În weekend-ul 12-14 aprilie 2019 am fost la Sibiu unde a avut loc una dintre cele mai importante conferințe din domeniul fotografiei de nuntă din România și anume Shootless. Anul acesta a fost o participare mai specială pentru mine, datorită faptului că mi s-a oferit șansa de a fi speaker pentru prima dată. Trebuie să recunosc că am avut puține emoții să vorbesc în fața a 220 de fotografi de nuntă, deși în mod normal sunt obișnuit să vorbesc în public.

Anul trecut în octombrie, Daniel Chindea (unul dintre organizatori) mi-a făcut această invitație și am acceptat fără să clipesc! Cum să refuz eu un loc unde se vorbește? Mi-a plăcut foarte mult ideea și modul de a pune problema al organizatorilor. În mod normal pe scena conferințelor vorbesc fotografi de renume, câștigători de premii internaționale care au multe de împărtășit de experiența lor, însă în acest an la Shootless s-a dorit ca speakerii să fie fotografi buni în plină ascensiune, dar cu o notorietate mai mică, tocmai pentru a fi un exemplu pentru cei prezenți în sală.

Cu Daniel mă cunosc de ceva vreme, am fost și invitatul lui în trei emisiuni de Radio Pătrățele (radio online despre fotografie), iar de fiecare dată a fost impresionat de flow-ul meu verbal, de cât de multe lucruri pot spune într-un timp foarte scurt. Inițial mi-a zis că am la dispoziție o oră și jumătate să vorbesc. Mi-am făcut un plan de idei, am început să lucrez la prezentare, ca să aflu cu două săptămâni înainte că sunt limitat la 60 de minute (să putem vorbi toți). A început panica! Am regândit toată prezentarea, ce să scot, ce să las, astfel încât să le ofer colegilor cât mai multe informații într-un timp foarte scurt.

Iată video-ul oficial al conferinței.

… filmul oficial shootless 2019

Am asteptat cu mare nerabdare, dar a sosit si clipa sa vedem filmul oficial shootLess 2019. Multumim Flavius Sebastian Maru si multumim tuturor actorilor implicati in mica noastra productie!

Publicată de Shootless pe Vineri, 19 aprilie 2019

Eu sunt de principiu că pentru a-mi fi mie bine, trebuie să le fie bine și celor din jur. Nu există secrete, mai ales în zilele noastre când ești la doua click-uri distanță de orice informație. De aceea am dorit ca pe scenă să spun lucruri concrete și relevante despre fotografie, astfel încât fiecare participant să preia cel puțin o idee pe care să o aplice și să devină mai bun.

“Storytelling în fotografia de nuntă” am denumit prezentarea mea și am explicat cu date și exemple cum se construiește o poveste. Nunta este un eveniment unic și memorabil și de aceea este necesar un povestitor obiectiv, în persoana fotografului de nuntă, care să documenteze în imagini ziua cea mare.

De multe ori, din dorința de face fotografii frumoase, excepționale și foarte crative, noi ca fotografi, uităm defapt scopul pentru care suntem la nuntă. Ne străduim să avem fotografii spectaculoase și uităm să facem acele imagini simple, clare și curate, care la urma urmei, pentru miri sunt cele mai importante. Timpul trece, oamenii uită detalii din experiențele lor, iar fotografiile au ca scop să reconstruiască acele amintiri. Fiecare om este un povestitor. Unii sunt talentați de ți-e mai mare dragul să îi asculți, alții nu exprimă prea bine ceea ce vor să spună. La fel e și în fotografie. Trebuie să învățăm care sunt punctele cheie ale unei nunți, să creăm un fir epic al acelei zile și să folosim încadrările și compozițiile potrivite astfel încât oricine vede 100 de fotografii dintr-o nuntă să înțeleagă ce s-a întâmplat acolo.

Aici sunt câteva fragmente din prezentarea mea.

Ce s-a întâmplat la Shootless?

Am ajuns la Sibiu joi seara, iar după ce ne-am cazat la hotelul IBIS am ieșit în oraș cu o parte din colegi. De ficare dată când se organizează astfel de conferințe e un motiv bun să socializăm, să discutăm aspecte despre nunți și fotografie și să petrecem timp de calitate cu oamenii care împărtășesc aceeși pasiune cu noi. Și la Shootless a fost la fel.

În prima zi au urcat pe scenă mai mulți speakeri. Daniel Chindea (organizator) ne-a reamintit cât de frumoasă este meseria noastră fiindcă mereu suntem înconjurați de oameni veseli și cât de fascinant e faptul că deși fiecare dintre noi avem o altă rețetă, toate sunt corecte. Apoi a urmat Paul Pădurariu din Iași, care ne-a spus povestea lui de viață și ce l-a determinat să facă fotografie. El este un om foarte vesel, care râde tot timpul și este plăcut de toată lumea. Pe lângă timpul pe care și-l dedică să facă fotografii frumoase, are grijă de familia lui. Marius Stoica din București ne-a arătat cât de mult contează să fim atenți la detalii și cum fotografii banale la prima vedere pot deveni, cu decuparea și prelucrarea potrivită, fotografii care să câștige premii importante. Iar Dumitru Hariuc din Republica Moldova a vorbit despre modul cum trebuie să ne conectăm cu oamenii din fața aparatului foto pentru ca ei să fie relaxați și frumoși în fotografii. Surpriza zilei au fost trei domni, un avocat, un expert contabil și un om de afaceri, care ne-au explicat cu lux de amănunte la ce trebuie să fim atenți, din punct de vedere legal și fiscal, când avem un business de fotografie de nuntă.

A doua zi a început cu mari emoții pentru mine. Nu am dormit prea bine, ingrijorat că nu mă voi putea trezi. Am fost primul speaker, la ora 9:00. Nu mi-am permis să pierd nici un minut, pentru că aveam multe de zis. După micul dejun am pregătit aparatura (laptop, proiector), am îmbrăcat frumosul costum realizat la comandă de Zesso și m-am prezentat în fața oamenilor. Am început la 9:20 deoarece și alți colegi s-au trezit mai greu. Ca să trec peste emoții a spus mici glumițe și am dansat împreună cu oamenii din sală pe Macarena. Am început prezentarea, am arătat fotografii și video-uri pentru a se înțelege mai bine mesajul și am făcut și jocuri interactive. Am gândit prezentarea ca pe o piesă de rock progresiv. Am început lejer cu definiția storytelling-ului, am trecut prin structura unei povești, planurile de încadrare, exemple din cinematografie și fotografii realizate de mine. Mi-a plăcut foarte mult reacția publicului pentru că au fost foarte atenți, au fotografiat slide-urile cu telefonul mobil și au luat notițe. Am fost aplaudat de șapte ori în timpul prezentării, iar la final am primit o mulțime de felicitări. Cel mai fascinant a fost că oamenii au rezonat mult cu ce le-am spus eu, au văzut o nouă perspectivă și le-am deschis mintea pentru a oferi un serviciu mult mai bun clienților lor.

Apoi a urmat Galia Dan cu o poveste de viață incredibilă, despre cum s-a apucat de fotografie la 50 de ani, Dima Vutcariov, videograf din Republica Moldova ne-a vorbit despre relația dintre fotografi și videografi, Alexander Lupașcu a făcut o paralelă între business și pasiune, iar Florin Ștefan a distrus mituri pe care noi fotografii le credem.

Totul s-a terminat într-o atmosferă festivă, fiindcă a fost și o mică competiție pentru fotografi. Oamenii au înscris fotografii de nuntă care au fost premiate. Și party! Organizatorii au închiriat un club, unde ne-am distrat pe cinste, mai mult colegii decît mine, pentru că am fost asaltat de zeci de întrebări și le-am răspuns cu mare drag tuturor!

A fost o experiență încredibilă.

Workshop

Dumincă a fost ziua de workshop-uri. Fiecare speaker a putut să arate unui grup mic de oameni cum lucrează el. Am ales și eu să organizez un mic workshop pentru a arăta ce înseamnă storytelling-ul. Am ales locațiile, modelele, rochie, costum, flori și accesorii pentru a avea un context cât mai aproape de realitatea de la nuntă. Ioana și Andrei, bunii mei prieteni din Sibiu, au fost de acord să pozeze în mire și mireasă. Am organizat un first look, momentul când se întâlnesc cei doi miri, un mic dejun în dimineața nunții și pregătirile mirilor. M-am bucurat să văd că au venit oameni foarte pasionați care au dorit să învețe. Le-am arătat cum se construiește o poveste prin fotografii succesive, cum se filmează în timp ce se fotografiază și cum trebuie să interacționeze cu mirii. Familia Rotund Perfect, Ralu și Flo, au venit de la Cluj pentru a documenta workshop-ul. Aici puteți vedea fotografiile și video-ul realizate: Tell a Story Workshop

Concluzie

Mi-a plăcut mult această experiență și anume de a fi speaker. Pe de o parte m-am bucurat că pot împărtăși cu alți colegi cunoștințele mele, iar pe de alte parte a fost o validare din partea comunității că munca mea de fotograf de nuntă este la un nivel înalt. Le mulțumesc tuturor pentru implicare, organizare și apreciere și mă bucur că am avut încă o dată ocazia de a ne întâlni!