A trecut ceva de timp de când nu am mai scris pe blog, pentru că vedeți voi, suntem în plin sezon de nunți și nu avem timp nici să respirăm! Dar acum a fost o ocazie specială și în sfânta de zi de luni (iubită de toți fotografii de evenimente) am renunțat la relaxare ca să fac un mic video unboxing and review cu noul meu MacBook pro 2018 de 15″, probabil primul produs din România!

Am fost foarte impresionat de noua mea jucărie, pentru că așteptam de mult timp ca să apară acest laptop de la Apple! Chiar mă întrebam când vor veni cei din Cupertino cu ceva cu adevărat pro pentru fotografi și videografi!

Eu sunt un mare fan Apple pentru că din tot ce am testat până acum, nici un computer nu a reușit să mă încânte mai mult decât cele de la Apple. Da știu, sunt scumpe, dar sunt frumoase, au un sistem de operare simplu și performant și pentru mine este o adevărată plăcere când lucrez. Stau multe ore când prelucrez și de aceea nu am timp și nervi să mă bat de erori și alte probleme!

Deci, aici este primul meu video unboxing and review! Dacă vă place sau nu vă place, aștept păreri pentru ca pe viitor să fie mai bine!

Cum am ajuns să cumpăr acest MacBook?

Mi-a scris un prieten care s-a întors din USA că are două bucăți și m-a întrebat dacă nu vreau și eu unul! Nici nu am mai stat pe gânduri! 😀

Ce configurație are?

MacBook Pro 15″ 2018:
– Intel Core i7 six-core;
– 16GB RAM DDR4;
– 512GB SSD;
– Radeon PRO 560X 4GB RAM DDR5;

De ce această configurație?

Din câte am văzut în review-uri Intel Core i9 se încălzește mult prea tare când rulează într-un MacBook. Ceea ce face ca performanțele lui să fie reduse. Deci, momentan nu există o soluție pentru a fi pus într-un laptop și a rula la capacități maxime. Pentru mine 16GB RAM este suficient, având în vedere că la video nu lucrez cu fișiere RAW. Cât despre SSD, dacă voiam unul de capacitate mai mare trebuia să plătesc foarte mult. Pentru foto sau video de nuntă este suficient, iar dacă pe viitor voi avea nevoie de mai mult, SSD-urile externe cu USB-C sunt suficient de rapide.

Performanțe?

Evident că am vrut să îl testez în comparație cu vechiul meu MacBook Pro Retina mid-2015 ca să văd dacă e vreo îmbunătățire. Având în plus placă video dedicată am obținut la export rezultate cu 18% mai bune în Adobe Lightroom și cu 35% mai bune în Adobe Premiere. Ce m-a surprins foarte tare e că atunci când lucrezi la un video, deși rulezi preview-ul în workspace-ul “Color”, la Full Resolution, cu Adjustement layer aplicat, nu sacadează absolut deloc.

Merită prețul?

Categorica da! Dacă îl folosești pentru a munci pe el. Având în vedere că e computerul meu de bază, pe care îmi fac jumătate din treaba de fotograf (adică editarea) nu vreau să fac compromisuri;

Mai ai nevoie de computer desktop?

Pentru mine este irelevant un desktop. În mare parte timp editez în deplasare, iar un computer desktop nu își justifică investiția. Însă acasă folosesc un monitor de la LG UD2788-W, 4k de care sunt foarte mulțumit! Mai ales când am un proiect mare în Adobe Premiere cu multe canale, un ecran de 27″ este perfect.

Cum e cu mufa USB-C?

Eu o ador! De mult timp mi-am dorit un port universal care să conțină toate tipurile de semnal. USB-C de la Apple e defapt Thunderbolt, deci 0 poți folosi atât pentru transfer de date, cât și pentru multimedia. Momentan toate HDD-urile mele externe sunt pe USB 3 și folosesc un adaptor de la Satechi pentru asta, însă pe viitor vreau să le schimb cu SSD-uri cu USB-C.

Concluzie?

Eu sunt foarte mulțumit de achiziție și mă bucur că Apple a început să acorde mai multă atenție utilizatorilor pro. Cine se gândește să renunțe la desktop, acum are o alternativă foarte bună. Eu lucrez pe laptop din 2015 și asta mi-a schimbat stilul de viață. Nu mai sunt legat de casă și pot edita absolut oriunde! Și să livrez fotografiile mult mai repede! 😀