În acest articol o să vă dezvălui cel mai mare secret: Cum să aveți mai multe nunți, cum să fiți cei mai populari fotografi și cum să faceți o grămadă de baaaaani! … Ok, glumeam! Nu există așa ceva! Nimeni nu poate să vă spună ce trebuie să faceți ca să fiți populari sau cum să faceți mai mulți bani. Evident, există tehnici de promovare pe care le puteți aplica, dar nimeni nu vă poate garanta succesul!

Atunci când un om își cumpără o cameră foto și fotografiază tot ce vede în jur are impresia că este un profesionist. Dacă scoate cadre mai bune decât cu un telefon, se simte un mare fotograf. În scurt timp își dă seama că acel aparat e limitat și se gândește că un obiectiv “care face blur în spate” sau un blitz extern o să-l ducă la următorul nivel și va putea face fotografii la nuntă. Dar ghinion, nimeni nu îl caută! Apoi își cumpără aparatură din ce în ce mai performantă că să-și facă portofoliu mai bun, dar se pare ca oamenii tot nu sunt interesați de munca lui. Își dă seama că totuși are nevoie și de educație. Mai aruncă un ochi pe YouTube, mai merge la un workshop, mai face un curs și încet, încet fotografiile lui arată din ce în ce mai bine. Și totuși, clienții tot le lasă așteptați! Într-un final realizează că are nevoie de marketing!

Oricât de bun sau talentat ar fi un fotograf, munca lui nu va fi apreciată dacă nu există oameni care să știe de existența lui. Aici intervine lunga și întortocheata poveste a marketing-ului. Tehnicile de promovare și vânzare au ca scop să facă legătura dintre un produs sau un serviciu și client. Majoritatea fotografilor se concetrează atât de mult pe tehnica lor și tehnologia de care au nevoie, încât uită că un marketing bun este de fapt cel mai important aspect dacă dorești să faci un business din asta. Poți fi cel mai bun fotograf din lume, dar dacă nu te caută nimeni, nu ai rezolvat nimic.

Există o mulțime de mijloace prin care un fotograf poate ajunge la oameni care să-l plătească pentru serviciile lui, însă din păcate acestea nu sunt tot timpul la îndemână. 

Am structura acest podcast în 10 idei care dacă au funcționat la mine, s-ar putea să funcționeze și la voi!

1. O imagine impecabilă

Înainte de a începe să vă gândiți cum să vă promovați este important să vă asigurați că aveți o imagine impecabilă atât în online cât și în offline. Dacă atunci când ieșiți în oraș vă îmbrăcați frumos, vă aranjați și vă parfumați și în mediul online trebuie să creați aceeași impresie că sunteți profesioniști, talentați și atenți la detalii. 

Este foarte clar faptul că la evenimente imaginea voastră fizică este principala voastră carte de vizită, pentru că e prima impresie pe care și-o creează oamenii despre voi. Nu are rost să spun cât de important este să vă îmbrăcați elegant și de ce trebuie să fiți plini de viață, pentru că este de la sine înțeles.

Când vine vorba despre online, site-ul vostru este vitrina serviciilor pe care le oferiți. Acolo oamenii trebuie să găsească atât portofoliul de fotografii, cât și date de contact, detalii despre voi și aspecte ce țin de serviciile pe care le prestați. Cu cât site-ul este mai prietenos și informațiile se pot găsi mai ușor, cu atât vă cresc șansele să fiți luați în considerare de vizitatori.

Apoi trebuie să acordați mare atenție imaginii pe care o aveți pe social media. Un feed de Instagram bine organizat, story-uri elegante fără glume proaste și o pagina de Facebook pe care să aveți o activitatea constantă, sunt principalele mijloace de a arăta cine sunteți și ce faceți.

De asemenea trebuie ca și pe profilul personal de Facebook să fiți destul de imparțiali când vine vorba de exprimarea opiniilor pe subiecte politice, religioase sau controversate. Nu câștigați nimic dacă spuneți public dacă sunteți de acord sau nu cu un anume subiect, însă există șanse foarte mari să jigniți potențiali viitori clienți, care se vor îndepărta de voi.

Și nu în ultimul rând să vă asigurați că sunteți vizibili peste tot. Un fotograf fără conturi pe rețelele sociale sau care nu-și publică numărul de telefon sau orașul din care este, va da de gândit viitorilor miri. La urma urmei ce motiv ați avea să nu furnizați toate informațiile de care ar avea nevoie mirii? Nu vă obligă nimeni să publicați detalii despre viața voastră personală, dar dacă doriți să fiți contractați pentru a face fotografii la evenimente, trebuie să fiți de găsit foarte ușor.

Dacă toate aceste lucruri sunt puse la punct, puteți trece mai departe.

dark wedding halloween rochie de mireasa neagra

2. Recomandarea foștilor miri

Cu siguranță cea mai rapidă și mai eficientă metodă de promovare este să fiți recomandați de foștii clienți. Dacă vă duceți la o nuntă și faceți treabă bună, mirii vor fi foarte încântați de fotografii și de prestația voastră, iar în consecință vă vor vorbi de bine de fiecare dată când în jurul lor se va deschide subiectul “fotograf de nuntă”.

Nu mai are rost să specific faptul că trebuie să fim profesioniști la nuntă și că trebuie să oferim o experiență completă mirilor. Dincolo de fotografiile frumoase pe care le realizăm, trebuie să-i ajutăm pe miri ori de câte ori observăm că e necesară intervenția noastră. Ca să ne asigurăm că vom avea suficient timp la nuntă să facem genul de fotografii pe care le avem în portofoliu, trebuie să îi sfătuim pe miri atunci când realizează programul. Am scris un articol despre asta aici. Pe de o parte trebuie să ținem cont de nevoile lor, iar pe de altă parte de nevoile noastre. Dacă ajungem la un conses, la un echilibru și mirii se simt bine la nunta lor pentru că i-am sfătuit corect, ei vor ține minte!

Nu este un secret faptul că atunci când ne implicăm cunoștințele și experiența în soluționarea situațiilor de criză care apar la nuntă, mirii ne vor aprecia mult mai mult! Este normal acest lucru, mai ales că noi depunem un efort suplimentar, ne depășim atribuțiile și încercăm să-i ajutăm. Chiar dacă multe lucruri au mers prost la nuntă și noi nu am găsit tocmai cele mai bune soluții, mirii vor uita toate neajunsurile. Își vor aminti în schimb faptul că avem fost drăguți și am empatizat cu situația lor. Și asta poate face diferența când vine vorba de recomandare. Dacă le va solicita cineva mirilor o recomandare de fotograf de nuntă, ei vor fi foarte prompți în privința noastră: “Du-te la fotograful X! Pe lângă faptul că a făcut fotografii frumoase, este și un super om! Ne-a ajutat cu sfaturi, cu idei și chiar s-a implicat în nuntă ca totul să iasă așa cum trebuie.” Acesta poate fi un atuu în fața altor fotografi cărora nu le prea pasă de ce se întâmplă la nuntă. Ei își văd doar de treabă și atât.

Un alt lucru de care trebuie să țineți cont la acest capitol legat de interacțiunea cu mirii, e că impresia lor generală asupra fotografiilor finale este influențată de modul în care s-au simțit în preajma voastră la nuntă. Să vă dau un exemplu. Dacă tu ca fotograf este mai antisocial, mai morocănos sau mai tăcut, chiar dacă ești un super fotograf și faci imagini excelente, mirii nu se vor simți confortabil în preajma ta. Chiar dacă la final ai 10 fotografii de premiu Fearless, dar în raport cu mirii ai fost rece și distant, când aceștia se vor uita la imagini, vor fi cel mult mulțumiți! Nu vor fi extraordinar de impresionați! Gustul amar lăsat de interacțiunea cu tine le va da din start senzația că poate fotografiile finale vor fi așa și așa. Reacția lor: “Nu prea îmi place de fotograful ăsta. Văd că tot face poze, dar oare iese ceva?” Dar dacă ești o fire foarte prietenoasă, săritoare și empatică, dar nu ești un fotograf neapărat foarte talentat, s-ar putea să fii mult mai apreciat decât crezi. Chiar dacă la nuntă nu ai avut cei mai fotogenici oameni, cele mai frumoase locații sau cea mai bună lumină și ai făcut fotografii cel mult mediocre, starea de bine pe care le-ai dat-o mirilor le va influența modul în care se raportează la fotografiile tale. Reacția lor: “Vai ce fain a fost fotograful ăsta! M-am simțit super bine, a fost atent la tot, singur vor ieși fotografii super frumoase!”

Vedeți! Percepția este cheia! Nu spun că ar trebui să ne lăsăm pe tânjală cu partea tehnică, ci că indiferent de nivelul de profesionalism la care ne aflăm, modul în care ne raportăm la ceilalți ne poate aduce un plus de imagine.

3. Auto promovarea personală

Am mai spus-o și cu alte ocazii și vă spun și acum: Cum te lauzi tu, nu te laudă nimeni! Desigur, nu trebuie să exagerăm, dar când vine vorba de a vinde servicii de fotografie, trebuie să ne vindem în primul rând pe noi, ca oameni. Știu că sună puțin ciudat, să te vinzi pe tine, dar dincolo de asta, în momentul în care te faci plăcut în orice context, oamenii te vor ține minte.

Spre exemplu la nuntă, unde există foarte mari șanse să fie și alte cupluri care se vor căsătorii în viitorul apropiat, este locul ideal unde îți poți face reclamă. Aici nu mă refer că ar trebui să puneți cărți de vizită pe toate mesele, albume foto la intrare în restaurant sau bannere, ci că trebuie să fiți foarte atenți la gesturi, la limbaj și la comportament în raport cu ceilalți invitați. Oamenii merg la nuntă să se distreze, iar din acest motiv vor dori și fotografii. De aceea este bine să nu refuzați pe nimeni. Nu puteți știi niciodată dacă în fața camerei voastre se află o viitoare mireasă care încă nu a contractat un fotograf sau o viitoare soacră mică sau mare care poate pune o vorbă bună pentru voi, copiilor ei. Pe lângă asta, zâmbetul constant, glumele voastre sau imaginea fizică (aici mă refer la imbrăcăminte) pot să creeze o impresie foarte bună despre voi!

Țineți minte: La orice nuntă există cel puțin un cuplu care încă nu are un fotograf contractat pentru nunta lor! Faceți multe fotografii, interacționați cu domnișoarele și cavalerii de onoare, fiți politicoși cu toată lumea și cu singuranță veți rămâne în mintea lor.

Eu am aplicat asta tot timpul, iar în consecință am fotografiat o mulțime de nunți ale unor oameni care făceau parte din același cerc de prieteni!

4. Recomandarea rudelor sau a prietenilor

Mai ales la început de drum e bine să fiți recomandați de rude și prieteni. Dacă aveți o relație strânsă cu foștii colegi de liceu sau de facultate, în momentul în care se vor căsătorii, există șanse foarte mari să fiți chemați ca fotograf la nunta lor. Chiar dacă nu sunteți fotografi excelenți, faptul că acei oameni vă cunosc și sunt confortabili în preajma voastră, poate reprezenta un criteriu important de departajare. Pe lângă fotografii, oamenii aceia doresc o persoană cunoscută în jurul lor.

Desigur și familia joacă un rol important care poate fi o rampă de propulsare. Spre exemplu în cazul meu, mama mea este foarte sociabilă și are foarte multe cunoștințe. În toate contextele unde se discută despre nunți, mama mea mă laudă și povestește despre mine. Chiar dacă nu toți oamenii mă contactează după, e bine că se audă lucruri despre mine și despre munca mea. Nu se știe niciodată de unde poate veni o cerere de ofertă.

În ultimul timp se mizează foarte mult pe afacerile mici, pe produsele și serviciile locale, iar acest lucru se vede și în fotografie. E adevărat, fotografii cunoscuți sunt contactați din oameni din toate zonele tării, însă în comunitățiile mici contează mai mult feedback-ul de la o persoană cunoscută, decât un portofoliu extraordinar.

Îmi amintesc de o întâmplare din 2013. Eram la un târg de nunți si aveam un album retrospectivă cu toate nunțile din 2012. A venit un cuplu, s-a uitat la album și la ofertă, a luat un pliant și a plecat. A doua zi s-a întors și a spus că dorește să semneze contractul cu mine, pe loc. Evident, i-am întrebat care a fost criteriul de departajare. Răspunsul lor: “În albumul retrospectivă am văzut că ai făcut poze la nunta unui cuplu pe care îl cunoaștem. Am mers acasă, l-am sunat pe fostul mire și am cerut un feedback. Pentru că a avut doar cuvinte de laudă la adresa ta, am decis că tu ești fotograful potrivit. Pentru noi contează mai mult calitatea omului, decât calitatea fotografiilor.” Am rămas prieteni cu acei miri și în ziua de astăzi.

5. Colaborarea cu wedding planneri

În ultimii ani cererea pentru serviciile wedding planner-ilor a crescut destul de mult. Mirii și-au dat seama că dacă își doresc o nuntă frumoasă la care să se simtă și ei bine, nu o pot organiza după ureche. Pe lângă faptul că au nevoie de o persoană care să rezolve toate probleme care pot apărea peste zi, mirii doresc și recomandări de furnizori de calitate.

Nu este un secret faptul că mulți miri au făcut alegeri greșite în ceea ce privește furnizorii. Fie că au ales servicii mai ieftine sau mai scumpe, au fost cazuri când oamenii nu și-au îndeplinit toate atribuțiile din contract sau au oferit servicii de o calitate indoielnică, mult sunt așteptările mirilor.

Ca să se evite astfel de situații, wedding plannerii colaborează cu anumiți furnizori care s-au dovedit a fi oameni de cuvânt, responsabili și profesioniști. 

Cu alte cuvinte, mirii apelează la planneri din mai multe motive. Pe de o parte doresc o persoană care să organizeze și să coordoneze nunta, iar pe de altă parte doresc recomandări de furnizori serioși, potriviți pentru nunta lor.

Sistemul este în felul următor. Mirii după ce aleg data, rezervă restaurantul și stabilesc numărul aproximativ de persoane, se duc la wedding planner. Discută despre buget, despre concept și despre ce își doresc de la nunta lor. După ce se stabilesc toate aceste detalii, în funcție de stil, buget și necesități, planner-ul recomandă anumiți furnizori care se pliază pe așteptările mirilor. Desigur, chiar dacă plannerul colaborează cu 10 fotografi, el poate va recomanda doar 3. Adică doar cei care se încadrează în buget și care au un stil de fotografiere și editare în ton cu tematica nunții.

Probabil vă întrebați ce ar trebui să faceți pentru a fi pe lista de recomandări a unor wedding planneri. Ei bine, lucrurile nu sunt atât de simple cum par la prima vedere. În primul rând trebuie să înțelegeți că un planner care se respectă nu dorește să-și asocieze imaginea cu furnizori care nu oferă garanția unor produse sau servicii de calitate. În momentul în care ei fac o recomandare mirilor, trebuie să fie 100% siguri că furnizorul își va îndeplini toate promisiunile. Mirii au mare încredere în planneri și de aceea recomandarea venită din partea lor, trebuie să reprezinte o garanție a calității. Ca să aibă în portofoliu doar furnizori profesioniști, wedding plannerii fac o analiză foarte detaliată asupra celor pe care îi recomandă. Le urmăresc activitatea din online pe o perioadă mai lungă de timp, analizează constanța calității serviciilor sau a produselor, solicită feedback-uri din mai multe surse și într-un final îi recomandă la evenimente mai mici, nu neapărat nunți, unde nivelul așteptărilor este mai scăzut, pentru a-i testa. Dacă lucrurile merg bine, atunci vor intra pe lista de furnizori consacrați.

Desigur, dacă vă gândiți să trimiteți mail-uri la toți plannerii pe care îi găsiți pe internet, prin care să le spuneți că doriți să faceți parte din lista lor de furnizori, există 99% șanse să fiți ignorați sau refuzați. Ca si fiți luați în considerare, trebuie mai întâi să vă asigurați că aveți o imagine bună în online, suficientă experiență la mai multe evenimente, nivelul de profesionalism demn de un furnizor premium și o bază destul de largă de clienți mulțumiți. O dată cu trecerea timpului, dacă faceți treabă bună, veți fi contactați cu siguranță de wedding planneri. Dacă o să le scrieți voi, nu vor aveam motive să vă refuze dacă le faceți o impresie bună.

6. Promovarea în social media

Acum e mai simplu ca oricând să vă faceți publicitate! O dată cu apariția și dezvoltarea internetului, marketing-ul a devenit accesibil oricui. Pe social media este foarte ușor să ajungeți exact la clienții pe care îi doriți, pentru că aveți la dispoziție o mulțime de date deografice. Din acest motiv, publicitatea este și destul de ieftină. Nu trebuie să cheltuiți sute sau chiar mii de euro pe spoturi publicitare la radio sau la TV în speranță că din miile de oameni care urmăresc acel conținut, cineva va avea nevoie de serviciile voastre. Acum puteți investi o sumă mai mică, iar rețelele sociale vor arăta reclama voastră, mai mult sau mai puțin, oamenilor care ar putea fi interesați.

La partea aceasta cu promovarea în social media este o întreagă filosofie. Există cursuri și seminarii, gratis sau plătite care să vă învețe să faceți un marketing bun. Adevărul e că internetul e într-o continuă schimbare, iar ce funcționează acum, peste 6 luni nu mai dă roade.

De aceea trebuie să fiți mereu la curent cu trend-urile și să testați mereu noi și noi tehnici. Oricum, în această viteză există și câteva lucruri care au rămas constante, pe care le puteți aplica mereu.

În primul rând trebuie să aveți un plan legat de conținutul pe care doriți să îl promovați. Fie că vorbim de Facebook sau Instagram, trebuie să faceți o analiză a conturilor voastre și să observați care sunt orelele sau zilele în care urmăritorii voștrii sunt activi, care este conținutul care le place și ce alte interese mai au ei. Trebuie să postați constant materiale de bună calitate! Să nu fie nici prea multe fotografii ca să plictisiți, dar nici prea puține ca să uite lumea de voi. De asemenea trebuie să fie un conținut echilibrat și diversificat în care să îmbinați viața profesională cu cea personală. 

În al doilea rând aveți nevoie de “call to action”. Asta înseamnă că prin imagini sau descrieri trebuie să îi provocați pe urmăritori să interacționeze cu postarea voastră, adică să dea “Like”, “Share”, “Subscribe”, “Comment” sau “Save”. Acest lucru este destul de dificil, dar dacă oamenii nu reacționează la postările voastre, atât Facebook cât și Instagram sau YouTube, vor considera că e conținut irelevant, lucru care vă va scădea foarte mult “Reach”-ul. Cu alte cuvinte, dacă oamenii dau scroll mai departe și nu comentează sau nu distribuie postarea voastră, rețelele sociale nu o vor mai afișa în News Feed-ul altor oameni. Știu, e frustrant, dar este un mecanism menit să protejeze utilizatorii rețelelor de prea multă informație irelevantă cu care ar putea fi bombardați zi de zi.

În al treila rând trebuie să gândiți postări interesante pe care să le sponsorizați. Dacă puneți o fotografie cu un text de genul “Vrei fotografii la nuntă? Cere-mi o oferă de preț!” sunt șanse foarte mari să nu vă bage nimeni în seamă. Toată lumea vrea să vândă ceva pe internet, motiv pentru care sunt pline rețelele sociale de ad-uri pe care majoritatea le ignoră, mai ales pe Youtube când se întrerupe piesa favorită. Dar dacă aveți o poveste bună, un spot video interesant sau abordați un subiect de actualitate, există șanse mari ca oamenii să ajungă pe pagina voastră și chiar să vă solicite o ofertă.

Și nu în ultimul rând, țineți cont de trendurile din social media. Chiar dacă sunteți fotografi de nuntă și poate doar Facebook și Instagram vi se par potrivite pentru fotografii, nu subestimați puterea altor platforme cum ar fi TikTok, Snapchat, YouTube, Vimeo sau Soundcloud.

Deci toată treaba asta cu social media necesită multă muncă și studiu și nu există o rețetă care să funcționeze la toată lumea. Eu spre exemplu încerc să postez tot timpul fotografii și video-uri de calitate, să scriu descrieri interesante și să dau mereu comunității care mă urmărește ceea ce își dorește. Asta necesită timp și e obositor, dar dacă nu sunteți constanți, oamenii vor pleca și nu vă vor mai urmări.

E important să creați o comuniate în jurul brand-ului vostru. Acolo vor fi mereu oameni care deși poate nu au nevoie de serviciile voastre, la un moment dat vă vor fi clienți sau poate vă vor recomanda prietenilor lor. Nu se știe niciodată!

7. Târgurile de nunți

Nu știu exact cât de benefice sunt târgurile de nunți pentru furnizori, dar cu singuranță pentru organizatori sunt un business foarte bun. Nu degeaba, în orașele mari precum e Cluj există cel puțin 5 târguri în fiecare an.

Spun asta pentru că cel puțin în zona de foto-video, târgurile pot fi o cheltuială destul de mare și de cele mai multe ori puteți ieși pe minus.

Dacă faceți o plimbare la un târg o să observați că cea mai mare coadă este la invitațiile de nuntă la maxim 1 leu, pentru că toți mirii vor să vadă și pe viu cum arată hârtia și printul. Apoi lumea se înghesuie la standurile cu verghete și bijuterii pentru că sunt destul de scumpe și la târguri se oferă reduceri consistente. Rochile de mirese sunt altă atracție principală pentru că toate domnișoarele doresc să probeze, iar la târg sunt foarte multe modele de unde pot alege. Și nu în ultimul rând lumea dă buzna la standurile cu candy bar-uri, pentru că DA!, cui nu-i place să deguste prăjituri?

În rest, ceilalți furnizori sunt mai mult sau mai puțin băgați în seamă. Marea problemă a domeniului foto-video este că furnizorii pot onora o singură nuntă într-o anumită dată. Dacă ziua respectivă este deja ocupată, trebuie să refuze clienții care vin de la târg. În cazul celor care oferă produse precum rochii, prăjituri, invitații, verghete s.a.m.d. târgurile le pot aduce clienți suplimentari pentru că ei pot onora și câte 10 evenimente în aceeași zi.

O altă problemă pentru furnizorii de servicii unice, este perioada în care au loc târgurile. Majoritatea au loc în lunile ianuarie, februarie sau martie. Pentru anul în curs este destul de târziu pentru că în curând începe sezonul, iar un fotograf bun are deja ocupată mare parte a calendarului. Dacă vin miri pentru anul următor, este prea devreme să contracteze astfel de furnizori. Mulți vin doar “în recunoaștere”, să vadă cum e piața, fără să fie interesați de ceva anume. Unii nici măcar nu au stabilit data nunții. Deci, se reduc destul de drastic șanse de a semna noi contracte.

Dar desigur, există și anumite condiții în care târgurile de nunți pot să fie benefice pentru fotografi. Pentru cei la început de drum în domeniul nunților care nu au o mare notorietate, calendarul le va fi destul de liber. Astfel, dacă participă la 2-3 târguri și semnează câte 2-3 contracte, pentru ei va fi un an destul de bun. Desigur, aici trebuie luate în considerare costurile. Ca să participați la un târg, taxa de înscriere și taxa pe metrul pătrat pot duce la un cost de minim 1000-1200 de lei, la care se adaugă albumele de prezentare, decorul și flyer-ele. Deci investiția e undeva spre 2000 de lei. Dacă aveți un onorariu mic trebuie să vă asumați faptul că veți face o nuntă pe gratis sau aproape gratis, doar că să vă scoateți cheltuiala. Dacă aveți norocul să semnați încă un contract, atunci sunteți pe plus. Dar aici e cu risc. Puteți merge la 3 târguri, să semnați 3 contracte, deci vor fi 3 nunți în plus, însă în buzunar nu va fi nici o diferență.

Trebuie să înțelegeți psihologia clienților care vin la târg. Mulți vin pentru reduceri și e de înțeles. Dacă obțin cel puțin 5-10% discount la unele servicii, deja sunt pe plus. De banii aceia își pot angaja un planner sau poate o formație de muzică mai scumpă. Ca fotograf, dacă mergi la târg și nu oferi un discount consistent, sunt destul de mici șansele să te aleagă pe tine, având în vedere că acolo mai sunt poate încă 20 de echipe foto-video. Clienții veniți de la târg nu sunt foarte pretențioși în general. De aceea nu vor căuta ceva foarte specific legat de stilul de fotografiere. S-ar putea că pentru ei prețul să fie principalul mijloc de departajare.

Eu nu mai merg la târguri pentru că la nivelul meu de preț și la nișa de nunți pe care mizez, târgurile sunt o pierdere de timp și bani. E drept, la început, acum 9 ani când am fost la primul târg, mi-am umplut calendarul. Pe atunci aveam un preț super mic, iar când le-am zis mirilor că au 20% discount, am semnat o mulțime de contracte pe loc.

Deci, dacă aveți un onorariu de 500-700 de euro pentru fotografie, sunteți dispuși să dați ceva în plus în aceeași bani sau să faceți discount și nu aveți mai mult de 10 evenimente contractate, s-ar putea ca târgurile să fie un mijloc bun de a contracta mai multe nunți.

8. Promovarea reciprocă cu alți furnizori

Este bine să aveți o legătură apropiată și cu ceilalți furnizori din domeniul nunților. La urma urmei suntem colegi, dar dacă suntem și prieteni putem pune o vorbă bună unii pentru alții. Spre exemplu eu ca fotograf pot recomanda viitorilor miri o anumită formație care mi-a plăcut, o anume cofetărie care face prăjituri foarte bune sau chiar un brand de rochii de mireasă sau costume de mire. E clar că ai mei clienți vor aprecia faptul că le recomand furnizori care fac treabă bună, iar la rândul lor, acei furnizori mă vor recomanda pe mine.

Noi ca fotografi avem un mare avantaj. Realizăm imagini de calitate de care toată lumea are nevoie pentru promovare în social media. Dacă merg la o nuntă și fotografiez spre exemplu candy bar-ul, buchetul miresei, rochia s.a.m.d. și dau acele imagini și furnizorilor, faptul că ei le vor posta pe internet și mă vor eticheta și pe mine, îmi oferă o mare deschidere spre comunitatea lor, deci automat sunt vizibil la potențiali noi clienți. Pentru mine nu este un efort suplimentar să realizez câteva imagini pentru fiecare prestator în parte, însă pentru ei, mai ales dacă ofer materialele pe gratis, este un lucru mare. Prin acest mijloc reușim să devenim cunoscuți în rândul celorlalți furnizori, iar prin faptul că i-am ajutat cu imagini, mai ales într-un timp foarte scurt după nuntă, vom fi pe lista lor de recomandări pentru viitorii miri.

Desigur, lucrurile pot merge mai departe de atât. Dacă ne împrietenim cu oameni din alte domenii ce țin de nunți s-ar putea sa devină la rândul lor clienții noștrii. Dacă spre exemplu am făcut fotografii frumoase la o nuntă la rochia de mireasă, acel creator de rochii s-ar putea să-mi solicite serviciile când lansează o colecție nouă. Sau dacă am făcut un mic colaj video pentru un band la o nuntă, când lansează o piesă nouă și au nevoie de un videoclip, s-ar putea să fiu prima lor opțiune. Și exemplele pot continua. 

Deci e bine să ținem aproape cât mai mulți oameni care ne pot face reclamă gratuită sau ne pot recomanda unor noi potețiali clienți.

9. Marketing-ul indirect

Această tehnică este ce mai complexă și mai complicată dintre toate. Pe lângă faptul că este foarte mult de muncă este și foarte dificil să măsori rezultatele să vezi dacă într-adevăr ceea ce faci tu dă roade.

La acest capitol metodele pe care le puteți aplica și lucrurile pe care le puteți face sunt nelimitate. Adică orice lucru care vă poate oferi un plus de vizibilitate spre viitori potențiali clienți, intra la categoria de marketing indirect. Nu pot să vă dau o rețetă concretă sau să vă spun cum să procedați pentru că totul este extrem de relativ. Pot să vă dau doar câteva exemple de lucruri care s-ar putea să funcționeze și pentru voi.

Puteți începe prin a fi mai vizibili în comunitatea de fotografii din localitatea din care sunteți sau la nivel național. Pentru asta trebuie să participați la întâlniri între fotografi, la conferințe de fotografie de nuntă și la workshop-urile oamenilor pe care îi apreciați. Pe lângă faptul că veți învăța o mulțime de lucruri noi, vă veți face și mulți prieteni. Și cum social media funcționează foarte bine, dacă apăreți în fotografii de grup sau în selfie-uri cu alți colegi pe profilele lor de Facebook sau Instagram, veți avea automat vizibilitate în comunitatea de oameni care îi urmăresc pe ei. De asemenea veți întâlni oameni pe stilul vostru de fotografiere și vă veți putea recomanda reciproc la evenimente. De exemplu, dacă eu am mulți prieteni fotografi, în momentul în care viitori miri îmi solicită oferta și eu sunt ocupat, le pot recomanda acele persoane, dacă sunt disponibile. La rândul lor, ceilalți fotografi mă vor recomanda pe mine. Deci toți putem avea mai multe evenimente.

O altă tehnică de promovare indirectă este să apăreți în publicații de specialitate. Fie că vorbim de reviste dedicate viitorilor miri, fie că vorbim platforme online de fotografie de nuntă, oriunde se vorbește despre voi există o șansă să fiți în vizorul potențialilor clienți. Revistele promovează în mare parte conținut vizual, iar dacă fotografiile voastre vor fi acolo, cu siguranță se vor găsi viitoare mirese care să le aprecieze.

Concursurile de fotografie de nuntă sau cataloagele cu fotografi de nuntă pot fi și ele o rampă de lansare. Dacă o să câștigați premii la concursuri precum MyWed, Fearless, ISPWP sau Fotografi-Cameramani, imaginile voastre vor fi distribuite unei mese mari de oameni. Fie că vă veți lăuda cu ele în mediul online, ceea ce vă va oferi o valiadare, fie că vor fi indexate de motoarele de căutate, finalitatea este aceeași: o expunere mai mare!

Un blog pe site-ul vostru unde să discutați despre fotografie sau alte subiecte ce țin de domeniul nunților vă poate ajuta să aveți un SEO eficient, dar și să ajungeți la clienți care s-ar putea sa fie interesați de munca voastră. Spre exemplu, dacă abordați pe blog subiecte precum “Cele mai populare modele de verighete de nuntă în 2020” este posibil ca motoarele de căutare să trimită pe site-ul vostru viitori miri, care pe lângă verighete să caute și un fotograf de nuntă.

Și exemplele pot continua! Important este să găsiți metode prin care să deveniți mai vizibili. Nu se știe dacă vă vor contacta efectiv clienți în viitorul apropiat, dar cu siguranță veți fi mereu în atenția colectivă!

10. Fiți perseverenți!

Din punctul meu de vedere cheia succesului e să nu vă dați bătuți niciodată! Chiar dacă uneori lucrurile nu merg așa cum vă doriți sau chiar dacă tehnicile pe care le-ați aplicat nu v-au adus clienți, nu renuntați și nu procastinați!

Testați mereu lucruri noi, invățați mereu din exemplele celor din jur și să nu vă fie frică să ieșiți din zona de confort!

Foarte mulți fotografi talentați s-au impotmolit în tehnicile de promovare sau s-au plafonat la un anumit nivel. Este păcat! Aveți răbdare și tot timpul gândiți pozitiv! Când o ușă se închide, căutați fereastra pe care să întrați! Aveți încredere în voi!

Concluzie

Tehnicile de promovare sunt multiple și aproape infinite. Mereu poate exista o posibilitate ca să atrageți potențialii clienți din jurul vostru. Nu există o rețetă universal valabilă și nimeni nu vă poate garanta că dacă aplicați o strategie, ea va da roade. Aveți răbdare și testați în continuu! Tot ce v-am spus eu mai devreme sunt lucruri care funcționează sau au funcționat în cazul meu. Poate unele vi se vor potrivi, poate altele nu, dar cel mai important este să vă găsiți drumul vostru!