Nu credeam că va trebui să fac un astfel de material și în 2021. Anul trecut am vorbit despre același subiect, când a început starea de urgența provocată de pandemia de coronavirs și am încercat să ofer câteva sfaturi atât pentru viitorii miri cât și pentru colegii furnizori din domeniul nunților. Unul dintre sfaturi era despre a muta nunțile în 2021, în speranța că vom scăpa de virus până atunci, însă iată că acum situația nu este cu mult mai fericită și fac acest podcast pentru a vă ajuta cu unele sugestii. Nu avem ce face, trebuie să ne adaptăm.

Încă de la început doresc să vă spun că am gândit mai multe scenarii, adică mai multe situații posibile, care sunt pur speculative și reprezintă doar părerea mea personală. Există posibilitatea ca ceea ce spun eu aici să se adeverească, însă este și posibilitatea să mă înșel. Așa că vă invit să analizați variantele pe care eu vi le propun și să o alegeți pe cea care vi se potrivește cel mai bine.

·

Mare problemă pe care o avem în momentul de față, pe lângă faptul că virusul “ne pândește” la tot pasul este că trăim într-o mare incertitudine. Acest lucru este foarte nociv pentru psihicul nostru, din mai multe motive. În primul rând trăim mereu cu grija zilei de mâine, adică ce vom pune pe masă? Foarte multe domenii au fost afectate de pandemie, iar din pricina faptului că mulți oameni nu-și pot practica meseria, se creează un mare stres legat de partea financiară. La fel suntem și noi, cei care lucrăm în industria nunților. În lipsă de evenimente, nu avem de lucru. Aproape a trecut un an de când am stat pe tușă sau am dat din coate pentru a face ceva conex cu domeniul nostru. Evident, asta nu e o treabă sustenabilă pe termen lung! Doar ne-am adaptat, cum am putut, pe moment. Iar dacă mai trece încă un an în aceleași condiții va fi destul de dificil pentru noi. În al doilea rând, nu putem gândi o strategie pe termen lung. Chiar dacă aș vrea să-mi schimb domeniul de activitate sau să îmi extind aria de cunoștințe și expertiză, nu știu în ce să-mi investesc timpul, banii și energia, atâta vreme cât nimic nu este sigur. Nu știm cum evoluează pandemia, nu știm când restricțiile se vor relaxa și nu știm dacă în domeniul spre care ne îndreptăm ne vom putea desfășura activitatea.

Cât despre industria nunților, situația este la fel de tulbure. Chiar dacă mirii și-au rezervat restaurante pentru nuntă, chiar dacă au făcut contracte cu toți furnizorii și chiar dacă sunt dispuși să renunțe la o mare parte dintre invitați, nu au nicio certitudine că în 2021 nunțile vor avea loc. Cu alte cuvinte totul este pregătit, însă toată lumea este pe pauză. Această incertitudine este alimentată și de lipsa unei perspective din partea autorităților statului. Sunt de acord că nici ei nu știu cum va evolua pandemia, dar degeaba ne anunță că peste 30 de zile se vor putea face nunți, pentru că este prea târziu ca să mai poți mobiliza pe toată lumea (restaurant, prestatori și invitați). Avem nevoie de o perspectivă acum. 

Am scris acest material la final de ianuarie 2021, iar peste 4 luni, teoretic ar începe sezonul de nunți. Mă sună mirii să-mi ceară sfatul, cum să facă, dacă să mute sau nu nunta pe anul viitor și nu pot să le spun nimic. Anul trecut, în 2020, au avut loc nunți în aer liber cu maxim 50 de persoane, ceea ce nu a fost ideal, dar a fost bine atât pentru miri cât și pentru furnizori. Dacă am știi acum că există șanse să fie cel puțin la fel și în 2021, adică nunți în aer liber cu un anume număr de persoane, pentru multă lume lucrurile ar fi clare: dacă au o nuntă mică și restaurantul are terasă, există șanse ca nunta să se țină. Dacă vor o nuntă mare, în interior, atunci știu clar că trebuie să o reprogrameze.

În toată această nebuloasă nu ne rămâne decât să speculăm, să sperăm că evenimentele se vor ține (indiferent în ce manieră) și că vom aveam de lucru anul acesta.

Dată fiind situația, cea în care nu știm dacă nunțile vor avea loc începând cu luna mai, am gândit patru scenarii posibile, iar în funcție de cum evoluează lucrurile vom știi cum să procedăm. Adică, doresc să vă ofer câteva sfaturi, din ce informații avem până acum, ca să fiți pregătiți pentru orice. Vă reamintesc, analizați cu atenție fiecare variantă și acționați după cum vi se potrivește vouă. Iar dacă aveți altă părere decât a mea, în loc să apăsați butonul de Dislike, mai bine mi-ați spune într-un comentariu viziunea voastră. Asta mă vă ajuta să îmi informez corect clienții.

Scenariul 1 – Toate nunțile vor avea loc, indiferent de numărul de invitați

Dacă presupunem că prin minune mare parte a populației se vaccinează, scade vertiginos număr de cazuri noi, iar secțiile ATI se vor elibera în mare parte, atunci viața va reveni la normal. În acest scenariu, se vor ține toate nunțile, mirii vor fi bucuroși că nu trebuie să renunțe la anumiți invitații, iar toți prestatorii vor avea de lucru. Știu că sună utopic și șansele acest lucru să se întâmple până în luna mai sunt aproape zero, dar eu personal cred că nici anul acesta și nici în următorii 2 ani nu vom avea nunți cu sute de persoane. Din câte am citit pe internet, de abia în mai 2022 va fi vaccinată aproximativ 85% din populația țării, lucru care ne îndepărtează destul de mult de ideea de a mai avea nunți în maniera în care am fost obișnuiți până în 2019. Deci, nu are rost să discutăm prea mult acest scenariu pentru că lucrurile sunt destul de clare.

Scenariul 2 – Nunțile vor avea loc, dar cu număr limitat de persoane

Dacă ne bazăm pe precedent, adică ce s-a întâmplat anul trecut, nunțile vor avea loc în anumite condiții speciale. Sincer să fiu, eu sunt încrezător că acest lucru se va întâmpla. Dacă în 2020 când a fost explozia de cazuri de Covid, când nu se știa mai nimic de virus și când lumea nici nu prea respecta regulile impuse de autorități s-au ținut nunți, acum când avem și vaccin, când scade și numărul de cazuri și când oamenii s-au obișnuit să poarte măști, cu siguranță se vor ține evenimentele. Desigur, nu trebuie să ne hazardăm, dar eu cred că în primă fază autoritățile vor permite nunți în aer liber cu poate 30 de persoane la începutul sezonului, spre mijlocul verii cu 50 sau 70 de persoane, tot în aer liber sau o combinație de 20 în interior și 30-50 pe terasă, iar spre toamnă, poate se va permite cu un număr mai mare în interior. Eu nu cred că vor fi permise anul acesta evenimente cu mai multe de 100 de persoane. Poate acesta va fi maximul. 

Oricum ar fi, dacă se adeverește ceea ce am spus, este o situație bună. Nu e ideală, dar e totuși mai multe decât nimic. Pe de o parte mirii vor fi împăcați că totuși își vor face nunta cu familia și prietenii apropiați, iar pe de cealaltă parte și furnizorii vor avea de lucru. Oricum cu toții am învățat ceva anul trecut, iar multe restaurante și-au construit terase sau corturi deschise, furnizorii și-au adaptat produsele sau serviciile pentru locații de exterior, iar oamenii și-au dat seama că un eveniment în aer liber pe timp de zi poate fi la fel de distractiv ca și unul în interior pe timp de noapte. 

Sfaturi pentru miri:
  1. Dacă aveți rezervat un restaurant care dispune și de terasă acoperită sau cort deschis (adică cu acoperiș dar fără pereți), luați legătura cu persoana responsabilă de la sală și discutați posibilitatea de a muta nunta afară. În cazul în care aveți pe lista mare 100-150 de invitați și este posibil pentru voi să vă limitați la 50 sau 70 de persoane, fără să supărați pe nimeni, atunci luați în considerare acestă variantă.
  2. Dacă restaurantul are deja o altă nuntă contractată pentru terasă, iar voi ați rezervat pentru interior, analizați posibilitatea de a face nunta voastră duminică sau vineri. Dacă aveți nuntă în luna iunie și terasa nu este disponibilă și vă gândiți să mutați pe septembrie sau octombrie, este riscant. Pe de o parte pentru că depindeți de condițiile meteo, iar pe de altă parte s-ar putea ca nu toți furnizorii pe care i-ați contractat să fie disponibili. Țineți minte că pe lângă nunțile de anul acesta, furnizorii au mutat și nunțile de anul trecut. Deci șansele ca un fotograf, spre exemplu, să aibă anul acesta toate weekend-urile ocupate sâmbătă și duminică sunt foarte mari. Sfatul meu e să luați în calcul ziua de vineri a aceluiași weekend. Cu siguranță toată lumea va fi disponibilă.
  3. Dacă aveți o nuntă mare și nu doriți să renuntați la invitați, atunci soluția pentru voi este să mutați nunta pe anul viitor, deși eu zic să vă mai gândiți. Dar discutăm la scenariul 3.
  4. Când reduceți numărul de invitați și automat vă scade și bugetul total al nunții aveți mai multe opțiuni. Puteți veni cu bani de acasă dacă nu doriți să renunțați la anumite servicii sau produse și doriți să vă faceți nunta așa cum ați visat. Dacă asta nu este o opțiune pentru că poate nu aveți posibilități financiare, atunci puteți să renegociați contractele cu anumiți furnizori sau să renuntați la anumite servicii. Desigur, nu trebuie să bateți cu pumnul în masă, ci să încercați să găsiți o soluție echitabilă pentru ambele părți. Poate alegeți o rochie de mireasă mai ieftină, poate faceți mai puține aranjamente cu flori naturale sau poate renuntați la ședința foto de după nuntă. Cu siguranță toți furnizorii vor fi înțelegători, trebuie doar să știți cum să puneți problema cu calm și tact.
  5. Dacă vi se pare că o nuntă afară cu nu număr limitat de persoane nu va fi o nuntă reușită, dați-mi voie să vă contrazic. Am fost anul trecut la câteva evenimente de acest fel și toți mirii mi-au spus că s-au distrat mult mai bine decât la o nuntă mare. Dacă nu mă credeți, v-am lăsat în descriere două link-uri spre două vloguri de making of de la evenimente. O să vedeți la final, la interviul cu mirii și părerea lor.
  6. Dacă nu doriți să renuntați la anumiți invitați, faceți mai multe petreceri în zile diferite. Știu că sună nebunesc, dar am avut un astfel de caz anul trecut. Mirii au făcut 3 nunți, în 3 orașe diferite pentru că nu au dorit să renunțe la invitați. Dacă locuiți în Cluj, spre exemplu, puteți face cununia civilă și religioasă în Cluj cu o mică petrecere cu prietenii și familia apropiată, apoi câte o masă sau petrecere în orașele voastre natale unde să invitați rudele. Desigur, asta poate fi costisitor, pentru că aveți de plătit servicii precum fotograf, videograf, muzică, etc de 3 ori. Dar și aici se pot găsi soluții dacă discutați cu furnizorii. Sau puteți contracta pentru celelalte petreceri, furnizori mai ieftini din orașele respective.
Sfaturi pentru furnizori:
  1. Încercați să vă adaptați serviciile sau produsele la nunțile din aer liber. Știu că asta poate fi dificil și constisitor, dar noi suntem cei care trebuie să oferim soluții mirilor. Dacă îi ajutăm pe ei și noi vom avea de lucru. Spre exemplu dacă sunteți manageri de restaurante și nu aveți terase foarte mari, faceți contracte cu firme care închiriază corturi pentru a le da posibilitatea mirilor de a face nunțile pe pajiște. Dacă sunteți floriști sau decoriști puteți găsi soluții mai low cost de a face decorul astfel încât să arate bine s.a.m.d.
  2. Permiteți mirilor să renegocieze anumite servicii din contract. Desigur, nu încurajez acest gen de practică pentru că fiecare știm cât muncim de banii respectivi, dar dacă mirii au nunți mai mici, cu buget limitat și nu își permit să ne plătească, atunci există riscul să renunțe la serviciile noastre. Puteți negocia sume modice, în funcție de servicii, poate 50, 100 sau 150 de euro. Asta îi va ajuta pe miri să își organizele nunțile, pentru că pentru ei se va aduna în final o sumă mare pe care o economisesc.

Scenariul 3 – Nunțile se vor reprograma pentru 2022 

Există posibilitatea de a nu fi deloc nunți anul acesta. Momentan nu avem nici o certitudine, dar din punctul meu de vedere cred că acest scenariu este foarte puțin probabil. Cum vă spuneam și mai devreme, eu mizez pe scenariul 2.

Dar în vremuri dificile, trebuie să ne așteptăm la cel mai rău, așa că o să vă expun posibilitățile, cu sfaturi și soluții. Să fiți pregătiți pentru orice.

  1. Restaurantele și terasele vor fi închise tot anul

Să presupunem că vom intra iar în stare de urgență sau că restaurantele și terasele vor fi închise în continuare pentru tot restul anului. În acest caz nu ne rămâne decât să reprogramăm nunțile pe anul viitor. Având în vedere că nu știm momentan treaba asta, bine ar fi să avem o dată de backup pentru anul viitor. Adică dacă sunteți viitori miri și vă gândiți că v-ar plăcea să faceți nunta anul acesta chiar dacă va fi una mică, discutați la restaurant pentru a pune în calendar și o dată cu “?” pentru anul 2022. Dacă se apropie data când trebuie să aveți nunta anul acesta și totuși nu par să fie sanșe să o faceți, atunci bateți în cuie data pentru anul viitor. Dacă totuși se vor ține nunți anul acesta, anuntați restaurantul că eliberați data din 2022. Aici trebuie să aveți mare grijă pentru că pot interveni câteva aspecte importante și delicate atât pentru furnizori, cât și pentru miri.

Sfaturi pentru miri: Când alegeți data de anul viitor, adică din 2022, țineți cont de toți furnizorii contractați. Discutați la restaurant să vedeți ce date sunt disponibile, iar apoi sunați fiecare furnizori în parte să vedeți ce date au libere la rândul lor. În final găsiți varianta care să fie bună pentru toată lumea. Dacă alegeți data pe care o vreți voi și nu țineți cont de disponibilitatea furnizorilor, o să-i pierdeți dacă aceștia nu sunt disponibili. Iar dacă veți solicita returnarea avansului, va fi o treabă foarte delicată. Majoritatea furnizorilor (fotografi, muzică, videografi, etc) au o clauză în contract prin care dacă se modifică data evenimentului și prestatorul nu e disponibil, atunci se pierde avansul. Chiar dacă veți invoca motive de pandemie, lucrurile vor fi discutabile și nu cred că o să mai aveți răbdare, după atâtea amânări, să intrați în polemici nesfrâșite cu toți furnizorii. Mai bine vorbiți cu fiecare și găsiți soluții. La urma urmei i-ați ales pentru că v-au plăcut mult și pentru că îi doriți la nuntă. Încercați să nu puneți presiune pe furnizori. Am auzit un caz de la un coleg fotograf căruia i-au spus mirii să rezerve două date pentru ei, atât pentru 2021 cât și pentru 2022. Acest lucru nu este deloc fezabil pentru furnizori. Dacă el rezervă o dată și pentru 2022, practic va refuza toate nunțile care vin pe acea dată. Iar dacă mirii totuși își fac nunta în 2021, el va pierde clienții care au cerut ofertă pentru 2022.

Sfaturi pentru furnizori: Dacă nu se vor ține nunți anul acesta și le veți reprograma pe anul viitor, faceți un act adițional cu toți mirii prin care să specificați că avansul se păstrează pentru noul eveniment. Dacă vom fi în situația limită în care nu ne vor permite autoritățiile să ne desfășurăm activitatea, nici noi, nici mirii, atunci moral ar fi să nu facem presiuni unii pe alții. Încercați pe cât posibil să nu modificați oferta pentru anul viitor și să nu adăugați taxe suplimentare pentru miri. În plus, recomandați-le mirilor să reprogrameze nunțile în zilele de vineri sau duminică. Astfel vă lăsați zilele de sâmbătă libere pentru noii clienți.

  1. Cununiile civile și religioase vor fi permise

Dacă se vor face cununii civile și religioase în aer liber, cu un număr limitat de persoane, de exemplu 16-20 și petrecerile vor fi în continuare interzise, încercați să împărțiți nunțile în mai multe etape. 

Sfaturi pentru miri: Păstrați data de anul acesta pentru cununii, iar petrecerea să o mutați pe anul viitor. Dacă aveți nevoie de acel act pentru un credit de apartament sau din considerente religioase nu puteți locui împreună, atunci sfatul meu este să faceți cele două ceremonii anul acesta, iar petrecerea să o lăsați când va trece pandemia. Astfel le dați de lucru și unei părți dintre furnizori și prin achitarea unei tranșe din suma totală a contractului, îi ajutați să treacă cu bine peste acest an.

Sfaturi pentru furnizori: Realizați un act adițional la contract prin care să stabiliți noile date (pentru cununii și petrecere) și desigur noile tranșe de bani.

  1. Mirii vor să mute nunta pentru a avea mai mulți invitați

Dacă vă gândiți să mutați nunta pe anul 2022 din considerentul că vă doriți mai mulți invitați la nuntă, sfatul meu este să vă mai gândiți. Și o să vă spun și de ce! Mulți miri care aveau programată nunta în 2020, au mutat-o pe 2021 în speranța că va fi posibil să aibă 200, 300 sau chiar 500 de invitați. După cum evoluează pandemia, acest lucru este imposibil anul acesta. Acești oameni au început să organizeze evenimentul în 2019 sau poate chiar 2018. Dacă o să îl mute încă o dată pentru 2022, va fi o diferență de 4 ani între momentul cererii în căsătorie și nunta propriu-zisă. Cine are timp să aștepte atât de mult? 

Vă spun din experiență ca această variantă nu este fezabilă. Am avut anul trecut un cuplu care a făcut cununia civilă și religioasă în 2020, iar petrecerea au pus-o pentru 2021. Între timp, oamenii s-au mutat la casa lor și mireasa a rămas însărcinată. Așa că anul acesta m-au anunțat că renunță la petrecere pentru că va avea burtică. Deci, se pot întâmpla multe lucruri și cu cât amânați mai mult cu atât o să vă scadă entuziasmul de a face nuntă. Poate ajungeți într-un final să nu o mai faceți deloc. Sfatul meu este să vă faceți nunta anul acesta, cu câți oameni va fi posibil, iar amânarea să o luați în calcul doar dacă nu se vor putea ține nunți deloc.

Un alt motiv pentru care nu este o idee bună să o mutați pentru că vă doriți mai mulți invitați este că nu avem certitutinea că în 2022 lucrurile vor reveni complet la normal. Cum v-am zis și mai devreme, eu nu cred că în următorii 2-3 ani vom putea avea evenimente cu sute de persoane. Chiar dacă pademia va trece până anul viitor, autoritățiile vor fi în continuare precaute. Deci, ori mergeți pe o variantă cu nuntă mai mică, ori împărțiți petrecerea pe mai multe zile și locații.

Și un ultim aspect la acest capitol, țineți minte că oamenii au mutat nunțile din 2020 în 2021 ceea ce a aglomerat enorm calendarul furnizorilor, iar dacă toată lumea mută pe 2022, atunci va fi un haos. Anul acesta, cel puțin eu ca fotograf am weekenduri cu 3 nunți (vineri, sâmbătă, duminică), iar dacă toate acestea se vor cumula cu nunțile noi din 2022, nu voi avea timp fizic să le onorez pe toate. Va fi o criză de furnizori premium pe piață. Toți care sunt buni vor fi deja ocupați.

dark wedding halloween rochie de mireasa neagra

Scenariul 4 – Nunțile se vor anula

Cel mai negru scenariu e cel în care mirii vor anula nunțile. Desigur, nu vor face toți treaba asta, însă vor fi mirii care vor anula nunta din mai multe motive cum ar fi: din considerente financiare (au rămas fără job în pandemie), s-au săturat de toată nebunia asta cu situația incertă sau nu găsesc o dată convenabilă pentru restaurant și pentru toți furnizorii. 

Sfaturi pentru miri: Dacă vă gândiți să anulați nunta și nu este un caz de forță majoră, atunci s-ar putea să pierdeți toate avansurile date furnizorilor. Chiar dacă e problemă cu pandemia, faptul că voi renuntați la nuntă e alegerea voastră. Sfatul meu este să faceți cununia civilă și să discutați cu furnizorii precum fotograful, videograful, makeup artist-ul și așa mai departe, că din banii de avans să vă ofere anumite servicii pentru cununia civilă. Poate un machiaj sau o coafură, poate o ședință foto s.a.m.d. Astfel veți valorifica banii de avans. Desigur îi veți pierde pe cei de la rochia de mireasă sau de la formația de muzică, dar măcar nu îi pierdeți pe toți.

Sfaturi pentru furnizori: Dacă mirii anulează nunta și avansul rămâne la voi, încercați să le oferiți ceva de acei bani, chiar dacă nu vor face nici cununia civilă. Poate un voucher de ședință foto de cuplu sau de familie (pentru când vor avea copii), poate o programare la salon pentru altă ocazie sau pentru alte persoane, s.a.m.d.

Concluzie

În concluzie eu sper că toate aceste informații și sfaturi vă sunt de folos. Cum am zis și la început, sunt doar speculații și păreri personale, dar măcar avem un punct de pornire. Analizați cu atenție variantele, consultați-vă și cu ceilalți furnizori și găsiți soluția potrivită pentru voi!

Găsiți acest material și în variantă podcast pe Spotify sau Apple Podcasts.