Muzica este un element important al orcărei nunți deoarece este motorul care antrenează oamenii pentru a asigura distracția. Este bine să ținem cont de anumite aspecte când alegem un DJ sau o formație, astfel încât invitații să se simtă bine și guste muzica. Am vorbit cu Alex Ionașc de la Trupa Reea despre ce presupune un cover band la nuntă.

Care este rolul unui cover band?

Alex consideră că muzica la o nuntă este cea mai importantă parte. Chiar dacă restaurantul nu este spectaculos sau mâncarea nu este extraordinară, o muzică de calitate, cu care invitații rezonează, poate asigura succesul unei petreceri. Un cover band este esențial pentru că, pe lângă repertoriul vast pe care îl cântă, creează și atmosferă.

Cum se alege playlist-ul?

O trupă profesionistă de cover are în playlist aprox. 200 de piese astfel încât să se poată mula pe toate gusturile muzicale. În general 80% din playlist este prestabilit și include cele mai apreciate hit-uri. El poate suferi modificări pe parcursul petrecerii, în funcție de vibe-ul nunții. Dacă un anumit gen muzical nu prinde la public, o formație v-a schimba imediat direcția. Mirii poate opta pentru anumite piese din repertoriul formației, însă trebuie să țină cont nu doar de gusturile lor, ci și de gusturile invitaților. Piesele care se cântă la o nuntă sunt din toate timpurile, începând din anii ’20-’30 și până în zilele noastre.

Câte programe cântă o formație?

Formația ar trebui să fie cireașa de pe tort, acel moment spectaculos pe care îl așteaptă toată lumea. Alex spune că trei programe de 40-50 de minute sunt suficiente la nuntă. Și asta pentru că există momente moarte când oamenii servesc masa, momente când DJ-ul pune muzică ce nu poate fii cântată de un cover band (ex muzica house) sau momente artistice (dansatori, jocuri, etc.). Mai mult de trei reprize nu sunt recomandate pentru că, fie se va începe foarte devreme, când oamenii încă nu au servit suficiente băuturi alcoolice, fie se va cânta până târziu, după tort, când vor mai fi puțini invitați pe ringul de dans.

Ce este inclus în prețul prestației?

Pe lângă cele 2-3 reprize de muzică, în onorariul unei formații este inclus și tot echipamentul tehnic necesar cu staff-ul aferent. Astfel mirii plătesc artiștii și implicit munca lor (pregătirea, talentul lor, reprezentația propriu-zisă), dar și scena, luminile, ecranele LED, tehnicienii de scenă și lumini, sunetistul, s.a.m.d. Chiar dacă la prima vedere onorariul unui cover band pare destul de mare (fiind vorba de câteva mii de euro), defalcat, pe fiecare element și om în parte, este un preț corect.

Concluzie

Un cover band la nuntă este un element de spectacol care va asigura succesul unei petreceri. Mirii trebuie să se asigure, în primul rând, că formația de cover este ceea ce trebuie pentru invitații lor și apoi pentru ei. Genurile de muzică trebuie să fie pentru toate gusturile. Dacă mirii vor fi tot timpul pe ringul de dans și invitații vor dansa. Pentru mai multe detalii despre acest subiect puteți discuta direct cu Alex Ionașc!