Alcool. Pentru că nici o poveste bună nu începe cu mâncând o salată. Pentru acest articol am vorbit cu Florin Vereș (Cocktails Black & White) că să aflu cum stă treaba cu băuturile la o nuntă și care este rolul unui barman la un astfel de eveniment. M-am bucurat să aflu informații prețioase, de la un profesionist, pentru că, după cum spune și el, “succesul unei petreceri este dat de muzică, mâncare și băuturi”.

Chiar dacă la prima vedere eu nu am nici o treabă cu ce băuturi se servesc la nuntă, pentru că nu consum alcool în timpul serviciului, calitatea cocktail-urilor și a shot-urilor mă influențează. Dacă băuturile nu sunt pe placul invitaților, aceștia nu se vor distra. Dacă nu petrec timp pe ringul de dans, eu nu am ce fotografia. De aceea, un barman profesionist va știi ce trebuie să facă ca oamenii să se simtă bină și să danseze. Lucru care mă bucură!

Care este rolul unui cocktail bar?

Din experiența lui Florin am aflat că la fiecare nuntă unde există un cocktail bar, acesta devine repede un punct de atracție și de socializare. Oamenii se întâlnesc acolo pentru a ciocni un shot și să povestească cu prietenii lor. Alții care vin singuri la nuntă, au un loc unde să își facă prieteni noi. Altfel spus, alcoolul deschide oameni și le dă un motiv bun pentru a iniția o discuție.

Puțină lume știe că serviciul de cocktail bar (munca barmanului) nu costă efectiv nimic în plus. Costul acestuia va fi compensat de economia la alcool care se face. Florin mi-a spus că la orice nuntă unde sunt băuturi pe sală (pe masă sau ghiridon – bere, vin, whiskey, cognac) va exista un anumit consum. Dacă există un cocktail bar, automat consumul va scădea pentru că tinerii și doamnele preferă băuturi mai light. Prin faptul că se consumă mai puține băuturi spirtoase (care de altfel sunt destul de scumpe), economia făcută va acoperi costul serviciului de cocktail bar.

Un alt aspect important este că există diversitate. Pentru doamne, pentru șoferi și chiar pentru copii există cocktail-uri fără alcool care vor avea o trecere mai mare față de sucurile clasice puse pe mese. În plus, cei veniți cu mașina nu se vor mai simți stânjeniți că ciocnesc cu mirii un pahar de suc sau de bere fără alcool, pentru că atunci când savurezi un cocktail colorat, nimeni nu va știi dacă e cu alcool sau fără.

Ce fel de cocktail-uri se servesc și conțin shot-urile?

La orice eveniment se servesc cocktail-uri realizate după rețete internaționale, tocmai pentru că toată lumea le cunoaște și știe ce consumă. Florin le recomandă mirilor 6-7 cocktail-uri cu alcool și 3-4 fără alcool. La nunțile moderne lumea nu se mai îmbată. Toți vor să se relaxeze și să se simtă bine. De aceea, mai ales vara când e foarte cald și oamenii socializează pe terasă, să consume băuturi spirtoase nu e recomandat, însă un cocktail răcoros va fi apreciat de oricine.

Shot-urile sunt sufletul petrecerii, pentru că servirea lor pe ringul de dans apropie oamenii, le dă un motiv să ciocnească un pahar și să se bucure împreună de atmosfera de petrecere. Aici există un mic secret. Aceste shot-uri au o cantitate mică de alcool, tocmai pentru a nu-i ameți pe invitați. Chiar dacă aceștia vor bea 10-15-20 de shot-uri, vor putea rezista până la finalul petrecerii. În plus, toate shot-uril au în compoziție vodka pentru că este un alcool curat, neutru, care nu interferează cu celelalte băuturi consumate de invitați. Pentru miri, deseori se servesc shot-uri fără alcool. Pentru ei e important să prindă nunta cap-coadă, de aceea nu trebuie să fie amețiți. E important să ciocnească cu invitații pe ringul de dans fiindcă din lipsa timpului nu vor putea ajunge pe la mesele tuturor.

Cât de solicitat este un cocktail bar la nunți?

Acum șapte ani oamenii nu știau prea multe despre acest serviciu, însă în timp au înțeles că nunta nu este despre beție ci despre socializare. De aceea, o dată cu trecerea timpului, serviciul de cocktail bar a devenit din ce în ce mai solicitat. Și mirii doresc de cele mai multe ori să-și surprindă plăcut invitații, iar un bar cu shot-uri bune și diversificate este o rețetă care nu dă greș.

Cine cumpără alcoolul pentru cocktail bar?

Aici există două variante. Prima este varianta all inclusiv unde el oferă serviciul și aduce și băuturile și a doua este când el aduce doar barul, iar de achiziționarea băuturilor se ocupă mirii. Desigur, aceștia le cumpără după un anumit necesar întocmit de barman. Florin preferă a doua variantă pentru că este cea mai fair. În funcție de buget și de cocktail-urile dorite, fiecare client își cumpără băuturile. Costul final al unui cocktail bar la nuntă este dat și de calitatea și brand-ul băuturilor. De aceea, cel mai corect pentru miri e să aleagă ei ce vor să pună pe masă. În plus, la bar toată băutura este optimizată. Adică nu se deschide o nouă sticlă până nu se termină alta. Sticlele nedesfăcute vor putea fi returnate la depozit.

Cât costă?

Prețului serviciul de cocktail bar se calculează în funcție de numărul de persoane. Dacă mirii cumpără băuturile, atunci ei vor plăti un tarif barman-ului pentru fiecare invitat. În acești bani intră serviciul oamenilor (2-3-4 barmani în funcție de numărul de invitați), vesela și consumabilele (paie, șervețele, etc).

Concluzie

Un coctail bar nu costă nimic în plus, pentru că prin compensare, economia care se face la alcoolul de pe sală va acoperi costul serviciului. Puteți alege din multe variante ce cocktail-uri și shot-uri doriți să serviți la nuntă, iar prezența unui barman profesionist va ajuta invitații să se simtă bine. Faptul că un bar vă oferă diversitate la băuturi va fi un plus pentru invitați, iar calitatea băuturilor va asigura succesul petrecerii voastre.