Ceremonia umanistă poate fi o alternativă pentru cei care, din varii motive, nu pot realiza o cereminie religioasă în ziua nunții lor. Este un concept destul de nou, cel puțin în Romania, dar având în vedere că în ultimul timp mulți miri doresc să-și facă nunta în aer liber, s-a putea ca acest gen de ceremonie să fie exact ce au nevoie.

Am discutat cu Dragoș Stan de la Epic Show care, pe lângă o mulțime de alte lucruri, se ocupă și cu oficierea ceremoniilor umaniste.

Ce este ceremonia umanistă?

Este o ceremonie laică, non-religioasă, plină de simboluri, prin care se serbează dragostea. Provine din doctrina umanistă care plasează omul în centrul universului și care îi acordă acestuia o importanță deosebită. În fond, este același lucru cu o ceremonie religioasă, în care mirii își jură credință și dragoste eternă, însă se bazează pe legile morale și nu este implicată divinitatea.

Acest gen de ceremonie nu are ca menire să-i îndepărteze pe oameni de religie, ci este doar o alternativă pentru cei care sunt persoane spirituale, dar care nu aparțin sau nu se identifică cu nici un cult religios (ca insituție).

Ce se întâmplă la o ceremonie umanistă?

Iubirea dintre două persoane este un subiect foarte intim, iar fiecare cuplu este unic în felul său. De aceea s-ar putea ca o ceremonie clasică, unde nu există posibilitatea de a modifica procesul, să nu fie placul multor miri. Principalul atuu al ceremoniilor umaniste este că sunt 100% personalizabile, iar fiecare cuplu poate alege despre ce să se vorbească și ce să se întâmple efectiv.

În primă fază are loc o întâlnire în care viitorii miri discută cu maestrul de ceremonii pentru a se cunoaște și pentru a stabili lucrurile pe care doresc să se pună accentul.

Conceptul poate fi realizat în absolut orice mod. Pot fi inserate elemente care țin de job-urile mirilor, de hobby-uri sau de lucrurile care le plac. Ceremonia poate avea în centru povestea lor de dragoste, iar decorul și ambianța rămâne la latitudinea mirilor.

Dragoș începe toate ceremoniile cu o notă explicativă pentru a-i familiariza pe invitați cu ceea ce urmează să se întâmple. Le expune conceptul, dar și motivele pentru care mirii au ales acest gen de ceremonie.

Urmează partea de ceremonie efectivă, când se întâlnesc mirii, când fac schimb de inele și când își rostesc jurămintele. Pot exista și nași cu rol activ sau pasiv, dar și alți invitați care pot interveni cu discursuri, toast-uri sau cântări.

De ce ai alege o astfel de ceremonie?

Pe lângă faptul că îți dorești ceva diferit, pot exista mai multe restricții când vine vorba de a realiza o ceremonie religioasă în ziua nunții.

Spre exemplu, Biserica Ortodoxă Română nu permite ca Sfânta Taină a Cununiei să fie realizată în afara lăcașurilor de cult, iar din acest motiv, cei care doresc o ceremonie în aer liber, nu o vor putea realiza. Cei care sunt religioși pot face cununia la biserică înainte de nuntă, iar în ziua marelui eveniment pot opta pentru o ceremonie umanistă.

În cazul mirilor care aparțin unor culturi religioase diferite și este prea complicat procesul de a se converti de la o religie la alta, pot din nou opta pentru o ceremonie umanistă care este imparțială.

Ce ar trebui să știe mirii înainte de a contacta un maestru de ceremonii?

Nu există ceva specific despre ce ar trebuie să știe sau să facă mirii înainte de o astfel de ceremonie. Neexistând tradiții sau dogme, tot procesul este unul relaxat.

Ce părere au de obicei părinții mirilor?

În general mirii care aleg o ceremonie umanistă au o relație destul de deschisă cu părinții lor. Practic sunt pe același sistem de gândire. Sunt și cazuri în care părinții sunt mai reticenți, dar după ce văd despre ce este vorba, ajung să le placă și să li se pară un lucru interesant.

Cât costă oficierea ceremoniei umaniste?

În general maeștrii de ceremonii oferă și servicii de planning și coordonare în ziua nunții. Mirii pot opta pentru un serviciu sau pot alege un pachet mai mare. Prețul începe de la 150 de Euro doar pentru partea de ceremonie.

Concluzie

Indiferent care ar fi motivul pentru care optați pentru o ceremonie umanistă cu siguranță va fi un lucru spectaculos atât pentru voi, cât și pentru invitații de la nuntă. O puteți personaliza exact cum doriți voi și cel mai important, vă veți putea bucura de adevărata ei însemnătate.

Pe Dragoș Stan îl puteți găsi la telefon: (0745) 417 435 sau la email: dasentertainmentsrl@gmail.com