Muzica pe care dansăm la nuntă este unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ținem cont când organizăm un eveniment. 

Când am început eu să merg la evenimente, tatăl meu mi-a spus: „muzica nu creează distracție în sine, ci oamenii o creează”. La urma urmei, cam acesta este secretul oricărei petreceri reușite: să ai oameni care rezonează cu muzica, astfel încât să se distreze toată noaptea. 

L-am invitat pe Ștefan Ciobanu sau, cum îl știe lumea, DJ Antenna, la podcast tocmai din acest motiv, pentru a afla care este perspectiva unui DJ în raport cu muzica la evenimente, deoarece mi se pare foarte important ca atunci când alegi acest serviciu pentru nunta ta, să fii în cunoștință de cauză. La urma urmei, este important cine sunt invitații la nuntă, pentru că în funcție de aceștia trebuie să alegi muzica pentru ei. 

Ștefan aka DJ Antenna spune că pune muzică de pe vremea când avea Winamp, pe un laptop care nici măcar nu era a lui, la party-urile organizației de studenți din care făcea parte. A început să facă acest lucru profesionist din anul 2013, iar pseudonimul nu și l-a ales singur, ci a fost „botezat” și l-a acceptat în cele din urmă, după mult timp în care s-a luptat cu el. 

Puteți vedea aici fotografiile de la o nuntă la care m-am intersectat cu DJ Antenna!

Muncim pentru oameni

Ce mi se pare interesant este că există atât de multe variante și toate sunt corecte, când vine vorba de servicii de nuntă. La urma urmei, trebuie să ne atingem scopul pentru care suntem acolo, la eveniment. Fie că e vorba de DJ, fotografi sau de oricare alți oameni care fac parte din staff, fiecare trebuie să empatizeze cu mirii, cu clienții, să înțelegem exact viziunea lor, povestea pe care și-o spun despre eveniment, pentru ca fiecare, pe bucățica lui, să livreze exact ce e nevoie.

„Fiecare nuntă are personalitatea ei și trebuie să fii acolo ca să înțelegi ce s-a întâmplat. Altfel este în afara contextului și s-ar putea să se creeze niște așteptări care nu țin nici de mine, nici de miri, ci de invitați. Dacă ei (n.red. clienții) nu-și bat capul câtuși de puțin să se gândească cum ar trebui să sune evenimentul lor, e clar că nu le pasă nici ce faci tu. Cel mai bun nu înseamnă cel mai bun, ci cel mai bun înseamnă cel mai potrivit pentru evenimentul tău. Uneori se întâmplă ca ei să-și dorească ceva și tu vezi că nu are nicio treabă petrecerea din capul lor cu ce e acolo. Trebuie să faci niște compromisuri, să le explici, să discuți despre abordare, să îi convingi să lase DJ-ul să încerce să-și facă treaba. Trebuie să înțelegi însă și tu, ca DJ, pe cine ai în față și că ego-ul e ego, iar partea de skill e skill. Am nunți la care îmi dau seama că facă mixez stric cheful și atunci trebuie să las piesa de la început la sfârșit”, a explicat DJ Antenna. 

Oamenii au un engagement special cu evenimentul lor, cu nunta lor pe care o pregătesc cu mult timp înainte, ceea ce e și normal. Miresele se visează mirese de când sunt mici, iar toată pregătirea de un an sau mai mult, pentru o singură zi, creează o legătură specială. Eu ca fotograf sunt acolo ca și consilier psihologic, ca suport emoțional, ofer diferite sfaturi și îmi dau seama că aceștia vor rămâne și cu amintiri legate de mine, nu doar de serviciul pe care îl ofer. Și de asta eu mă străduiesc mereu să înțeleg oamenii, să fiu empatic cu ei, ca în viitor, când se uită la imagini să își amintească și experiența pe care au avut-o cu mine. Desigur, sunt situații în care se întâmplă și opusul. Sunt evenimente și evenimente și nu e problema că nu îți faci treaba bine, ci că nu rezonezi cu ce vor oamenii sau cu stilul lor. DJ-ii, de asemenea, pentru ca evenimentul să fie unul reușit, au nevoie să rezoneze cu oamenii, atât cu mirii, cât și cu cei de pe ringul de dans. 

„Eu încerc să oglindesc ce văd în oameni, încerc să găsesc sufletul oamenilor, să găsesc imaginea lor și să o oglindesc. De cele mai multe ori iese foarte bine, depinde și ce fel de public este, ce așteptări are și ce experiențe au mai avut. Unii oameni sunt obișnuiți să vadă la petreceri DJ, alții sunt obișnuiți cu formații. Este o chestie de instinct. Rolul meu este să mi-i fac pe toți prieteni și să îi aduc pe toți la aceeași energie. Este bine să le faci oamenilor pe plac, însă, în același timp, e bine să știi și zona ta în care poți să performezi. ”, a adăugat Ștefan.

DJ și formație pentru muzica de nuntă

Există un anumit specific pentru fiecare nuntă. Mirii își iau sala și apoi fie aleg muzica, fie fotograful sau invers și abia apoi restul furnizorilor. Dacă ajung la mine înainte, mă întreabă pe cine recomand ca DJ și pe cine recomand ca formație. Pentru mine e o întrebare extraordinar de dificilă deoarece am văzut formații care la unele nunți au rupt și la altele la care nu a dansat nimeni. Dar, așa cum am discutat și mai devreme, publicul face evenimentele. 

Eu le spun mirilor să se gândească ce fel de oameni au invitați, ce fel de muzică de nuntă le-ar plăcea:

  1. Sunt oameni de la țară, sunt oameni de vârsta a treia? Atunci trebuie muzică populară din zona din care sunt oamenii.
  2. Ai o gașcă de tineri boemi sau care se duc des în club? Clar un DJ care e specializat pe asta. 
  3. Ai prieteni rockeri? Atunci o formație de muzică care merge pe partea asta. 

Dar unii aleg ambele variante. Și atunci se pune întrebarea: cum se desfășoară evenimentul cel mai bine când există și DJ și formație?

„Când ești intercalat cu o formație care cântă muzică de nuntă sau colaborezi cu una, în general, ai rol destul de complicat ca DJ, pentru că ție îți rămân resturile. Eu fie că sunt book-uit cu formație sau nu, încerc să îi pun pe ei în evidență și să nu ne călcăm pe picioare. De obicei cer de la ei un playlist, îmi fac un folder cu playlistul respectiv, ca să am piesele în față și să nu intru peste ei. Depinde cât de rigizi sunt ei, pentru că de multe ori ei cântă câteva seturi, în aceeași ordine, în același fel. Sunt însă unele formații care se adaptează pe moment și sunt unele formații extraordinare care au și DJ și MC și există un tot unitar, iar atunci este foarte ușor. Dar, în general, când vrei să creezi chimie între tine, formație și public, ca DJ este cam greu. Atunci trebuie să lași suficientă energie și atenție publicului pentru formație. Eu ca DJ sunt mult mai flexibil, că am acces la toată muzica și, pe lângă asta, am un alt avantaj: volumul. O formație nu poate controla volumul, DJ-ul însă, poate. Dacă lucrez cu o formație care e foarte gălăgioasă, când încep ei, prefer să încep mai jos cu volumul, ca să am de unde să cresc, să nu obosesc oamenii. Dacă oamenii pleacă de la eveniment cu capul țiuind, acela a fost un eveniment prost”, a mai spus DJ Antenna. 

Eu mereu am văzut formația ca un element de spectacol a unei nunți. De aceea îți iei o trupă, fiindcă vrei interacțiunea aceea dintre trupă și oameni. Dar când la nuntă este o trupă foarte cunoscută (vedete), lumea nu dansează, stă și filmează, mai ales dacă oamenii nu sunt obișnuiți pentru că e un element de noutate. 

Muzica de nuntă se alege în funcție de invitați

Când vine vorba de nunți, furnizorii trebuie mereu să fie atenți la oameni, așa cum am mai menționat. Un DJ la o nuntă vede invitații, îi simte și atunci știe pe ce zonă trebuie să meargă cu muzica. Desigur, respectând și dorințele mirilor. 

„În general, nunțile sunt de două tipuri. Sunt nunțile acelea clasice, unde ai chestii care mie personal nu îmi plac, dar cum ziceam, când sunt la eveniment scot ego-ul de acolo și încerc să oglindesc sala. Este vorba despre acele nunti unde ai Meneaito, Macarena, Cooten Eye Joe etc. Nu zic că sunt toate așa, dar sunt niște așteptări acolo și îi vezi pe oameni că abia așteaptă momentul acela și că le-a făcut seara. Ai și evenimente în care oamenii nu vor asta. Eu oricum am niște momente care vin în completarea dansurilor de grup și să încerc să le arăt că se pot distra și altfel decât știu ei. Anul trecut am avut foarte multe nunți butic, adică unde am mers pe rock, pe drum and bass, pe dubstep, am pus și Specii. Am pus și muzică Disney, de prințese pentru că mireasa și domnișoarele de onoare erau ca niște prințese. A fost foarte caterincă. Dar asta este partea aia în care cumva mirii și-au făcut treaba, au știut să explice ce se întâmplă, știau ce își doresc.”

Ce legătură are fotograful cu muzica de la nuntă?

Mi se pare foarte interesantă treaba cu oamenii care gustă sau nu muzica, deoarece mă afectează și pe mine ca fotograf. În mod normal ar trebui să surprind ce se întâmplă la eveniment. Dar oamenii se întreabă că ce treabă are fotograful cu ce muzică e acolo. Ei bine, dacă oamenii nu se distrează, eu nu am la ce face poze. 

„Eu în general dau energie, investesc energie de la începutul serii și se vede pe fața lor. La un moment dat poți avea niște chestii explozive. E clar că dacă ai eveniment cu expați îți ies niște chestii marfă pentru că oamenii au venit să se distreze. Pe de altă parte, oamenii noștri, de cele mai multe ori, cred că vin la obligație. Și atunci e foarte important ca atunci când îți alegi invitații, să restrângi cercul, iar atunci plaja e mult mai unitară. Am avut eveniment cu oameni peste 40 unde toată lumea s-a simțit extraordinar de bine și am pus muzică pe care nu apuc să o pun de obicei”, a povestit DJ-ul. 

Când locația nu avantajează DJ-ul

Desigur, există mulți factori care pot face dintr-un eveniment unul foarte bun sau unul foarte prost, iar unul dintre acestea este chiar locația. Așadar, ce se întâmplă dacă cei de la sală nu sunt foarte deschiși?

„În general, când primesc invitații la anumite locații, le spun că am data ocupată. În general, aceste locații au o limită de decibeli, de 65, nu sunt deloc flexibile și sunt genul de locații care îți impun niște lucruri. Tu poate când îți spune numărul decibeli, nu știi să apreciezi chestia asta. Dar lumea îți ia și îți măsoară lângă boxă. Eu la un volum de genul acesta și dacă mă pun în cap nu pot să îți atrag oamenii fiindcă apar foarte multe elemente care distrag de la ceea ce se întâmplă”, a zis DJ Antenna.

Tipuri de DJ pentru muzica de nuntă

Eu, ca fotograf, lucrând în acest domeniu de 15 ani am văzut foarte multe lucruri la nuntă și nu mă mai surprinde nimic, doar că uneori am fost confuz când a venit vorba despre DJ și MC.

„În primul rând sunt DJ de ocazie, aceia sunt cei care lucrează de luni până vineri și în weekend vor să mai facă un ban. Aceia sunt și cei mai ieftini. Acei oameni fie au o pasiune, fie vor să facă un ban grămadă, fiindcă e un domeniu în care, care din primăvară până în toamnă se poate lucra. Aceștia nu sunt neapărat cei mai eficienți oameni. După care poți să ai DJ mobili, aceștia sunt cei de evenimente corporate și nunți. Ei pot fi extrovertiți, care pot să și vorbească un pic și acoperă și partea de MC și cei introvertiți, care comunică doar prin muzică. Ei în general au nevoie de un suport, de o persoană care să prezinte și să țină în frâu petrecerea prin diverse anunțuri sau crearea de momente. Pe lângă tipurile astea de DJ mai sunt DJ-ii de club, care ulterior își dezvoltă brandul lor de petreceri și mai sunt și DJ-ii care fie merg exclusiv la festival, fie și la club și la festival și care fac de toate. Majoritatea însă nu se suprapun”, a explicat Ștefan. 

DJ-ul recomandat de restaurant

Există restaurante care oferă servicii all-inclusiv. Practic în prețul pe care-l plătesc mirii pentru un meniu de nuntă se regăsesc și restul serviciilor: fotograf, DJ, prăjituri, aranjamente florale, etc. Pentru mulți miri este o variantă foarte bună pentru că îi scutește de efortul de a contracta furnizori pentru fiecare serviciu, însă trebuie să își asume riscul că poate acei furnizori nu se ridică la nivelul așteptărilor lor. 

Spre exemplu eu am întâlnit un DJ care este angajat de un restaurant să pună muzică de nuntă atunci când mirii iau pachetul all-inclusiv. El practic nu avea nicio legătură cu mirii înainte de nuntă, nu discuta cu ei despre preferințe sau tipurile de invitați, deci în consecință, piesele muzicale și ordinea lor erau identice la toate evenimentele. Acel DJ a analizat probabil pe baza experienței lui care sunt cele mai populare piese și pe care dansează lumea la nuntă și folosea acel playlist iar și iar.

„Cu cât lucrezi mai mult în domeniu, cu atât nervii tăi, interesul tău și dorința ta de a fi deschis către nou, se închide. Atunci vii ca la job și devii mai rece, nu ești la fel de implicat. Plus că ai trecut prin aceeași rutină de multe ori. Eu mă bucur când trebuie să pun dubstep, drum&bass, Specii. Inclusiv din playlisturile prietenilor, mirilor, specificațiile corporațiilor, la festivaluri mă uit cine e pe afiș, ce se întâmplă, mă gândesc ce aș putea să pun să reflecte energie de acolo și fac un playlist fie gândit fie pe loc cu parametrii de acolo. Asta mă ține mereu interesat de ceea ce fac. Dacă nu faci asta, devine rutină, iar dacă devine rutină, pasiunea dispare”, a mărturisit Ștefan. 

De ce să ții cont când alegi un DJ pentru muzica de nuntă?

„În primul și primul rând, când alegi un DJ, gândește-te cine îți vine la nuntă. Faci nunta pentru părinți sau pentru tine? Dacă faci nunta pentru părinți e clar că faci un compromis și dacă iei DJ va trebui să iei și un moment de muzică ușoară sau populară sau dans sau un moment live. Fiindcă un DJ nu îți garantează 100% reușita evenimentului. Vorbesc la modul general. După care, gândindu-te la cine îți vine acolo te gândești ce muzică nu vrei la eveniment, cum nu vrei să fie, căci cu siguranță ai participat la multe evenimente și ți-ai dat seama ce nu îți place. Apoi începi și îți pregătești un playlist pe YT, Spotify, Apple Play, ce îți este ție confortabil cu chestii pe care le-ai vrea tu la nuntă sau care îți sunt relevante, personale ție, a mai spus DJ Antenna. 

Nu îngrădiți libertatea DJ-ului

Am avut nunți la care mirii i-au dat un anumit playlist DJ-ului și în unele cazuri și ordinea în care să fie muzica. DJ-ul, evident, le-a spus că s-ar putea să nu se potrivească cu evenimentul, și într-adevăr, la una dintre nunți, cunoscându-l pe DJ, m-am dus și l-am întrebat de ce nu dansează lumea. Iar el mi-a mărturisit că a primit playlistul, ordinea și că el doar dă play. 

„Dacă tu ți-ai luat evenimentul, trebuie în primul rând să ții cont de părerea mirilor și să îți face ce îți cer ei. Dacă mi-ar fi spus mie chestia asta le-aș fi zis că înțeleg nevoia lor de siguranță, dar că trebuie să îmi lase și mie loc de manevră ca împreună să putem să scoatem evenimentul”, a zis Ștefan. 

Branding Personal

Când îți dorești care oamenii să te contracteze pentru lucrurile specifice pe care doar tu le faci, pentru stilul tău, este important să comunici treaba asta și în mediul online. Pentru majoritatea mirilor care n-au mai avut tangență cu un fotograf sau cu un DJ, toți sunt la fel, adică fac poze și respectiv, pun muzică. Evident că aici sunt foarte multe nuanțe și diferențe motiv pentru care mi se pare important ca orice furnizor să-și construiască un branding personal, iar DJ Antenna nu face excepție.

„Trebuie să îți găsești modalitatea de a te defeni. Eu imaginea asta am primit-o. Nu a fost niciodată a mea. Porecla a fost primită, sloganul a fost primit, mi l-a dat un tip din Sicilia. Ulterior am aflat că era fan Juventus și era sloganul lui Bufon, No Bufon, no party. Porecla am primit-o din organizație, și așa am luat energie și reputația de acolo, iar așa am ajuns și în nunți. Cei din organizație au început să se căsătorească și aveau nevoie de cineva de încredere, iar pentru mine erau evenimente ușoare. Nu luam bani pentru acele nunți și era un test pentru mine.. Și am învățat organic și ușor, din aproape în aproape, cum să mă dezvolt. În planul meu principal nu au fost niciodată privatele. Am experiența asta pentru că îmi plac adunările sociale. Migrarea către zona de privat s-a întâmplat imediat după Colectiv când pe zona noastră a apărut o recesiune. Practic se anulaseră toate evenimentele din noiembrie până aprilie, foarte greu îmi găseam banii de chirie. În perioada aceea, majoritatea cluburilor în care puneam nu îmi dădeau siguranță. Și atunci, prima oară în 2015-2016 am migrat către privat că aveam o locație sigură și un venit stabil. Dar trebuie să fac și eu compromisul de a fi pe placul oamenilor. Dar trag în continuare să revin public unde, făcând ceea ce îmi place mie pot să-mi găsesc clienți noi și să fim compatibili și să facem împreună poveștile alea foarte frumoase. DJ Antenna a tot evoluat. În 2013 am vrut să am un logo, am colaborat cu un om pe care îl stimam foarte mult și mi-a scos un logo extraordinar. Și de atunci, în fiecare an, o parte din bani îi investesc în design pentru diversitate, dar și pentru a reinvesti în cultură”, a spus tânărul legat de partea de branding. 

Echipamente personale sau de închiriat

În domeniul nostru, dacă lucrezi doar sezonier, aparatura pe care ai cumpărat-o să faci poze la nunți, în restul anului nu se folosește, iar acest lucru înseamnă că există o sumă de bani, care practic este blocată. Mă gândesc că la fel se întâmplă și în domeniul muzical.  ai niște bani blocați. În schimb, dacă lucrezi tot timpul doar în acest domeniu, ai studio, faci fotografie de familie, faci ședințe de Crăciun, fotografii corporate, atunci merită să ai aparatura ta pentru că știi că o folosești. Altfel, mai bine o închiriezi. Un setup minim însă trebuie să îl ai, dar restul, evident, se poate închiria. Eu am preferat să am toate echipamentele ale mele.

„Eu nu am nici aparatura mea, nici nu am businessul meu de DJ care să pună muzică. Prefer să externalizez aceste costuri căci pe lângă aparatură se adaugă costuri de: spațiu de depozitare, dubă pentru transport, unul sau doi oameni pentru mentenanță și montaj. Lucrurile astea se adaugă la două-trei ore de montaj de care sunt scutit și înainte și după eveniment. Aici îmi câștig eu odihnă, externalizez lucrurile și dacă este vreo problemă tehnică, trebuie să se găsească soluții. Se poate lua legătura în fiecare localitate cu firme specializate sau cu DJ care au propria lor aparatură. Se poate ține cont și de faptul că dacă eu merg de la București cu aparatura mea și se strică ceva sau am uitat ceva și nu mai am cum să rezolv, trebuie să rezolv local oricum. Eu maxim iau mixer cu mine, nu am un mixer foarte mare și încape într-un ghiozdan special și se poate lua cu mine cu avionul. În același timp nu zbor nici cu low class ca să am probleme cu dimensiunea. Aleg niște opțiuni care să-mi lase suficient loc încât să îmi fac treaba și în general pentru un DJ important este să fie familiarizat cu ce are în față. De asemenea, dacă lucrez local, am posibilitatea să evit traficul rutier, câștig partea de odihnă, de calitate a vieții și partea de seninătate. Vii senin la eveniment și toată energia și căldura le oferi acolo”, a explicat DJ Antenna. 

Concluzie

Cu siguranță sunt foarte multe lucruri pe care le putem discuta despre muzica de nuntă și mai ales când ai în față un interlocutor care este și el un povestitor. Mi-a făcut mare plăcere să îl am invitat pe DJ Antenna, pe care l-am așteptat mai bine de un an să ajungă la Cluj și cu siguranță dacă v-a plăcut și vouă o să îl mai invit în continuare, pentru că prezint că vom avea și alte subiecte de dezbătut, mai ales că este un domeniu creativ și subiectiv, unde ideile pot curge la infinit. 

Ce a fost cuprins în acest text, care cu toate că este destul de detaliat, este doar o mică parte din discuția pe care am avut-o cu DJ Antenna. Te invit să urmărești podcastul și să afli mai multe despre cariera lui DJ Antenna, despre evenimente reușite și mai puțin reușite, dar și tot felul de tips&tricks atât pentru miri, cât și pentru alți DJ care vor să afle o nouă perspectivă. 

Îmi puteți urmări activitatea și pe YouTube, Facebook, InstagramPatreon,  Spotify sau Apple Podcasts.