-uri pentru social media.

La ce o folosesc eu

Pe lângă video-uri de familie și de vacanță aveam nevoie de o cameră pentru making of-ul ședințelor foto. Fiind ușor de folosit, orice poate filma câteva cadre pentru a face un montaj decent. Mai jos este un exemplu.

Concluzie

Având un gimbal care funcționează foarte bine, filmând în 4k și fiind foarte mică, o face o cameră ideală pentru vacanțe și vlog. Prețul de aproape 1700 RON este cam mare, dar având în vedere beneficiile, eu zic că merită. Chiar daca nu e strălucită la AF, se poate trăi cu acest minus. Deci o recomand! ☺️