Am avut ocazia să jurizez fotografii de nuntă la Selecția Editorilor de pe site-ul www.fotografi-cameramani.ro

Dacă până acum am fost doar participant la concurs, anul acesta mi s-a oferit oportunitatea de a face parte din juriu. Am tratat cu maximă responsabilitate aceasta sarcină pentru a oferi o șansă reală de afirmare colegilor fotografi care sunt buni în ceea ce fac. 

Din pricina unor discuții în comunitate despre modul de jurizare, în care unii colegi au acuzat că premiile se dau pe prietenie fiindcă mereu sunt aceleași nume care câștigă săptămânal, cei de la fotografi-cameramani s-au gândit să facă “Săptămâna porților deschise”. Adică fiecare fotograf care este în juriu, să facă un video live în care să arate modul lui de jurizare, pentru ca fiecare dintre cei care a înscris câte 3 fotografii să aibă o imagine mai clară asupra motivelor pentru care au fost acceptate sau respinse.

Ce este fotografi-cameramani.ro?

Pentru cei care nu știți despre ce este vorba, o să vă spun foarte pe scurt. Fotografi-Cameramani este o platformă online pentru fotografii și videografii de nuntă din România și Republica Moldova. Cei care doresc, își pot face un cont Basic sau Premium unde pot să încarce cele mai bune fotografii sau video-uri de nuntă pe care le-au făcut. De asemenea își pot pune date de contact, o cotație de preț, disponibilitatea pe datele din calendar s.a.m.d. Apoi, în funcție de rating-ul pe care îl au și orașul în care se află, vor apărea pe site într-o anumită ordine. Scopul platformei este să ofere un catalog cu fotografi și videografi de nuntă pentru ca viitorii miri să găsească mai ușor ce au nevoie și ce le place, în funcție de stil, buget și localitate. Pentru a crește rating-ul și a urca cât mai sus în listă, există două tipuri de concursuri: Selecția Editorilor care are loc săptămânal și Concursul anul. La Selecția Editorilor fiecare membru poate înscrie 3 imagini în fiecare săptămână, iar un juriu format din fotografi români va desemna cele mai bune imagini. Cei care obțin selecțiile, acumulează un punctaj, iar în funcție de acesta, va avea un loc în ierarhia site-ului. Desigur, și fotografiile care sunt nominalizate la Concursul Anual sau care chiar câștigă premii în urma jurizării fotografilor din străinătate, vor aduce un aport la punctajul general.

Având în vedere că săptămâna aceasta am primit spre jurizare 347 de imagini, m-am gândit că o analiză live, pe fiecare imagine în parte ar dura destul de mult. De aceea am hotărât să jurizez fotografiile înainte, iar în acest video să vă explic rapid, dar punctual, cum am acordat notele.

Cum analizez fotografiile?

Înainte de a trece la fapte, trebuie să vă explic care este modul meu de analiză asupra fotografiilor, ca să înțelegeți mai bine cum am acordat notele. 

Am observat că mulți colegi nu înțeleg diferența dintre o fotografie bună și frumoasă și una care este cu adevărat spectaculoasă. Că să lămurim acest lucru vă spun doar atât: Orice fotograf de nivel mediu poate crea o imagine cu o compoziție frumoasă, lumină bună și editare corectă care îi va impresiona pe mirii ce se află în ea. Acest gen de imagine, deși este extraordinară pentru miri, nu are ce căuta într-un concurs pentru că este, în definitiv, o imagine simplă, banală, ușor de realizat de orice fotograf profesionist. La fel ca ea, cu singuranță, mai sunt câteva mii, foarte similare. O fotografie de concurs este aceea care iese în evidență printr-o compoziție creativă, prin măestria iluminării sau printr-un moment surprins într-un mod inedit. 

Dacă într-o imagine avem doi miri frumoși care se țin de mână și se uită la cameră, într-o superbă lumină de apus și a fost realizată o editare corectă, deși are șanse mari să ajungă pe peretele din casa mirilor, nu va primi o distincție atâta vreme cât în imagine nu există o poveste, o reacție spontană inedită sau orice alt element care să o facă memorabilă.

Criteriile de jurizare

Hai să trecem la criteriile de jurizare. Site-ul oferă posibilitatea de a acorda note de la 1 la 4. 1 înseamnă “Nu îmi place”, 2 înseamnă că imaginea este “Ok”, 3 se acordă pentru fotografiile care “îmi plac”, iar 4, nota maximă, pentru cele care “îmi plac foarte mult”. 

După cum observați notele se acordă pe baza unei analize subiective! Și țin să subliniez acest lucru, pentru că în artă sau în muzică unde totul este relativ și totul ține de gustul fiecăruia, o analiză obiectivă este extrem de dificilă. 

Eu am suferit destul de mult în facultate din pricina acestui subiectivism. La o universitate de artă, fiecare profesor, deși încearcă să fie obiectiv, acordă note după bunul său plac. Chiar dacă observă că tu te pricepi din punct de vedere tehnic să realizezi o imagine calitativă, conceptul, estetica și povestea sunt pur subiective și uneori s-ar putea să te trezești cu restanțe. 

De aceea la Fotografi-Cameramani există un juriu format din 19 membri (în această etapă de concurs), astfel încât, deși jurizarea este subiectivă, numitorul comun al majorității se fie unul cât mai apropiat de realitate. Cu alte cuvinte, cu cât sunt mai mulți membri în juriu, cu atât se reduce riscul ca unele fotografii bune să fie trecute cu vederea din pricina subiectivismului.

Eu mi-am făcut un sistem de vot ceva mai detaliat, în care am inclus o parte de criterii obiective. Am făcut un tabel ca să vă fie mai simplu să vă dați seama cum acord notele.

Nota 1: este în principal pentru fotografiile greșite tehnic din punct de vedere al reglajelor camerei, al direcției luminii și al editării. Când observ astfel de greșeli flagrante, incontestabile, cum ar fi un timp de expunere prea lung pentru subiecți în mișcare, balans de alb greșit, out of focus sau compoziții care nu respectă regula treimilor, nu pot să dau o notă mare, indiferent de ce se află în acea imagine. Apoi ofer nota 1 când lipsește povestea, adică când nu se întâmplă nimic în cadru, când partea estetică zgârie retina sau când văd fotografii pe care eu nu le-aș face niciodată (gen miri în situații penibile, mireasa în palmă, etc.)

Nota 2: Aici avem două categorii de fotografii. În primul caz ofer această notă când din punct de vedere tehnic fotografia este corectă. Nu trebuie să existe pretenții de mare artă, ci compoziția, lumina și editarea trebuie să fie corecte tehnic. Pe lângă asta punctez acțiunea din cadru. Chiar dacă există interacțiune între miri sau între oamenii surprinși în cadru, nu pot acorda o notă mai mare, dacă nu există o poveste interesantă. Spre exemplu, dacă avem o fotografie cu o mireasă care își îmbrățișează bunica emoționată care plânge, deși este un moment frumos, este foarte comun. Toți bunicii plâng când își văd nepoții mire sau mireasă. Deci nu este nimic spectaculos și cam orice fotograf poate face o astfel de fotografie. 

În al doilea caz ofer nota 2 fotografiilor care au șanse foarte mari să câștige o selecție, dar trebuie puțin îmbunătățite. Pot fi greșeli mici de editare, pot fi elemente care trebuie clonate sau pur și simplu eu aș vedea-o cu o altă cromatică mult mai potrivită. Când ofer această notă pe acest principiu, las de fiecare dată un feedback. Deci cei care ați primit recomandări de îmbunătățire a imaginilor de la mine, v-am punctat cu nota 2 pentru a avea oportunitatea în următoarea săptămână să înscrieți aceleași imagini, doar că mai bune, care au șanse mai mari de a lua distincția.

Nota 3: Aici sunt fotografiile care au toate ingredientele necesare pentru a primi o distincție: lumină, compoziție, poveste, editare. Practic ofer această notă tuturor imaginilor care au un nivel tehnic și estetic foarte ridicat. Dacă imaginea are o poveste bună sau un moment inedit, dacă are emoție sau dacă este spectaculoasă. Singurul motiv pentru care nu acord nota maximă este pentru că sunt elemente care nu îmi plac mie personal, deși pentru alți oameni sunt extraordinare. Spre exemplu fotografiile ultrawide sau cele super tele nu sunt pe gustul meu. Imaginile cu miri în miniatură unde defapt trebuie să votez peisajul și nu nunta, din nou nu mă încântă. Fotografiile cu haine, inele, bebeluși, animale de companie nu mă impresionează. Și în final, dacă nu îmi place editarea, care pentru mine este foarte importantă, din nou, nu primește nota maximă. Să nu mă înțelegeți greșit. Acord nota 3, care, atenție, este notă de trecere, tuturor fotografiilor extraordinare. Singurul minus, e latura mea subiectivă. Dacă îmi place sau nu ceea ce văd acolo.

Nota 4: Exact același lucru ca și la nota 3, singura diferență fiind că aici punctez și fotografiile care mie îmi plac foarte mult. Deci, ofer nota maximă fotografiilor corecte tehnic, cu estetică plăcută, cu poveste, emoție sau elemente spectaculoase și care se încadrează în aria mea subiectivă de gusturi. Spre exemplu, din punct de vedere al editării, dacă este o cromatică film look realizată la mare artă, ofer nota maximă. Dar atenție, condiția de bază este să aibă și celelalte elemente. Că dacă e doar frumoasă editarea, dar lipsește povestea sau creativitatea, nu voi acorda mai mult de nota 2.

Pe lângă cele 4 note generale, noi juriul, putem oferi punctaj și defalcat pentru tehnică,  editare, originalitate și lumină. Dacă nu suntem singuri ce notă să oferim, atunci puntem puncta fiecare element în parte, iar nota finala se calculează automat. Din punctul meu de vedere mai trebuia încă vreo 3-4 categorii, dar lucrăm cu ceea ce avem. 

Nu subestimați membri juriului

Nu vreau să mă lungesc mult cu vorba, dar trebuie să vă spun încă un aspect destul de important. Membrii juriului, pe lângă faptul că sunt fotografi buni, sunt oameni care au o cultură vizuală destul de bogată. În ceea ce mă privește, eu petrec minim două ore pe zi uitându-mă la fotografii sau studiind alți fotografi. Petrec mult timp pe paginile fotografilor de Facebook și Instagram, dar și pe site-uri gen Fearless, MyWedd sau ISPWP, că să mă inspir și ca să văd ce au mai făcut unii sau alții. Oricum, recunosc aproximativ 50% dintre autorii fotografiilor înscrise la Fotografi-Cameramani.

Atunci când înscrieți fotografii la Selecția Editorilor trebuie să aveți în vedere faptul că membrii juriului vă pot depuncta dacă acea imagine este o copie aproape 1:1 după altă imagine a altui fotograf. Nu zice nimeni că nu trebuie să vă inspirați, pentru că toți facem asta, dar încercați să nu copiați. Am observat că e un trend ca fotografii români să încerce să copieze fotografii care câștigă la Fearless și apoi să le înscrie la Fotografi-Cameramani în speranța că își vor crește rating-ul. Hai să fim serioși! Cu riscul de a-mi face dușmani, eu unul dau punctaj minim acestor furtiswag-uri. Chiar v-am semnalat în feedback și știu că unii dintre voi v-ați ofticat, dar cel puțin pe mine, care am văzut zeci de mii de imagini, nu mă puteți păcăli. Vă mai amintiți orele de limba română din școală când profesoara vă dădea să faceți o demonstrație la o operă? În loc să o scrieți pe bune, ați copiat-o dintr-o carte de comentarii, iar ea s-a prins pentru că a citit și ea toate acele cărți.

Pe scurt, e ok să copiezi ca să înveți tehnica și iluminarea, e ok să dai acele fotografii mirilor, dar nu e în regulă să le înscri la un concurs și să primești laude. Și eu, ca voi toți, reproduc imagini care îmi plac, ca să îmi îmbunătățesc stilul, dar nu le veți vedea niciodată înscrise la vre-un concurs sau în portofoliul meu.

Un alt aspect este legat de cei care mergeți la workshop-uri, iar apoi împrumutați stilul acelui fotograf. Oricât v-ați strădui să reproduceți, veți fi mereu o copie mai puțin reușită a acelui om. Și asta se vede de la o poștă. Credeți că nu recunosc o fotografie editată în stilul lui Alexandru Ionesi, o cromatică specifică lui Dragoș Ludușan de la BeLight sau o iluminare cu flash-uri în aer liber marca Marian Sterea? Vă înșelați.

Dacă doriți să fiți cu adevărat apreciați, încercați să fiți voi înșivă, iar atunci când vă inspirați, adăugați și o notă personală.

Hai să vă arăt cum am votat fotografiile de săptămâna asta!