Fotografia de nuntă este genul de meserie sezonieră, deoarece nu tot anul sunt nunți din pricina faptului că sunt mai multe posturi într-un an, de exemplu postul Crăciunului sau postul Paștelui. Sezonul de nunți începe undeva în luna aprilie-mai, depinde de când cade postul Paștelui, iar acesta se termină pe la mijlocul lunii Noiembrie, când se intră în postul Crăciunului.

Cu siguranță sunt situații când banii câștigați din fotografia de nuntă pot asigura traiul de zi cu zi, dar mai sunt și alte surse de venit ce țin de fotografie care nu trebuie ignorate.  

Câte nunți poți avea într-un sezon?

În decursul unei veri sunt 30 de sâmbete și 30 de duminici, acestea variază de la an la an în funcție de posturi. Ca să acoperi toate cele 60 de zile disponibile trebuie să ai un preț accesibil pentru majoritatea oamenilor, să ai marketing-ul bine pus la punct și să fii cunoscut. 

Șansele ca toate cele 60 de zile să le ai ocupate sunt foarte mici. Există multe variante de fotografi și videografi de unii miri pot alege. Pentru majoritatea fotografilor cu un preț mediu, numărul de evenimente este undeva la 40 de nunți/an. Pentru cei cu un preț mai mare, numărul de evenimente este de aproximativ 25-30.

Cât poți câștiga din evenimente?

Pentru un fotograf cu preț mediu, este posibil ca numarul de nunți să nu îi acopere necesitățile. De exemplu, daca per eveniment câștigi 800 euro, iar într-un an faci 30 de nunți, câștigul este de 24.000 euro. Aceasta pare o sumă mare, dar când scazi impozitele la stat, scazi și celelalte cheltuieli precum combustibil, mâncare s.a.m.d., la final îți dai seama că nu mai rămâi cu o sumă atât de mare.

În cazul în care rămâi cu 12.000 de euro, împărțit la lunile anului, rămai cu 1.000 euro/luna. Mulți ar spune ca este o suma îndeajuns pentru a trăi bine, dar trebuie să te gândești  să și pui bani deoparte pentru aparatură, pentru “zile negre”  sau pentru orice alte necesități care pot apărea pe parcurs.

Poți distribui evenimentele pe care le ai?

Mai există și varianta agenției, când tu ca fotograf principal poți să ai 30 de nunți, iar la restul de evenimente poți să îți trimiți echipa care este plătită cu un procent prestabilit sau ca un salariu. În acest caz intră foarte multă bătaie de cap deoarece vei răspunde de toate greșelile făcute de echipă, iar uneori, deși din punct de vedere al remunerației veți fi mulțumiți, s-ar putea să te simți copleșit de răspunderea pe care ți-o asumi.

De obicei începătorii în fotografia nuntă, au impresia că fotograful vine, face pozele, le editează și a terminat. Aceștia nu văd restul lucrurilor precum actualizarea site-ului, ofertele, facturile, etc. Este o muncă care nu se vede și de cele mai multe ori este o bătaie de cap ce mănâncă foarte mult timp și energie.

Cine poate trăi din fotografia de nuntă?

Revenind la întrebarea de la început, dacă se poate trăii din fotografia de nuntă, răspunsul este “Da” și “Nu” în același timp. Dacă ești tânăr, nu ai rate, familie, copii sau alte sporsanbilități răspunsul este “Da”. Toți banii rămân ai tăi, poți să trăiești decent, dar nu poți să îți permiți foarte multe lucruri, precum vacanțe exotice.

În caz că ai familie și copii, atunci lucrurile se complică, fiindcă va trebui să lucrezi și în alte domenii ale fotografiei, să iei și alte tipuri de evenimente (botezuri, majorate, aniversări). Poate fi și varianta de a avea un studio pentru fotografie de produs sau de familie care să genereze venituri și în afara sezonului de nunți.

Cum stă treaba cu botezurile și majoratele?

La un botez nu poți cere, în general, suma pe care o ceri la o nuntă. Dacă la o nuntă iei 1000 de euro, cel mai probabil la un botez poți lua maxim jumătate. Dacă botezul are loc într-o zonă în care după biserică se face petrecere la fel de mare ca o nuntă, atunci și onorariul tău este mai mare. Dacă mergi strict la ceremonia religioasă, atunci cu singuranță venitul va fi mai mic.

Un alt tip de eveniment la care poți merge pentru un venit suplimentar, este majoratul. În ultimul timp majoratele se fac la restaurant. Câștigul unui fotograf la un astfel de evenimente este cuprins între 25 de euro si 200-300 de euro. Media este undeva la 100 euro/majorat. În general, la majorate se caută fotografi tineri, pentru că sunt mult mai apropiați ca vârstă de participanți, au același comportament și poate chiar și gusturi muzicale similare.

Ce alte tipuri de nișe mai poți acoperi pentru a-ți completa veniturile?

Petrecerile corporațiilor pot fi iarăși un tip profitabil de evenimente la care poți merge să fotografiezi. Aici nu se ajunge foarte ușor fiindcă în mare parte departamentul care se ocupă de găsirea unui fotograf va apela mereu la cunoscuți. Cel mai simplu mod de a intra în această nișă este să cauți pe cineva care să te recomande, iar după primul eveniment, dacă ți-ai făcut treaba responsabil, vei rămâne fotograful la care vor apela mereu.

Evenimentele culturale precum festivalurile de muzică, festivalurile de teatru sau de film, pot fi o sursă importantă de bani. Dacă sunteți o echipă, atunci puteți oferi un produs complet pe zona aceasta de fotografie sau de video. Am detaliat acest subiect alături de colegii de la Komiti într-un podcast.

O sursă de câștig care nu trebuie ignorată sunt ședințele foto. Acest gen de fotografie se împarte pe mai multe categorii. Pot fi ședințe foto pentru miri, de tip Save the Date sau After Wedding. Pot să fie ședințe pentru absolvenții de liceu sau cei ce termină facultatea sau ședințele sezoniere precum cele de Crăciun.

Despre fotografiile de Crăciun am într-un podcast cu Olga Vușcan.

Fotografia de produs nu implică să ai un neapărat un studio foto. Nu este tot timpul necesar un fundal sau lumini sofisticate. Un setup aproape de cel profesionist poate fi improvizat acasă sau chiar la locația clientului. Pentru firmele mici care produc lucruri handmade și nu au bugetul necesar pentru a-și face fotografiile într-un studio profesioist există alternative mai ieftine pentru a-și realiza conținutul fotografic necesar.

Concluzie

Sper că aceste informații v-au fost de folos. Puteți analiza singuri dacă pentru voi fotografia de nuntă constituie o sursă bună de venit.

Îmi puteți urmări activitatea și pe YouTube, Facebook, InstagramPatreon,  Spotify sau Apple Podcasts.