DE VÂNZARE

Land Rover Discovery Sport 2016 Black Edition

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a atras atenția frumusețea asta.
Așa că dă scroll în jos ca să-i afli povestea!

PE SCURT

Câteva detalii despre mașină.
Mai jos le voi dezvolta pe toate.

Motor și cutie de viteze

2.0L Ingenium Diesel (JLR) – 150CP
ZF 9HP48 – automată – 9 trepte

Anul fabricației

iulie 2016
în România din ianuarie 2020

Rulaj

205.000 KM
din care 100.000 în România

Consum (real)

Medie 6.7/100km
Obținut pe 10.000km

Status legal

A circulat înmatriculată în Italia.
A fost radiată recent, se poate face RAR

Motivul vânzării

Am achiziționat modelul mai nou (2020 – facelift) și nu am nevoie de două mașini

De ce am ales mașina asta?

Pentru orice bărbat pasionat de tehnologie și implicit și de mașini, autoturismul nu este doar un mijloc de transport utilitar, ci trebuie să îndeplinească anumite criterii.

Pentru mine, cele mai importante aspecte care contează la o mașină sunt: modul în care arată, confortul, spațiul interior și posibilitatea de a merge pe orice fel de drum. (o să le detaliez pe toate mai jos).

Înainte, aveam un Volvo V50 2008 (grozavă mașină) care m-a servit foarte bine. Însă după 10 ani și aproape 250.000km a început să-și ceară drepturile. Tot la 2-3 săptămâni se mai strica câte ceva. Nu eram supărat, că e normal la cât am tras de ea, însă mă enerva foarte tare că mă ținea pe loc și nu-mi puteam face treaba. Așa că m-am decis s-o schimb.

Timp de 2 ani am studiat mașinile, în special SUV-urile, pentru că, eu ca fotograf, merg pe toate tipurile de drumuri, mai ales pentru ședințele foto (vezi imaginea alăturată). Am zis clar că cel mai important criteriu la mașina pe care o voi lua sunt capacitățile REALE 4×4. Există multe SUV-uri doar cu numele, însă cele de la Land Rover, chiar dacă sunt mașini frumoase, nu te faci cu ele de rușine pe zăpadă, noroi, nisip sau prin apă. Deci era clar că cea mai bună variantă pentru mine, în bugetul pe care-l aveam, era un Discovery Sport.

După câteva luni de căutare pe internet, am mers în Italia la tatăl meu și ne-am pus pe vizitat reprezentațe JLR care vindeau și mașini rulate. După ce am văzut peste 10 mașini care nu prea mi-au plăcut, era aproape să renunțăm. Dar am zis că mai băgăm o fisă. Am mers la o altă reprezentață JLR care nu era în plan. Tocmai apunea soarele și în scurt timp se termina și programul lor. Dar am văzut-o în parcare, în semi întuneric și am zis: ”Asta e! Asta e mașina mea!” Am simțit din prima clipă că vom călători împreună. Se întâmpla pe 13 ianuarie 2020. 

DE CE AM LUAT MAȘINĂ DIN ITALIA?

Știu că majoritatea românilor se feresc din a cumpăra mașini din Italia pentru că băștinașii de acolo nu prea au grijă de ele. Însă pentru mine au fost o serie de avantaje pe care nu le puteam avea din altă parte.

Garanție Land Rover Approved

În Italia sistemul de buy-back la autoturisme funcționează foarte bine. Mașina asta a fost cumpărată de nouă de la reprezentanța JLR Venezia și tot acolo a fost dată la buy-back după ce au trecut 3 ani și a ieșit din garanție.

Cei de la Land Rover au programul ”Approved” prin care iau mașinile înapoi, le verifică, eventual le și repară, iar apoi le vând SH. Oferă și garanție de la producător încă 2 ani, valabilă în toată Europa.

Mașina avea 109.000km când am luat-o eu și a fost foarte bine întreținută. Toate reviziile au fost făcute la reprezentață (pentru că te obligă garanția) și în acte proprietar era o bancă. Se vedea pe ea că a fost condusă de o singură persoană (nu are memorie la scaune) și nu exista deloc uzură pe bancheta din spate.

Am zis că o voi da din nou la buy-back când o voi schimba, însă ce n-am știut eu atunci e că nu se iau la buy-back mașini cu mai mult de 150.000km. 

Evitarea birocrației

Știm cu toții cât de anevoios e sistemul de înmatriculare din România (numere roșii, RAR, înmatriculare, asigurare, etc) și eu am vrut să-l evit.

În Italia, când o mașină este înmatriculată primește un număr pe care nu-l mai schimbă niciodată. Din acest motiv și plăcuțele sunt prinse cu nituri. Are doar o carte de identitate în care e trecut proprietarul (nu există talon), iar când este vândută doar se lipește un sticker în carte cu noul proprietar. Așa a fost când am cumpărat-o eu. Mai nou se printează o altă carte.

Pentru că tatăl meu locuiește și lucrează în Italia, a fost mult mai simplu pentru mine să merg pe varianta asta. Altfel trebuia să o radiez, să o aduc pe platformă și să parcurg birocrația românească. Sau să vin cu ea așa, dar eram obligat să-i fac asigurare și apoi s-o radiez.

Singurul dezavantaj e că impozitul e ceva mai mare pentru că se calculează pe puterea motorului (kW), nu pe capacitatea cilindrică.

Asigurare foarte bună

Probabil te întrebi: ”De ce să ții mașina înmatriculată în Italia, nu-s mai scumpe taxele?”

Polița RCA costă la fel ca în România. Undeva la 1200 de lei pe an.

Însă partea frumoasă la asigurarea din Italia e că la RCA poți adăuga obțiuni de CASCO direct la RCA, fără să fii nevoit să faci un full CASCO care este foarte scump. Așa că eu am adăugat pe asigurare despăgubiri pentru incendiu, vandalism, evenimente naturale, animale sălbatice, etc. De două ori mi s-a fisurat parbrizul și mi l-au schimbat pe asigurare. Judecând după faptul că un parbriz de Discovery Sport este aprox. 6000 de lei, asigurarea și-a scos toți banii în ultimii 5 ani.

În plus de asta, am asistență stradală 24/7 oriunde în Europa. O singură dată am avut nevoie și de când am sunat au trecut 40 de minute până a venit platforma. Fără să mă coste niciun leu.

Este o ediție specială

Probabil că ai văzut multe mașini de genul pe stradă sau în anunțuri de pe net, însă niciuna nu-i așa de frumoasă ca asta! Motivul este că mașina mea nu e una clasică de serie ci este o ediție specială denumită de producător ”Black Edition”.

  • gri închis metalizat, extrem de elegant;
  • oglinzi și plafon negre;
  • geamuri fumurii direct din fabrică;
  • jante originale din aluminiu pe 20”;
  • elemente piano black la exterior;
  • bare și praguri negre fără elemente cromate;
  • alte elemente distinctive de design;

De asta am spus mai sus că m-am îndrăgostit de ea la prima vedere. Era exact versiunea pe care o căutam și mi-o doream. Pentru mine, ca fotograf, este foarte important aspectul mașinii. Pe de o parte lucrez în domeniul vizual și trebuie să-mi placă ce văd, iar pe de altă parte meseria asta implică să te întâlnești cu oameni. Nu mă pot prezenta oricum, mai ales că eu țin mult la imaginea mea.

Motorul 2.0l Diesel Ingenium

Modelul Discovery Sport a luat naștere în 2014 și a început să fie comercializat în 2015, ca urmaș al modelului Freelander 2. 

În primă fază a fost echipat cu motorul 2.2l Diesel Duratorq (4 cilindri) produs de Ford pentru Freelander 2 (și alte modele din familia PSA Peugeot-Citroen). El a existat în 2 variante TD4 (150CP) și SD4 (190CP). Deși erau potrivite pentru Freelander care este mai mult o mașină utilitară, ele s-au dovedit prea zgomotoase pentru un SUV premium. În plus JLR a vrut să reducă dependența de Ford.

La finalul lui 2015 Land Rover a introdus motoarele proprii, denumite Ingenium, care reprezintă o gamă modulară, eficientă și flexibilă. Ele sunt produse în UK, în propria uzină EMC. Toate modelele lor au fost echipate cu acest motor, în diverse variante cu 4 sau 6 cilindri.

Pe această generiație de Discovery Sport au existat trei variante de motorizare:

  • 2.0l turbo benzină (240CP) – destul de rare;
  • 2.0l turbo diesel (150CP) – varianta pe care o am eu;
  • 2.0l turbo diesel (180CP);

După cum am spus mai sus, în Italia impozitul se plătește pe puterea motorului, motiv pentru care majoritatea acestor mașini care se vând SH sunt cu 150CP. Pe mine nu m-a deranjat acest aspect pentru că mașina este suficient de puternică (380Nm) pentru majoritatea sarcinilor. Nu e atât de sportivă precum îi spune numele, dar pentru mine nu a contat, pentru că eu sunt genul de șofer care se plimbă. Cum aș putea altfel să fac ”Povestirile din mașină” pe YouTube?

Oricum mașina e foarte ușoară, chiar dacă e voluminoasă. Are doar 1775kg, deci motorul este mai mult decât suficient.

În plus, consumul este excelent. La drum întins este undeva în jur de 6l/100km, iar în oraș undeva la 8l/100km. Desigur, acesta este influențat de cât de tare apeși pedala de accelerație, dacă mergi cu motorul rece în oraș, etc. 

Eu resetez trip-ul A de fiecare dată când fac schimbul de ulei. La un interval de 10.000-12.000km media de costum este de 6.7-6.9l/100km.

Capacitățile 4×4 și off-road

În ziua de astăzi, multe SUV-uri sunt doar cu numele. În afară de faptul că au garda la sol mai înaltă, mare lucru nu au în plus față de o mașină obișnuită. Că așa e moda, să ai mașină mare, chiar dacă tu te plimbi doar prin oraș cu ea. Nu intru în detalii.

Motivul pentru care am ales Discovery Sport este tocmai pentru faptul că îmbină foarte bine luxul și confortul cu utilitatea unui off-road. În plus de asta, mașina este gândită pentru toate scenariile de care te poți bate. Are funcția 4x4i care înseamnă ca mașina va merge în mare parte cu tracțiune față, iar la nevoie, complet electronic, cuplează și spatele în proporții de 30%, 60% sau 100%. Asta înseamnă că atunci când trebuie este un 4×4 veritabil, iar când nu este necesar, ai tracțiune față, ceea ce reduce mult consumul.

În plus, are sistemul Terrain Response prin care tu setezi modul în care să se comporte mașina. Are 4 astfel de moduri, plus ECO:

  • General Driving – pentru drumuri normale;
  • Iarbă, pietriș, Zăpadă – sensibilitate scăzută la accelerație și optimizarea tracțiunii;
  • Noroi și denivelări – schimbă distribuirea puterii spre roți;
  • Nisip – maximizează tracțiunea pentru a nu rămâne înpotmolit;

Când setezi un astfel de mod, mașina se conduce aproape singură. În funcție de cum simte suprafața pe care rulezi accelerează singură, frânează, etc. Eu n-am pățit vreodată să rămân pe undeva.

Are tot felul de sisteme de asistență cum ar fi HDC (coborârea din pantă), Auto Hold, senzori, etc. Iar ce e cel mai tare, te poți duce cu ea prin apă de până la 60cm adâncime.

Cutia de viteze ZF 9HP48

Despre ZF nu cred că are rost să spun prea multe, pentru că este unul dintre cei mai importanți producători de cutii de viteze.

Modelul 9HP48 care e pe Discovery Sport este o cutie automată cu 9 viteze, cu convertizor de cuplu și sistem start-stop pentru eficiență energetică. Are modurile Drive și Sport, iar vitezele se schimbă manual de la padelele de pe volan.

Știu că poate unii preferați o cutie cu manetă, mai ales pentru schimbarea treptelor de viteză, dar eu atât de rar am folosit modul manual, încât nu m-a deranjat. 

Cât despre modul de funcționare, aici sunt câteva nuanțe legate de preferințe. Fiind 9 trepte, ele sunt foarte scurte, motiv pentru care vei ajunge poate în treapta 6 când ai 50km/h. Pentru confort și dacă mergi liniștit, e foarte plăcut, însă dacă ești fan NFS, atunci ți se va părea enervantă.

Cutia stă tot timpul la turații mici și schimbă vitezele între 1600-1800 rpm în modul Drive. De aici și consumul foarte bun. Fiind diesel cu cuplu mare la turații joase nu vei avea probleme, însă dacă vrei să faci depășiri din scurt, trebuie să treci în Sport și să îi dai 2 trepte inferioare. Va schimba apoi la 3500-4500 rpm, dar va ajunge super repede la acele turații și trebuie să-i dai treaptă superioară.

Eu m-am obișnuit cu ea și acum mi se pare ciudat să conduc mașini cu trepte mai puține.

Anvelopele și jantele

Black Edition vine din fabrică cu jante originale negre pe 20” și anvelope Pirelli PZero Scorpion de vară certificate Land Rover (au inscripția JLR pe ele).

Eu am achiziționat mașina în 2020 și avea anvelope de vară care erau destul de bune. Eu le-am schimbat în 2023 când deja mașina avea 180.000km. În 2020 i-am luat și un set de avelope de iarnă, tot Pirelli PZero. Am mers pe principiul că dacă asta recomandă producătorul, trebuie să fie cele mai potrivite. Evident, prețul lor nu este mic. Cele de vară costă aprox. 900 de lei bucata, iar cele de iarnă în jur de 1100 de lei bucata. Deci 8 bucăți au fost în jur de 1700 de euro.

Deci dacă iei mașina, primești 2 seturi de anvelope 245/45/R20 103Y:

  • vară – DOT 2023 – rulate aprox. 20.000km (cele din poză);
  • iarnă – DOT 2019 – rulate aprox. 30.000km;

Jantele sunt puțin mătuite, dar nu sunt zgâriate. Se vede clar în poză starea lor. Se pot face ca noi la polish. Anvelopele sunt încă bune, chiar dacă par uzate pe exterior. Ambele probleme sunt de la drumurile off-road pe unde am mers la ședințe foto.

DOTĂRI

În plus față de cele deja menționate. Sper că nu ratez nimic. Mai jos sunt mai multe poze.

Confort

  • 5 locuri, scaune de piele naturală neagră – Nu sunt încălzite pentru că în Italia nu prea este necesară dotarea asta;
  • Reglaj electric pe scaunele din față;
  • Banchetă spate pe șine (față-spate), rabatabilă manual, din două bucăți;
  • Keyless Go; Fără Keyless Entry;
  • Volan multifuncțional din piele, cu padele de schimbare a vitezelor;
  • Cotieră centrală și suport de pahare;
  • Oglinzi electrice rabatabile și încălzite; oglindă centrală heliomată;
  • Geamuri fumurii din fabrică, toate electrice;
  • Climă Automată – 2 zone față – ventilație spate;
  • Senzori de parcare față-spate plus cameră marșalier;
  • Senzori de ploaie cu pornirea automată a ștergătoarelor;
  • Ștergătoare pentru faruri;
  • Covorașe șofer, pasageri și portbagaj – ProLine;

Siguranță

  • 5 stele la testele Euro NCAP;
  • 7 airbag-uri (șofer, pasager, lateral, cortină, genunchi);
  • Caroserie ranforsată și airbag pentru pietoni;
  • ISOIFX și centuri de siguranță pretensionate;
  • Pre-Collision System;
  • Faruri LED și Xenon automate cu AHB (fază lungă automată);
  • Faruri de ceață;
  • Cruise Control + Limiter;
  • Lane Assist – vibrație în volan;
  • Hill Start Assist – pornirea din rampă;
  • Hill Descent Control (HDC) – coborârea în pantă;
  • TCS și ESC – controlul tracțiunii;
  • AEB – frânarea de urgentă automată;
  • Sistem SOS cu apel de urgență;

Multimedia

  • Sistem InControl Touch – ecran tactil de 8”;
  • Conectivitate: Bluetooth, USB, AUX;
  • Radio AM și FM – nu are CD/MP3;
  • Navigație GPS cu card de memorie – se poate actualiza;
  • Control de pe volan: Volum, track, telefon;
  • Comenzi vocale;
  • Sistem audio cu bass puternic;
  • Computer de bord, cu date ECO;
  • 3 prize 12V (cotieră, banchetă spate, portbagaj);

Cum a fost întreținută?

Eu sunt o persoană foarte organizată și atentă la detalii. După câte ți-am povestit despre mașina asta și cât de greu am găsit-o, era culmea să nu am grijă de ea ca de un bibelou. Nu am dus-o niciodată la o spălătorie clasică, ci am mers doar la self-service, ca să mi-o curăț eu așa cum se cuvinte, cu produse profi. Se pot vedea în poză.

În plus, tot la doi ani i-am făcut câte un detaling light (la service-uri specializate). Nu era necesar, dar voiam eu să fie impecabilă.

Având multe elemente lucioase (Piano Black) pe exterior se mătuiesc în timp, dar le-am polișat și tratat ceramic ultima dată în septembrie 2024. Jantele le-am exclus pentru că la prima ieșire în off-road să mătuiesc iar.

Mașina asta n-a fost condusă de altcineva în afară de mine, și colegul meu Răzvan (cu mine în dreapta, la drumurile lungi). Motivul este simplu: nimeni nu are grijă de lucrurile tale așa cum ai tu grijă de ele.

Revizii la service

Cât timp mașina a fost în garanție, la fostul proprietar, reviziile au fost făcute în reprezentață (se pot verifica la JLR sau pe CarVertical). De când este la mine la mașină a lucrat doar mecanicul la care merg de ani de zile și-mi cunoaște mașinile și pretențiile. Poți să te convingi singur verificând VIN-ul: SALCA2BN5GH615811

Am schimbat mereu uleiul cu toate filtrele la 12.000-15.000km (cam de 2 ori pe an) deși producătorul recomandă la 30.000km. 

Am schimbat plăcuțele de frână de 3 ori în 5 ani și discurile o singură dată. Ultima dată am făcut asta în august 2023 la 178.000km.

în 2024 i-am schimbat uleiul în cutia de viteze, în cutia de transfer, în haldex și în diferențial la AutoSwift în Cluj-Napoca. Tot în 2024 am schimbat rolele și cureaua de accesorii.

Distribuția este pe lanț. Nu a fost schimbată pentru că producătorul spune că trebuie făcută la 280.000km, iar mecanicii spun că ”atunci când sună”. Asta vei decide tu.

Am toate facturile de service cu care pot dovedi cele spuse mai sus. E rar în ziua de astăzi să găsești o mașină cu istoric complet.

Costul unei revizii complete este în jur de 1100 de lei. Cel mai scump e filtrul de combustibil care nu se găsește decât pe original.

”Am auzit că-s stricăcioase”

Umblă vorba-n târg că Land Rover-ele nu-s cele mai fiabile mașini. Ei bine, nu știu ce să spun de treaba asta pentru că eu n-am avut probleme cu ea. Adevărul este că la mașini tot timpul este o loterie. Poți să iei mașină nouă și să se strice (dar se rezolvă pe garanție) sau te poate ține un milion de kilometri dacă o întreții corespunzător.

Mașinile se vând în milioane de exemplare, dar pe forumuri sau pe grupuri apar 100 de oameni care se plâng de probleme și toată lumea trage concluzia că un anume model e ”stricăcios”. Dar pe restul proprietarilor nu-i întrebă nimeni.

Faptul că mașina asta are 200.000km și nu a trebuit schimbată nicio piesă în afară de consumabile, spune ceva despre fiabilitate și modul în care am avut grijă de ea.

O singură problemă a avut, de natură electrică. Deși nu avea niciun defect, uneori se întâmpla să nu pornească și apăreau erori în bord. După ce am dat 250 de lei la JLR Cluj pentru o diagnoză ca să-mi spuncă că n-are nimic, problema tot nu s-a rezolvat. Așa că mi-am achiziționat un tester (cel din poză) pe care-l puneam pe mașină ori de câte ori apăreau erori în bord. Pe tester arătau doar erori de comunicare pe care le ștergem și mașina pornea.

Asta până într-o zi când am dat peste o groapă mai mare și mi s-a făcut bordul pom de Crăciun. Am tras pe dreapta și n-a mai vrut să pornească. Pe tester arăta că sunt defecte unele calculatoare. Atunci am chemat platforma de la asigurare (de care am zis mai sus). 

Am dus-o la reprezentață și ca în filmele cu proști, a pornit. Deși au zis că n-are nimic, i-am rugat frumos să scoată toate mufele din toate calculatoarele și să le pună înapoi. Așa au făcut și de atunci nu am mai pus niciodată testerul pe ea. Problema s-a rezolvat. Probabil că un contact era imperfect pe undeva și de la impactul cu groapa a sărit o mufă.

În rest, mașina este impecabilă tehnic. Și mecanicul meu se miră de fiecare dată când merg la revizie că nu are niciun fel de probleme.

 

Motivul Vânzării

Există momente în viață când simți nevoia unei schimbări. Anul 2024 a venit pentru noi cu multe schimbări, dintre care cea mai mare a fost căsătoria.

Am vrut să încheiem anul tot în aceeași manieră, așa că ne-am hotărât că pentru familia noastră ar fi o idee bună să avem o mașină nouă. 

După cum se poate vedea și în poză, este tot un Land Rover Discovery Sport, doar că este modelul facelift 2020, R-Dynamics. Deși arată la fel, este cu totul altă mașină la partea mecanică (hibrid) și la feeling-ul de condus. Îți dai seama cât de mult mi-a plăcut Discovery Sport și cât de mulțumit am fost de mașină de mi-am cumpărat același model.

Abia așteptăm să vedem pe unde ne va purta drumul vieții alături de noul nostru companion!

”Frumoasă poveste, dar cât vrei pe ea?”

15.500€
O fi mult, o fi puțin?

Când am luat decizia de a o vinde m-am uitat și eu ca tot omul pe alte anunțuri. Am găsit diferențe foarte mari de preț între ele (de la 11.000€ la 22.000€). Apoi am găsit un site care face o analiză a mașinii tale (după dotări, rulaj, etc) pe baza a tuturor site-urile de vânzări auto din Europa. Prețul pe care l-a recomandat a fost de 17.800€.

Am pus un anunț așa pe Autovit și nu m-a sunat nimeni. Așa că pun acest anunț acum cu prețul pe care-l vreau eu. 

Mai pot negocia ușor, dar de pomană n-o dau! La cât am avut grijă de ea și la cât îmi e de dragă, mai bine o țin până la adânci bătrâneți chiar dacă voi circula doar din când în când cu ea, decât s-o dau la cineva care se uită doar la bani.

Îți zic sincer, că din iulie 2024 de când i-am făcut pozele de vânzare am tot stat în dubii. Mi-a venit greu să mă despart de ea. Dar acum că am un nou companion, despărțirea e mai ușoară.

Dacă îți place mașina și vrei s-o iei, te aștept la Cluj să o vezi și să faci o probă. Insist să mergem la un service ca s-o verifici și să o cumperi cu inima impăcată!