În această perioadă, în plină pandemie de coronavirus, toată lumea se întreabă ce se va întâmpla cu sezonul de nunți din 2020. Conform ultimelor ordonanțe venite de la guvern trebuie să stăm în casă și să evităm contactul cu alte persoane, iar pentru un moment nu se întrevede vreo dată când toată nebunia asta va lua sfârșit.
În afară de domeniile vitale și câteva job-uri care se pot realiza de acasă prin internet, toată societatea s-a oprit pe loc. Brusc, o mulțime de domenii și-au sistat activitatea, inclusiv industria creată în jurul nunților. Dacă oamenii nu se mai pot întâlni, nu mai sunt evenimente, iar toți prestatorii de servicii începând de la restaurante, trupe de muzică live, fotografi/videografi și până la decoriști/floriști și cei care realizează papetărie pentru nuntă, s-au trezit peste noapte că nu mai au nici o sursă de venit din business-ul lor.
Am luat legătura cu viitori miri, cu furnizori din domeniul nunților și cu colegi fotografi/videografi și am pus cap la cap câteva idei despre ce am putea face pe viitor. Sper ca aceste sfaturi să vă fie de folos!
În aceste vremuri tulburi trebuie să ne păstrăm calmul, să economisim cât mai multe resurse și să gândim logic și rațional diverse scenarii de luat în calcul în funcție de cum evoluează lucrurile.
Trebuie să amânăm evenimentele?
Este greu de dat un răspuns la o astfel de întrebare, având în vedere că nimeni nu știe cum vor evolua lucrurile. Există șanse foarte mari ca nunțile din aprilie și mai să nu aibă loc, iar după spusele specialiștilor din sănătate, care susțin că vârful pandemiei va fi spre finalul lunii aprilie, e posibil ca și evenimentele din luna iunie să trebuiască amânate.
Sfatul meu: Luați legătura cu restaurantul rezervat pentru nuntă să vedeți care sunt datele lor disponibile. Apoi discutați cu toți furnizorii (în ordinea importanței lor pentru voi) și stabiliți de comun acord o dată de back-up. În cazul în care trebuie să amânați, să fiți siguri că toată lumea este în continuare disponibilă.
În ce perioadă ar trebui reprogramate nunțile?
Aici părerile sunt împărțite. Din nou, nu se poate spune cu certitudine când se va termina acest haos, dar în urma discuțiilor cu ai mei colegi, vă prezint câteva variante pe care să le luați în considerare.
Varianta 1: (recomandată) Amânați nunta pentru orice zi a săptămânii în luna august sau septembrie anul acesta. Cu siguranță multe resturante vor fi disponibile în timpul săptămânii și veți putea alege ce dată doriți voi. Chiar dacă lumea s-a obișnuit ca nunțile să fie în weekend, este o situație de criză și cei dragi vor înțelege onorându-vă cu prezența lor. Dacă reușiți să adunați familia și prietenii în orice zi a săptămânii pentru cununia civilă sau logodna pe care o faceți înainte, cu siguranță vor veni și pentru nuntă. În Maramureșul istoric, de ani de zile în luna august nunțile sunt de marți până duminică. Pentru că multă lume este în străinătate, când e perioada concediilor, toți vin acasă și participă la nunți. În plus, toți furnizorii pe care i-ați contractat deja, vor fi disponibili în timpul săptămânii și veți elimina stresul acesta. Singurul dezavantaj ar fi ca poate unii dintre invitați nu vor reuși să-ți ia concediu, dar cu siguranță, cei care sunt importanți, vor fi acolo indiferent de situație.
Varianta 2: (dacă sunteți extrem de norocoși) Amânați nunta pentru o zi de sâmbătă sau duminică în luna august sau septembrie anul acesta. Poate fi și octombrie, dar e posibil care virusul să revină când se răcește din nou afară. Pentru mirii care au mulți invitați (peste 200) e important ca nunta să aibă loc într-o zi de sâmbătă (din motive lesne de înțeles) pentru a se asigura că vin toți. Dacă aveți norocul să găsiți dată liberă la resturant și toți furnizorii sunt disponibili, este un best deal. Do it! Dar pentru că majoritatea furnizorilor premium sunt foarte solicitați e posibil ca ei să fie fie Full Booked pentru toate zilele de sâmbătă. Dacă totuși vă doriți neapărat ca nunta să fie sâmbătă, trebuie să vă asumați riscul că o parte dintre furnizori nu vor putea veni, dar în același timp s-ar putea să fie dificil să găsiți alții la fel de buni. Va trebui să vă mulțumiți cu cei care încă sunt disponibili (care s-ar putea să nu fie profesioniști).
Varianta 3: (mai puțin recomandată) Amânați nunțile pe anul viitor. Cu siguranță multe restaurante au date disponibile, mai ales în zilele de sâmbătă și mulți dintre furnizori încă nu au nunți contractate pentru 2021. Poate fi o soluție viabilă, însă intervin câteva aspecte de care trebuie să țineți cont:
a) Unii specialiști spun că deși dispare riscul de infectare cu virus, e posibil ca el să reapară în aceeași perioadă a anului viitor. Dacă se va întâmpla acest lucru, va trebui din nou să reprogramați. După un an sau doi de organizare, amânarea cu un an poate fi incomfortabilă, dar dacă va trebui din nou amânat, atunci devine chiar o povară și se complică lucrurile. Mai bine reprogramați nunta pentru anul acesta, iar anul viitor să rămână de backup.
b) Pentru mulți furnizori premium, care și-au dedicat tot timpul pentru a oferi servicii de calitate, amânarea cu un an a evenimentelor poate însemna falimentul. Trebuie să se reprofileze pentru a putea supraviețui, fapt ce crește riscul ca unii dintre furnizorii pe care voi vi doriți la nuntă să nu mai existe până anul viitor.
c) Există riscul ca prețurile la mâncare/băuturi și unele servicii să crească din pricina crizei economice create de pandemie. E posibil ca bugetul pe care l-ați stabilit pentru anul acesta să fie depășit.
Sfatul meu: Reprogramați nunta anul acesta într-o zi de marți sau joi. Veți găsi cu siguranță restaurant liber, dar și furnizori premium. Pentru cei care prestează servicii (fotografi/videografi/muzicieni), dacă merg la nuntă marti, joi și sâmbătă, au câte o zi de pauză pentru “a-și reîncărca bateriile” și pentru a se deplasa dintr-o localitate în alta. Și dacă nu trece pandemia până la vară, rămâne anul 2021 ca backup.
Ce se întâmplă cu ceremoniile religioase?
Dacă toate nunțile din aprilie, mai și iunie vor fi reprogramate în august, trebuie luat în considerare faptul că din 31 iulie până în 14 august este Postul Adormirii Maicii Domnului, iar conform tradiției ortodoxe, nu se oficiază Sfânta Taină a Cununiei. Cu siguranță BOR va fi îngăduitoare și se vor oferi dispense. Au mai fost cazuri în care situația s-a rezolvat, iar în contextul actual, nu cred că vor fi probleme.
Momentan slujbele religioase nu se pot defășura cu oameni în interiorul bisericilor. Dacă această măsură nu va fi ridicată, dar se vor relaxa măsurile în ceea ce privește întâlnirile dintre persoane în aer liber, cu siguranță BOR va oferi dispensă pentru oficierea cununiilor afară.
Ce se întâmplă cu avansul dat furnizorilor?
În mod normal avansul să dă ca o garanție pentru rezervarea datei evenimentului. Beneficiarii asigură prestatorii că nu se vor răzgândi. În caz că o vor face, prestatorii au o “consolare”. În situația de față, care este una specială, pot exista 3 situații:
Situația 1: În contractele furnizorilor se găsește de obicei o clauză care spune că avansul se pierde dacă se schimbă data evenimentului. În cazul de față nu mirii doresc acest lucru, ci situația o impune. Așa că o discuție amiabilă poate duce la o soluție viabilă pentru toată lumea. Dacă atât mirii cât și furnizorii se pun de acord asupra unei date în care să reprogrameze nunta, atunci nu se schimbă nimic. Contractul și avansul rămân valabile și lucrurile merg în continuare, fără a exista taxe suplimentare pentru miri. Se va realiza doar un act adițional la contract în care se va specifica schimbarea datei evenimentului de comun acord.
Situația 2: Mirii mută data evenimentului fără să țină cont de disponibilitatea furnizorilor. Desigur, unii furnizori (rochie de mireasă, verighete, costume de mire, prăjituri, etc.) nu sunt afectați pentru că ei nu trebuie să fie personal prezenți la nuntă. Dar muzicienii, fotografii/videografii, bramanii, etc. nu pot servi mai multe evenimente în aceeași zi. Dacă mirii mută data când acești oameni nu sunt disponibili, este ca și cum ar renunța la contract. În acest caz avansul se pierde. E clar că e discutabilă această situație și că mirii mută data când are restaurantul disponibilitate, dar cu siguranță pot fi găsite soluții viabile pentru toată lumea implicată (punerea nunții în timpul săptămânii).
Situația 3: În cazul în care mirii renunță complet la nuntă, adică o anulează, atunci toate avansurile se pierd.
Sfatul meu: Țineți cont de disponibilitatea furnizorilor când schimbați data. Cel puțin aveți grija de oamenii pe care vi doriți neapărat la nuntă. Faceți o listă cu cei care nu pot lipsi și stabiliți data de comun acord. Dacă o să renunțați la unii dintre ei, nu cereți avansul. Dacă nu sunteți de acord cu ce am spus mai sus, evitați oricum certurile și implicarea instanțelor judecătorești. Unii furnizori trăiesc doar din acest business, iar în acestă perioadă, când nu lucrează nimic, trăiesc din rezerve, poate unii dintre ei (cu familie, rate, etc) la limita subzistenței. Considerați cadou pentru ei banii de avans!
Cum vor fi prețurile?
Având în vedere că această pandemie a blocat mare parte a economiei globale, există riscul ca prețurile să difere în funcție de anumite aspecte.
Prețurile pot crește: După ce lucrurile revin la normal, e posibil ca prețurile la alimente și combustibil să crească, lucru care se va reflecta probabil și în nota de plată de la restaurant, de la băuturi, de la prăjituri și de la produsele din import (ex: flori). Nu putem știi cu certitudine. E bine să vă pregătiți o rezervă de bani pentru un astfel de scenariu.
Prețurile pot scădea: Dacă puneți evenimentele în timpul săptămânii sau în perioadă de post e posibil ca restaurantele să vă ofere un discount. Astfel de practici sunt destul de frecvente tot timpul. Desigur, și unii furnizori pot avea prețuri mai mici dacă nunta e în extra sezon sau în alte zile decât în weekend.
Sfatul meu: Nu cereți discounturi! Oricum ne este greu tuturor, iar din disperare, unii pot accepta. Dar nu e omenește să profiți de necazul altuia. Dacă vi se oferă luați, dacă nu, nu insistați!
Furnizorii din ce trăiesc până reîncep nunțile?
Unii oameni au alte surse suplimentare de venit, alții sunt ajutați de familie, sau poate au rezerve de bani, dar există și cazuri în care furnizorii trăiesc de o pe zi pe alta în această perioadă. Nu e vina lor. Poate și-au investit banii într-o casă sau în bunuri de trebuință și s-au bazat că din luna mai încep iar evenimentele. Oricum ar fi, suntem oameni și mai mult ca oricând trebuie să ne ajutăm reciproc.
Sfatul meu: Indiferent de când reprogramați nunta (anul acesta sau anul viitor) discutați cu furnizorii și găsiți o soluție prin care să mai achitați o tranșă de bani. Dacă spre exemplu un serviciu fotografic costa 800 de euro și el se achită în 3 tranșe (100 de euro avans, 500 de euro la nuntă și 200 de euro la final cand se predau materialele) găsiți o variantă prin care să achitați 100-200 de euro din tranșa a doua în data când era programată nunta inițial (în luna mai să zicem) și diferența de 300-400 de euro în data când ați reprogramat nunta. Chiar dacă e greu și pentru voi gândiți-vă că 100-150-200 de euro de la 4 nunți din luna mai, asigură furnizorul cu bani de mâncare și întreținere. Faceți vă rog acest efort, după cât vă permiteți voi! Orice sumă e un plus. Știu mulți colegi în situația asta și i-ați ajuta foarte mult.
Câteva aspecte de care să țineți cont în deciziile pe care le luați:
1. La nuntă veți avea și persoane mai în vârstă care sunt mai vulnerabile la acest virus. Chiar dacă vă doriți ca bunicii, părinții și rudele să vă fie alături, încercați să îi protejați. Dacă nunta voastră (reprogramată) este imediat după ce s-au ridicat restricțiile, e posibil ca virusul să existe în aer. Poate pentru cei mai tineri, nu va fi un pericol, dar dacă știți că aveți rude cu probleme de sănătate, nu-i aduceți la nuntă! S-ar putea să fie mai bine așa. Oricum există opțiuni de streaming online (FaceTime, Whatsapp, Skype, etc.) și vă pot vedea live.
2. Oamenii sunt panicați acum și e posibil ca și la nunta voastră să fie. Așa că dacă vor fi oameni care vor refuza să vină la nuntă, nu vă supărați pe ei. Au toate motivele să stea departe de oameni și aglomerație. Chiar dacă pericolul va fi mic, e totuși posibil să existe.
3. Multă lume este afectată financiar de acestă criză. Chiar dacă trece, până se relansează toate domeniile de activitate, oamenii vor sta prost cu banii. Din nou, s-ar putea ca unii să nu vină la nuntă din acest considerent.
4. Nunțile se vor schimba și nu vor mai fi ce au fost. Se va pune mai mult accentul de relațiile interumane, pe discuții între oameni cărora le-a fost dor să se revadă. Așa că nu investiți sume mari în divertisment. Oamenii nu vor aprecia la adevărata valoare. Va exista panică, iar oamenii nu se vor simți 100% în largul lor.
Ce trebuie să faceți de acum încolo:
1. Restabiliți data nunții cât de repede posibil, ca să vă asigurați că restaurantul este disponibil, la fel și furnizorii. Cu cât amânați mai mult decizia, cu atât șansele ca oamenii să fie ocupați sunt mai mari.
2. Folosiți statul acasă într-un mod constructiv. Dacă înainte de pandemie v-ați ocupat de organizare printre multe alte treburi, acum aveți timp suficient să luați cele mai bune decizii. Folosiți timpul pentru a studia idei (Pe Pinterest sunt milioane), căutați furnizorii pe care încă nu i-ați contractat, cu mai multă atenție.
3. Întăriți relațiile cu furnizorii. În lungile zile de stat în casă, câteva apeluri video în care să discutați și lucruri personale o să vă apropie mai mult. Vă veți întări relația de încredere și veți colabora mai bine în ziua nunții.
Concluzie
Cred că am atins toate aspectele și că v-am oferit o privire de ansamblu mult mai clară asupra situației. E important să fim calmi, să discutăm unii cu ceilalți și să luăm cele mai bune decizii în aceste vremuri vitregi. Ce am spus eu în acest articol sunt doar câteva sfaturi și scenarii presupuse. S-ar putea să nu se potrivească 100% cu situația din teren. Așa că, folosiți aceste idei doar cu scop informativ și luați cele mai bune decizii în situația voastră! Dacă mai sunt și alte lucruri de adăugat, discutăm în privat.