Este foarte important să ne îmbrăcăm bine în ziua de azi, dar cu siguranță, în ziua nunții un costum de mire făcut la comandă după gusturile și personalitatea fiecăruia, ne crește stima de sine și ne dă mai multă încredere. Am discutat cu Andrei și Dan de la Artizan ca să aflu mai multe despre acest domeniu.

Câte moduri de a realiza un costum există?

Andrei ne-a spus că există două variante: Ready to Wear și Custum Made. Cele Ready to Wear sunt cele făcut în serie, pe diferite mărimi. Sunt genul de costume care se potrivesc foarte bine dacă ai un corp ce intră în tipare. Costumele Custom Made se împart în Made to Measure și Bespoke. Sunt create de la zero, adică se iau măsurători, se alege stofa și accesoriile și sunt realizate după particularitățile fiecărui om. Made to Measure pornește de la tiparul de Ready to Wear, dar se modifică în funcție de măsurători. Este un proces care se realizează în fabrică. Bespoke este varianta classică, în care un croitor construiește costumul de la zero.

Cât durează realizarea unui costum?

Dacă se optează pentru un costum făcut la comandă durează aproximativ o lună și jumătate de la prima întâlnire până când e gata costumul. Băieții de la Artizan recomandă ca pentru un costum de mire măsurătorile să fie luate cu trei luni înainte de nuntă. La Bespoke sunt necesare 2 probe intermediare, iar la Made to Measure se pornește de la un costum deja realizat și este necesară doar o probă. De obicei la ultima probă se fac ajustările finale pentru ca totul să fie perfect. Chiar dacă slăbești sau te îngrași, costumul poate fi ajustat fiindcă se lasă material de rezervă.

Care sunt etapele realizării?

La prima întâlnire se discută despre scopul costumului. Care este dorința clientului și cum se poate realiza. Apoi se iau măsurătorile și se stabilesc detaliile despre stofe, căptușeală, accesorii, completându-se o fișă cu toate particularitățile pe care le dorește clientul. Se oferă și recomandări de stil, dar se merge și pe gusturile celui care va purta costumul. Urmează realizarea efectivă cu probele intermediare, iar la final se livrează costumul.

Ce model alegi?

Dacă ai o nuntă cu un anumit specific, cu un anumit cod vestimentar trebuie să alegi un costum care să se potrivească, atât cu tematica și locația, cât și cu rochia miresei. Cei de la Artizan, recomandă costume elegante, nu foarte extravagante, care să poată fi purtate și cu alte ocazii. Dacă participi des la eveniment unde codul vestimentar este Black Tie, atunci ei recomandă un smoking negru. Dacă mergi la alte nunți unde trebuie să fii elegant, dar nu mai elegant decât mirele de acolo, atunci recomandă un costum care poate fi asortat în orice context. La urma urmei, accesoriile fac diferența. E clar ca un costum în trei piese (pantaloni, sacou, vestă) poate fii mai ușor “ajustat” printr-o camasă de altă culoare, printr-o cravată diferită sau chiar printr-o vestă din alt material.

Cât costă?

Prețului unui costum la comandă este influențat de multe detalii. Cel mai mare cost este legat de stofă. În funcție de calitatea ei, de brand-ul ei și de compoziție poate costa mai mult sau mai puțin. Mai multe detalii găsiți aici: https://artizanimage.com/pricing/

Concluzie

Fiecare costum este unicat, este intim și reflectă personalitatea fiecăruia. Este bine să știi detalii despre costume, dar să nu îți fie rușine să întrebi orice! Un costum este o investiție pe termen lung și e important că să te simți bine când îl porți.