În ultimul an vreo 10 persoane mi-au cerut să fac un podcast în care să le dau sfaturi despre cum să își găsească un stil propriu, reconoscibil, în fotografia de nuntă. Acest lucru mă bucură pentru că urmăritorii meu au descoperit în munca mea un stil aparte, un stil care le place și vor să ajungă la un rezultat similar.

Trebuie să recunosc faptul că este un subiect extrem de dificil și de complex, tocmai din pricina faptului că nu există o rețetă universal valabilă pentru toată lumea. M-am tot gândit ce aș putea spune astfel încât să fie relevant, dar pentru că sunt atât de multe variabile, am tot evitat să fac un video pe acest subiect.

Dar, dacă tot #stămacasă am avut timp (mental) că să pun cap la cap câteva idei care să reprezinte un punct de pornire, urmând ca fiecare să facă o analiză individuală și să găsească o soluție în cazul său.

Vă spun încă de la început că este doar o părere personală care mi se aplică mie. De aceea vă rog să NU luați de bună tot ce am zis eu, ci să aplicați acest pattern pe voi înșivă. Fiți foarte sinceri când veți face asta!

 

Stilul nu este o chestiune care odată descoperită va rămâne așa toată viața. El se creează în timp și poate dura ani de zile în care să tot experimentați. Mie mi-a luat aproape 9 ani, dintre care 3 ani au fost că să învăț partea tehnică, 4 ani că să experimentez majoritatea tipurilor de fotografie, 2 ani că să îmi dau seama ce îmi place și să șlefuiesc asta. De aproape 3 ani lucrez în această manieră, dar cu siguranță lucrurile vor evolua în viitor. Așa că trebuie să aveți multă răbdare și dedicare.

1. Analiză asupra propriei persoane

Primul pas în găsirea stilului este să faceți o analiză sinceră și obiectivă asupra voastră pentru a identifica acele calități, gusturi, opinii și perspective care vă definesc caracterul. De aici pornește toată această poveste, pentru că stilul care vă definește trebuie să fie în deplină concordanță cu cine sunteți/ați devenit voi în urma experiențelor anterioare. Luați o foaie și un pix și scrieți după modelul de mai jos aspecte legate de gusturile voastre, de pasiuni, de hobby-uri, de dream job-uri ș.a.m.d.

Tipurile de filme care vă plac: Nu este o noutate faptul că tipul de conținut multimedia pe care în consumăm spune o mulțime de lucruri despre noi. Dacă analizați cu atenție veți vedea că filmele pe care le-ați văzut în trecut și-au pus amprenta asupra modului vostru de a gândi și a pune problema.

Spre exemplu mie în plac filmele documentare și am crescut cu ochii în TV pe Discovery Channel. De aceea sunt o persoană foarte ordonată și asta se vede și în tipul de storytelling pe care îl fac la nuntă. Totul are o structură, prezint contextul, oamenii și evenimentele într-o succesiune cronologică.

Filmele cu subiect istoric sau cu acțiune plasată undeva în trecut sunt de asemenea pe lista mea de favorite. De multe ori mă imaginez trăind undeva în perioada victoriană sau interbelică pentru că sunt îndrăgostit de arhitectura acelor vremuri, de vestimentațiile oamenilor și în general de atmosfera aristocrată. Și western-urile ocupă un loc important. Din acest motiv fotografiile mele au o colorizare film look, prefer locații și vestimentații restrânse din punct de vedere al paletei cromatice și adaug o notă nostalgică, prin obiecte vechi.

Dramele psihologice îmi ridică semne de întrebare și m-au făcut de-a lungul timpul să fiu mai introspect, să fiu mai îngăduitor cu oamenii (pentru că pot știi niciodată prin ce au trecut) și să fiu mai atent la gesturi și comportamente. Asta se vede și în fotografiile mele! Pun accentul pe interacțiunile dintre oamenii, “vânez” emoții fie că sunt zâmbete sau lacrimi și plasez subiectul într-un context comfortabil și relevant pentru el.

Și… îmi plac filmele horror! Din fericire nu trebuie să folosesc nimic din zona asta în fotografia de nuntă. Haha! Ca notă generală, urmăresc filme realizate bine din punct de vedere tehnic, iar regizorii clasici sunt maeștrii ai storytelling-ului, dar și ai imaginii. La polul opus, adică filmele/serialele care nu în plac deloc, sunt comediile americane, S.F.-urile/eroii și în general orice film comercial.

Muzica pe care o ascultați: Trăim cu muzică în jurul nostru și cu siguranță ne influențează comportamentul.

Oamenii care preferă muzica de petrecere (fie că vorbim de folclor, ritmuri orientale sau muzică latino) au o înclinație spre culori saturate, vestimentații sclipicioase și locații opulente.

Cei pasionați de muzica electronică (techno/club) sunt oameni cu predispoziție pentru aventură, caută spectaculosul și în general sunt destul de crativi, spirite libere. Sunt și foarte tehnici. Veți vedea în fotografiile lor peisaje (naturale/urbane) impresionante și destul de multă acțiune în comportamentul subiecților.

Fanii muzicii rock sau a metal-ului preferă lumina clar-obscură, cu umbre pronunțate. Fotografiile lor conțin mult negru, dar au și o culoare dominantă în general. Veți vedea multe imagini în zone muntoase, clădiri vechi cu elemente drak. Au și o fascinație spre lumina de apus.

Jazz-ul, blues-ul, indie-ul creează în general o stare de relaxare, iar fanii acestor genuri au o naturalețe aparte în stilul de fotografiere. Acordă mai puțină atenție detaliilor tehnice și se axează mai mult pe interacțiunea cu personajele. Veți vedea în fotografiilor lor exemple de cum să găsiți frumusețea în lucrurile simple și banale din jurul vostru.

Baladele rock/folk/indie sunt preferatele mele. Piesele simple, calme, liniștitoare mă poartă printr-o lume boemă. Pentru mine acasă se poate traduce prin expresia “endless summer”. O lungă vacanță de vară cu oameni faini și creativi, prieteni, într-o zonă de munte sau de mare este ceea ce mi-aș dori să trăiesc toată viața. Baladele și-au pus amprenta asupra modului meu de a fotografia prin faptul că prefer fotografiile simple, luminoase, calde. Ador lumina de vară, zonele muntoase, peisajele naturale și încăperile mici și cozy cu elemente vintage. Îmi place să fotografiez oameni plini de viața, care se iubesc sincer și se acceptă cu toate imprefecțiunile lor.

Îmi displace profund muzica comericală și asta se vede prin faptul că nu tratez fotografia cu superficialitate. Ritmurile dansabile nu îmi gâdilă timpanul, iar DJ-i nu mă impresionează. De aceea nu veți vedea opulență și culori saturate în fotografiile mele.

Cărțile pe care le citiți: În mare parte pot fi analizate după același sistem ca și filmele. Din punct de vedere al subiectului, fie că vorbim de cărți științifice, beletristică sau psihologie/filosofie, generează aceeași influență. Singura mențiune ar fi că oamenii care citesc mult au mai multă răbdare, se concetrează mai mult asupra procesului și au doză mai mare de romantism în fotografie, în special cei cărora le plac poeziile.

Religia și politica influențează de asemenea stilul, dar nu vreau să intru în discuția asta pentru că aceste două domenii pot fi subiecte sensibile. Menționez doar că practicanții unui anumit cult religios sau partizanii politici au tendința de a fi mai conservatori sau mai tradiționaliști. Oamenii apolitici sau care nu aparțin vre-unei religii își explorează mai mult creativitatea și depășesc de mult ori bariere impuse de o consacrare a anumitor stiluri de fotografiere.

Hobby-urile spun multe lucruri despre noi, deci ar fi bine să aruncați un ochi și în această ogradă. Nu influențează prea mult stilul, dar dezvoltă anumite abilități ce pot fi folosite în fotografie. Cei cărora le place sportul și îl practică cu regularitate sunt oameni cu spirit de aventură și destul de deschiși la lucruri noi. De asemena sunt și mai competitivi și pot avea o evoluție mai alertă. Pasionații de muzică care știu cânta la un instrument sau vocal sunt mai sociabili și mai boemi, motiv pentru care se integrează mai ușor în grupuri de oameni și au o comunicare mai bună cu mirii. Pictura sau pescuitul antrenează răbdarea și știm cu toții cât de esențială este la o nuntă. Pasionații de zona culinară se simt destul de comfortabil în centrul atenției și sunt în general persoane conștiente de capacitățile proprii.

Poate pare greu de crezut, dar și posesorii de animale de companie preiau din comportamentul necuvântătoarelor. Iubitorii de pisici se mulează mai ușor pe situații, sunt mai atenți la detalii, mai precauți când vine vorba interacțiunea cu ceilalți și mai sensibili la nunațe (de orice fel), pe când iubitorii de câini sunt oameni mai energici, mai direcți și mai spontani.

Și într-un final, dream job-urile noastre, deși nu le avem, anumite elemente din ceea ce înseamnă ele se regăsesc în stilul nostru. Eu spre exemplu visez să fiu star rock, motiv pentru care în place să fiu mereu în centrul atenției. Valorific asta prin faptul că pot fi mereu foarte aproape de subiectul meu. Mi-ar plăcea să fac radio sau să fiu speaker (de orice fel), iar asta se vede în modul meu de a vorbi cu oamenii și de a vinde serviciile mele. Cu siguranță și job-urile la care voi visați au chestiuni specifice pe care le puteți integra în procesul de creație.

2. Cultura vizuală

După ce ați analizat cine sunteți din perspectiva gusturilor, pasionilor și hobby-urilor voastre, trebuie să vă educați ochiul și mintea astfel încât să puteți transpune în imagini elementele care vă definesc.

La început de drum toți fotografii copiază imagini care le plac și asta e de bine pentru că educă tehnica. Dar la un moment dat trebuie să vă desprindeți de această practică și să schimbați perspectiva. O cultură vizuală bogată combinată cu o experiență de câțiva ani în fotografie vă ajută să îmbinați elemente din mai multe surse într-un produs nou. Desigur, filtrul propriu își va pune amprenta. Cu cât vedeți mai multe stiluri, idei și perspective, cu atât sunt șanse mai mari să fiți originali. Unii nu veți fi de acord cu mine la acest capitol, dar argumentul meu este că atunci când ai un univers restrâns, nu ai suficiente pârghii pentru ați depăși condiția.

Foto: Henri Cartier Bresson

În fotografie, când vorbim de inspirație trebuie să analizați subiectul, povestea, compoziția, lumina și cromatica. Pare ușor la prima vedere, dar cu cât studiați mai multe fotografii, cu atât o să vă dați seama mai repede că există anumite pattern-uri, anumite rețete după care se construiește o fotografie bună. Sunt anumite compoziții “vedetă”, compoziții armonioase, la fel cum în muzică sunt succesiuni de acorduri care sunt plăcute urechii.

Direcția luminii o dată înțeleasă creează atmosfera și volumul unei imagini. Iar cromatica adaptată subiectului și contextului creează un tablou complet.

După ce stăpâniți foarte bine aceste tehnici, veți știi analiza obiectiv orice fotografie. Într-un final vă va fi mult mai simplu să găsiți elemente care combinate după logica voastră vor da naștere la fotografii cu stil unic.

Federico Fellini – Otto e mezzo (1963)

Filmul este o foarte largă sursă de inspirație. Ca fotograf, atunci când vizionez un film, sunt atent la cromatică și compoziție, pentru că ele creează atmosfera. În același timp tipologiile de personaje și povestea sunt elemente care dezvoltă creativitatea.

La nivel compozițional, filmele oferă exemple foarte bune de cum se poate pune un subiect într-un context într-un mod echilibrat. Spre exemplu Federico Fellini este o imensă sursă de inspirație când vin vorba de compoziții. Oriunde dai pauză în timpul filmului vezi o fotografie perfect încadrată.

Pentru a da naturalețe este important ca să existe un echilibru între acțiune și peisaj. Pentru a vă îmbunătăți tehnicile de storytelling, există foarte mulți regizori talentați care excelează din acest punct de vedere. Folosirea corectă a planurilor de încadrare și mai ales înlănțuirea lor pot sintetiza povestea și transmite mesajul în imagini mai puține. De asemenea, poveștile din filme pe mai multe planuri care se intersectează vă pot ajuta să în crearea layering-ului (două sau mai multe planuri în aceeași imagine).

În general regizorii italieni (Michelangelo Antonioni, Franco Zeffirelli, Elio Petri, Paolo Sorrentino) au un simț aparte când vine vorba de simbolistică și sintetizarea esențialului.

Dar și regizorii americani precum Martin Scorsese, Steven Spielberg, Altfred Hitchcock, Stanley Kubrick, Francis Ford Coppola, Woody Allen sau Quentin Tarantino au stiluri aparte de storytelling, poveștile spuse de ei având foarte multe valențe.

Alți regizori a căror filme trebuie să le vedeți sunt: Roman Polanski, Ingmar Bergman, Alejandro Gonzalez Inarritu, Tim Burton, James Cameron, Akira Kurosawa.

Arhitectura este cel mai bun mod de a exersa compoziția. Dacă sunteți pasionați de clădirile vechi veți avea o afinitate pentru simetrii, lucru care se va regăsi și în fotografiile voastre. Dacă apreciați clădirile moderne, mintea voastră va percepe mai ușor asimetriile. Adevărul este că peisajele urbane oferă foarte multe pattern-uri, linii și palete de culori care pot constitui background-uri propice pentru acțiuni ale subiecților. La orice oră din zi sau din noapte, în orice condiții de lumină, arhitectura oferă colțuri fotogenice prin jocul de lumini și umbre.

Chiar și fotografia de stradă este o bună sursă de inspirație pentru fotografia de nuntă, iar practicarea ei antrenează viziunea în spațiu și vă va fi mai ușor să integrați subiecții în context.

Foto: Ashish Chawla

Cei care urmăriți bloggeri de fashion sau cutreierați magazinele în căutarea vestimentațiilor perfecte știți cât de important este ca să asortezi articole vestimentare de diverse culori, știți cum se îmbină diverse texturi de materiale și cum se accesorizează o ținută. Același lucru se petrece și în fotografie: Dacă sunt combinate optim patetele de culori, texturile din background și acțiunea personajelor se poate ajute la o fotografie reușită. Folosiți acest atuu în exprimarea voastră artistică.

3. Moduri de fotografiere

Există două moduri principale de a fotografia o nuntă: fotojurnalism și regie. Dacă în trecut erau două domenii total distincte, în ziua de azi fiecare fotograf se folosește de ambele moduri pentru a expune povestea unei nunți. De aici s-au dezvoltat mai multe moduri, dar eu o să vi le amintesc pe cele mai importante.

Fotojurnalismul sau stilul documentar se caracterizează prin surprinderea momentelor reale, a acțiunilor sau a întâmplărilor din perspectivă obiectivă. Fotograful devine un observator și un narator care nu e implică în acțiunea din fața camerei. Se lucrează cu un setup minimal, iar rareori cadrul/contextul este pregătit în prealabil.

Există o precădere spre imagini monocrome deoarece eliminarea culorilor fixează atenția privitorului spre acțiune și elimină factorii care pot distrage atenția. Dar nu este neapărat o regulă.

Acest mod de a face fotografie este cel mai apreciat tocmai din pricina faptului că imortalizează momente unice, clipe trecătoare și documentează viața așa cum este ea. Din acest motiv sunt foarte mulți fotografi care și-au dezvoltat tehnicile în această direcție și și-au educat mintea să anticipeze acele momente.

Singurul minus ar fi că de multe ori lumina nu este cea mai bună, compoziția nu este cea mai armonioasă, iar elementele disturbatoare nu pot fi evitate.

Aici amintim de fotografi precum Erika și Lanny Mann, Cafa Liu, Fabio Mirulla, Pasquale Minniti, Ken Pak, Isabelle Hattink și mulți alții la care veți găsi momente extraordinare surprinse.

La noi în țară îi avem pe Daniel Dumbravă, Claudiu Negrea, Sabina Mladin, Florin Ștefan, Marius Bărbulescu și mulți alții.

Regia sau posing-ul se referă la fotografiile în care subiecții sunt ”aranjați” în poziții fotogenice pentru a fi într-un anumit context cu o anumită lumină. În general aceste fotografii au compoziții extraordinare, chiar spectaculoase. Toate elementele sunt la locul lor, iar schemele de iluminare folosite sunt dintre cele mai creative. 

În această categorie intră și fotografiile formale, cele de grup cu familia, cu rudele și cu prietenii, care se fac de obicei după cununia civilă sau religioasă și de care fug toți fotografii.

Minusul ar fi că de multe ori lipsește acțiunea și totul este static, dar există fotografi care îmbină cu succes posing-ul cu fotojurnalismul. Ei pregătesc terenul, lumina și compoziția, iar apoi îi provoacă pe oameni să facă o anumită acțiune.

Aici îi amintim pe Victor Lax, Victor Marti, Cristiano Ostinelli, Kemran Shiraliev, iar din România pe Marian Sterea, Alexandru Ionesi, Alexander Lupașcu, Zoli Jambor și mulți alții.

Stilul fashion este derivat din posing doar că are anumite lucruri specifice. Unii miri pun accentul foarte multe pe aspectul nunții lor și pe vestimentație. De aceea își doresc să scoată în evidență rochia, machiajul, părul, costumul și locațiile.

Fotografia de modă a evoluat în ultimii ani și a trecut de la posing-ul clasic, la poziții și elemente care dau dinamism în imagine. La acest capitol fotografii ruși precum Volodymyr Ivash sau Igor Bulgak sunt maeștrii. E posibil ca în Rusia oamenii bogați să aprecieze mai mult acest stil. La noi în țară se practică mai puțin wedding fashion photography și regăsim doar pe ici pe colo la unii fotografi.

Moody este un stil care s-a dezvoltat în ultimii ani. Nu se numește așa oficial, dar fotografii care îl fac așa discută despre el. Unii îl mai identifică și cu platforma ”lookslikefilm”. Se caracterizează prin fotografii simple din punct de vedere tehnic și compozițional, uneori chiar greșite intenționat. Există și regie, dar și momente reale.

În general nu sunt deloc spectaculoase. Se merge pe culori pale, nuanțe de brun, ocru, crem, gri și verde eucalipt pentru a arăta simplitatea oamenilor și a locurilor. Au ca scop principal să te introducă într-o anumită atmosferă, mai mult decât să fie perfecte estetic. Subiecții sunt în general oameni plini de viață între care se simte o doză mare de iubire sau atașament.

Fotografi care merită urmăriți: Rafal Bojar, Ivan Troyanovsky, Dmitry Maley, Lukas Piatek, Don and Hellen, Lukas Korynta, Jacob Loafman, Silviu Popovici, Rotund Perfect, Radu Benjamin, Paul Muntean.

Eu personal am preluat multe elemente din fiecare stil și am adaptat în funcție contextele pe care le-am întâlnit. După cum ați observat, stilul moody și fotojurnalismul să regăsesc cel mai mult în fotografiile mele.

Recapitulare:
  1. Fă o analiză sinceră asupra lucrurilor care îți plac ca să identici acele elemente care te caracterizează!
  2. Imbogățește-ți cultura vizuală cu multe fotografii și filme astfel încât să ai o zonă foarte largă de inspirație!
  3. Alege și îmbină modurile de fotografiere ca să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești!
Concluzie

Sper că am reușit cel puțin într-o mică manieră să vă ofer un punct de plecare în găsirea stilului. Este un subiect foarte complex și simt că am tratat doar vârful icebeg-ului, însă doar pe cont propriu se poate ajunge la un rezultat.

Cum am spus și la început sunt păreri personale și reprezintă rețeta care a funcționat la mine. De aici încolo preluați voi ce se poate aplica și în cazul vostru.