Mâncarea la nuntă este unul dintre cele mai importante subiecte care se discută când vine vorba de organizare. Bucătarul-șef Paul Mădaș ne-a spus de ce trebuie să ținem cont când alegem meniul pentru nuntă.
Râdem, glumim, dar când vorbim de mâncare, treaba este cât se poate de serioasă. Cu siguranță ați fost și voi la nuntă și vi s-au pus mai multă mâncare în farfurie, mâncare destul de multă pe care ar fi trebuit să o consumați într-un timp relativ scurt. L-am invitat la podcast pe Paul Mădaș, care este bucătar șef, să povestim mai multe despre meniul ideal de nuntă.
Cum erau evenimentele în trecut?
În trecut, nunțile se făceau diferit, iar tema principală a evenimentului era uniunea dintre mire și mireasă. Acum, se pune accentul pe foarte multe lucruri și costurile ajung să fie exorbitante.
„În trecut erau niște tradiții care însemnau ceva, erau despre doi oameni care începeau un drum nou. Acum, este tot un eveniment foarte important, dar pe care am ajuns să îl tratăm cu superficialitate. Da, într-adevăr nunțile acum sunt impresionante și au un aspect festiv, dar problema e că multe dintre ele sunt frumoase, dar parcă nu mai au sens. În trecut nunta era o masă pe care mirii o serveau invitaților, iar invitații mergeau și ajutau cu ce puteau să înceapă un drum nou. Unii aveau avere, sigur, dar acea avere consta în zestrea miresei, zestrea mirelui, în care și căruțe. Era ceva foarte sentimental, pe când acum există costuri destul de mari ca să faci o nuntă. De multe ori, costul unei nunți nu poate fi acoperit de banii care se primesc de la invitați, pentru că toate serviciile costă”, a spus Paul Mădaș.
Așadar, pe vremuri, oamenii participau la nuntă ca și o comunitate și ajutau mirii cu ce puteau, cu ce aveau prin curte: găini, porci, făină, etc. Și astfel, meniul se făcea din ce aveau. Acum trebuie toate cumpărate, iar invitații trebuie să pună cinste ca să se acopere costurile. Așadar, viitorii miri ar trebui să țină cont de diferite aspecte și să nu se arunce cu capul înainte când e vorba de cheltuieli la nuntă, în special cu meniul de nuntă.
Servicii extra la restaurante
În trecut, când viitorii miri mergeau la un restaurant pentru a-l închiria pentru ziua nunții, alegeau meniul de mâncare și atât. Însă, acum, restaurantele oferă tot mai multe servicii în plus, precum: cocktail bar, aranjamente, candy bar, etc. Paul ne-a spus dacă aceste servicii intră în atribuțiile unui restaurant sau sunt doar metode de marketing și dacă este afectată și calitatea mâncării.
„Există miri care vor să facă nuntă, dar nu vor să-și bată capul. Și atunci sălile au încercat să ofere toate serviciile. Bineînțeles, pe piață sunt oferte și oferte de servicii. Cumva, este normal ca o sală de evenimente să poată să ofere toate serviciile. Astfel se creează o echipă, dar, din păcate, nu poți să faci o echipă foarte bine închegată, deoarece sălile au de obicei nunți doar în sezon și doar în weekend, iar majoritatea persoanelor care fac parte din echipă lucrează și altundeva”, a spus bucătarul șef.
Alegerea restaurantului
Odată ce două persoane decid că își doresc o nuntă, primul serviciu pe care trebuie să îl contacteze este cel al sălii de nunți.
„Ca să alegi sala, în primul rând, trebuie să știi numărul de invitați. Atunci mergi la sălile de evenimente care pot să ofere servicii pentru numărul de persoane pe care consideri că o să îl ai. Unele săli de evenimente vor spune că nu fac sub un anumit număr, căci sala va arăta goală. Apoi, după ce ai ales sala, mergi mai departe, vorbești cu managerul sălii sau cu bucătarul șef și vezi ce tip de oferte au. Oferta poate să fie all inclusive, poate să fie doar partea de mâncare, mâncare cu băutură etc. Trebuie să interacționezi mult cu omul, să vezi ce vrea și să îl îndrumi. Trebuie văzut ce tip de eveniment vrea să facă, ce stil”, a zis Paul.
Prețul pentru meniul de nuntă
În 2023, prețul de pornire pentru meniul de nuntă este în jur 50 de euro, în funcție de orașul în care se organizează evenimentul. Acesta poate chiar să ajungă și la peste 100 de euro de persoană, în funcție de ce se adaugă la meniul standard și de locația aleasă de miri.
„Prețul urcă în funcție de ce preparate își doresc să servească. Produsele au costuri diferite. Una este dacă faci chiftele de pui, alta e să faci chiftele de curcan, deoarece puiul este mai ieftin decât curcanul. Chifteaua poate să fie interesantă, să nu fie doar chifteaua clasică de porc. Chifteaua de pui, spre exemplu, putem să o mai aromăm, să o aranjăm într-un anumit fel. Aici trebuie văzută tipologia clientului, căci se pot împărți: unii vor ceva elegant, alții ceva tradițional, iar alții ceva diferit. Când vor ceva diferit, aici nu se mai pune probleme de buget, ci de puterea pe care o ai cu echipa în spate, să alegi ce își dorește clientul”, a explicat Paul Mădaș, bucătar șef.
Poți alege un alt bucătar pentru meniul de nuntă?
Cu toate că majoritatea restaurantelor au propriul bucătar șef sau chef, există posibilitatea ca mirii să își aducă bucătarul pe care îl doresc la nuntă.
„Bucătarul șef este cel care coordonează bucătăria, își creionează echipa, creionează meniul, face comenzile la mâncare, gestionează activitatea, bucătăria, preparatele. În atribuția bucătarului șef intră și partea administrativă, nu doar de gătit mâncare. Și, bineînțeles, are o echipă care contează foarte mult, fiindcă singur nu poate să ducă un eveniment de sute de persoane. Se practică uneori ca mirii să își aduci un șef bucătar care să le gătească, dacă acceptă managerul localului. Dar sunt unii care nu acceptă”, a explicat Paul.
Degustarea meniului de nuntă
Multe săli și restaurante organizează degustări pentru meniul de nuntă. În general, se face o degustare cu toți mirii care urmează să aibă nunta în acel an la locație.
„În general se face primăvara degustarea. Se pregătesc toate produsele din ofertă, mirii le degustă și de acolo își aleg. Astfel se conturează meniul. Eu însă nu recomand această experiență deoarece se face bufetul suedez, se explică preparatele și lumea începe să guste. Uneori mirii vin cu părinții, cu nașii, vin mai mulți și intră într-o bulă unde toată lumea își dă cu părerea. Și atunci nu mai știe nimeni ce a mâncat și cheamă bucătarul sau șeful de sală să le explice. Acolo sunt undeva la 100 de persoane și vor recomandări. Cel mai bine le recomanzi. Cel mai bine chemi mirii când ai eveniment. Atunci să vină să guste și să vadă produsele”, a spus bucătarul șef.
Când se prepară mâncarea pentru meniul nuntă?
Printre oameni de multe ori există temerea că mâncarea care li se pune în farfurie la evenimente a fost făcută cu multe zile înainte și nu este proaspătă. Este mit sau adevăr?
„Mâncarea se pregătește cu o zi înainte. Din punct de vedere legislativ, 48 de ore poți să păstrezi mâncarea. Având în vedere că se face o cantitate destul de mare, cumva se fac semipreparate care se pregătesc de vinerea pentru evenimentul care are loc sâmbăta. Nu se pregătesc înainte cu o săptămână. Se pregătește materia primă, care trebuie comandată înainte, de aceea trebuie dat din timp numărul de persoane care vor fi la nuntă. Dar mereu se pregătesc 10-20 de meniuri în plus, căci e important să fie. Mereu ne luăm o marjă de eroare”, a explicat bucătarul.
Câte preparate de mâncare trebuie să aibă meniul de nuntă?
Există nunți la care se servesc trei preparate și nunți la care se pot servi șapte preparate, dar există o variantă optimă, astfel încât să fie suficientă mâncare. Nu prea puțină să nu se sature invitații, dar nici foarte multă ca să se facă risipă.
În mod normal, meniul de la nuntă ar trebui compus din:
- Gustare rece
- Gustare caldă
- Preparat de bază
- Preparat final
„Numărul de preparate ține de tipul de eveniment pe care vor să îl aibă mirii. Un eveniment durează în medie 8 ore. Dar cât poți să mănânci în 8 ore? Nu este ok să fie prea multă mâncare. Dacă pui 15 preparate la aperitiv, apoi două tipuri de carne la fel principal, mai ai și gustarea caldă, vin și sărmăluțele la final, mai trebuie și să bei, în acest mod, oamenii nu se mai pot ridica de la mese să danseze. Până la urmă, dacă mănânci prea mult la o nuntă, nu mai poți să te simți bine. Dacă oamenii nu se simt bine, pleacă nemulțumiți. La noi, se pune foarte multă mâncare în farfurii”, a explicat bucătarul șef.
Există și posibilitatea ca la nuntă să servești prânzul și cina. În acest context, acestea ar fi în felul următor:
- Prânz: Se leagă gustarea rece și gustarea caldă, completându-se reciproc.
- Cină: Se servește preparatul de bază și preparatul final, și fiecare se servește din ce dorește.
Gustare rece
La gustarea rece se alege între diferite produse. Și atunci pe farfurie se pot găsi:
- Carne
- Pește
- Brânzeturi
- Mezeluri
„Gustarea rece se împarte, dar nu se poate face un meniu cu 15 produse, căci se aruncă foarte multă mâncare și se ridică costul. Din obșnuință trebuie să avem: șnițelul și chifteaua. Aici se poate face ceva diferit, respectând preferințele tradiționale. Se poate face frigăruie de chiftea cu roșie, ca să fie o legumă lângă carne. Se mai pot face chifteluțe scoțiene, care sunt chifteluțe umplute cu ou de prepeliță. Arată foarte bine, sunt altceva, e un element nou. Simpla chiftea poate să fie foarte personalizată. Mereu recomand să fie și o salată pe farfurie. Poate să fie salată Waldorf, poate să fie mixtă cu piept de pui, sau poate să fie chiar salata de vinete cu roșii cherry. Se pot pune pe tartine, pe coșulețe sau pe bruschete”, a recomandat invitatul la podcast.
Este de preferat ca gustarea rece să fie servită în momentul în care ajunge fiecare invitat.
Recomandare de farfurie pentru gustare rece:
- Crispy
- Terina de pui/Chiftele
- Ruladă de brânză cu strugure
- Salată de vinete
- Frigărui cu roșii cherry și mozzarella
- Mouse de brânză/Terină de brânză
- Hamon cu pepene galben
Gustare caldă
Gustarea caldă vine imediat după gustarea rece, iar aici pot fi servite diferite preparate, în funcție, din nou, de preferințe. Unii aleg peștele, deoarece se spune că acesta aduce noroc.
La gustarea caldă putem găsi următoarele:
- Carne de pui
- Carne de porc
- Carne de vită
- Pește
- Ciorbă
„Alegerea gustării calde se face în funcție de momentul în care este servită, dacă nunta este de zi sau dacă este de noapte. De asemenea, contează și ce se servește la gustarea rece. Uneori se practică și servirea a două gustări calde, adică și ciorbă și pește. La noi ciorba se mănâncă aproape în fiecare zi, dar după mine nu se pretează neapărat la o nuntă. Nu exclud neapărat, dar depinde și ce înainte am servit înainte și după. Eu recomand de obicei peștele, însă vorbim de pește file, fără oase, fiindcă oamenii nu vor avea răbdare să fileteze peștele. De ce peștele? Fiindcă este ușor. După mine cu gustarea caldă se închide gustarea rece. Cine nu s-a săturat la gustarea rece, are gustarea caldă”, a explicat Paul Mădaș.
Bucătarul șef, de asemenea, ne recomandă să alegem pește proaspăt, mai ales că sunt ușor de procurat. Însă nici peștele congelat nu trebuie evitată neapărat, deoarece mâncarea, dacă este congelată și decongelată corespunzător, nu își pierde calitățile.
Preparat de bază / Felul principal
Preparatul de bază sau felul principal este cea mai importantă masă din meniu și acesta variază, desigur, în funcție de preferințe. Există diferite formate pentru preparatele de bază:
- Două tipuri de carne, două garnituri, două sosuri și salată
- Un tip de carne și trei tipuri de garnitură, un sos, un decor și salată
Exemplu de preparat de bază cu două feluri de carne:
- Friptură de porc și rulou de pui cu ciuperci/hribi/cașcaval/în bacon cu cașcaval
- Sos gorgonzola/de ciuperci/de parmezan
- Carne de porc și carne de pui
- Salată de varză
Exemplu de preparat de bază cu un singur fel de carne:
- Pulpă de rață pe pat de varză, cartofi gratinați și sos
- Ceafă de porc cu piure de cartof dulce/cartofi gratinați/andivă/texturi de piure
„Lumea de obicei merge pe varianta cu două tipuri de carne, ca să satisfacă invitații. Dar e greșit. Niciodată nu vei mulțumi pe toți. Tu doar trebuie să creezi și să le oferi atât o satisfacție culinară, cât și festivă. Când facem un meniu, trebuie să ne gândim tot timpul la gust. Să combinăm gusturile. De asemenea, când se alege varianta cu două tipuri de carne, deoarece lumea deja a mâncat la gustarea rece și la gustarea caldă, nu se va mânca și se face risipă alimentară. Se pot pune însă mai multe garnituri, căci lumea mănâncă garniturile. Se poate merge și pe varianta de pulpă de rață sau o vită făcută special și costul ar trebui să fie mai mic dacă este doar un tip de carne”, a spus bucătarul.
Preparat final
De obicei, la preparatul final se dau clasicele sărmăluțe, pe care multă lume le așteaptă, însă de obicei acestea sunt servite la final, însă există diferite variante pentru care se poate opta.
Tipuri de mâncare care pot fi servite la preparatul final:
- Sărmăluțe
- Coaste de porc
- Ciolan cu varză roșie
- Friptură de pește
- Friptură de curcan
- Friptură de porc
Meniu vegetarian la meniul de nuntă
De multe ori, invitații au varianta să aleagă meniu vegetarian și, atunci, și în acest caz trebuie alese anumite preparate.
„Sunt diferite tipuri de invitați. Unii sunt vegetarieni, alții raw vegani, alții lacto-vegetarieni și aici lucrurile se complică pentru bucătărie, dar dacă știm din timp nu este dificil să pregătim mesele. Trebuie să știm cine mănâncă, unde stă la masă. Trebuie să fim atenți că uneori se omit aceste aspecte și se tratează cu superficialitate. Însă trebuie să fie construit un meniu și mirii să aleagă”, a explicat bucătarul șef.
Bufet suedez pentru meniul de nuntă
În ultimii ani a început să fie la modă bufetul suedez la nuntă, dar este recomandat?
„Trebuie văzut pentru câte persoane se face bufetul suedez, unde îl pui în sală, dacă trebuie făcute două tipuri de bufet suedez. Este bine să nu fie doar bufet suedez, ci să fie și ceva pe masă, ca să nu ne facem griji că omul pleacă nesătul de la masă”, a spus Paul.
Diferă meniul la nunta de zi față de cel de la nunta de noapte?
La Cluj deja s-a format un obicei sa fie majoritatea nuntilor de zi. Din discuțiile cu mirii, am aflat și de ce există anumite preferințe. Se spune că noaptea lumea se distrează mai bine decât ziua, însă în ceea ce privește cantitățile de mâncare și preparatele, acestea nu diferă.
Candy bar la nuntă
A devenit deja o modă candy bar-ul la nuntă și de multe ori, invitații care ajung înfometați la nuntă, se servesc cu prăjituri înainte să se servească gustarea rece.
„Când lucram ospătar era o vitrină rece cu capac, care nu se deschidea decât după gustarea caldă. Acum nu se mai practică și de obicei se pune de la început candy barul în sală. Este greșit când se pune de la început prăjitura”, a spus bucătarul șef.
Cum se schimbă tendințele în meniul de nuntă?
În ceea ce privește nunțile, tendințele se schimbă o dată la câțiva ani. Dar se schimbă și în ceea ce privește meniul de mâncare? Până acum, chifteluțele și șnițelele continuă să fie printre cele mai căutate preparate.
„Au luat amploare evenimentele făcute în aer liber în anumite tipuri de locație. Odată ce ai o locație, automat se schimbă și meniul pentru că îți dorești cu siguranță altceva, fiindcă te-ai săturat să fie aceleași tipuri de produse: grătare, food truck-uri etc. Atunci, dacă vrei fructe de mare, paste, barbeque, ceaun sau așa mai departe, cauți bucătari care au infrastructura necesară pentru a face așa ceva. La asta trebuie să fii atent când faci evenimente atipice în locații în natură, la castele, conace sau la piscină. Trebuie ca infrastructura pe care o are bucătarul să fie pusă la punct”, a explicat Paul Mădaș.
Concluzie
Ce este de reținut, idee este că risipa alimentară este o mae greșeală, care se perpetuează de la un eveniment la altul. Cred că se pot găsi soluții astfel încât să avem grijă mai mult de noi, de banii noștri și de mediul înconjurător. De asemenea, cei care urmează să aibă nunta, trebuie să aibă un moment de introspecție în care să se gândească ce vor să transmită prin acest eveniment, cum își doresc să se simtă invitați, să se asigure că se simt bine.
Ce a fost cuprins în acest text, care cu toate că este destul de detaliat, este doar o mică parte din discuția pe care am avut-o cu bucătarul șef Paul Mădaș. Te invit să urmărești podcastul și să afli mai multe despre cum trebuie să te raportezi la meniu când îți organizezi nunta, ce fel de preparate să alegi, câte și cum trebuie să procedezi cu mâncarea când alegi să îți organizezi evenimentul într-o locație atipică.
Îmi puteți urmări activitatea și pe YouTube, Facebook, Instagram, Patreon, Spotify sau Apple Podcasts.